Когато Абрамович срещна Калас

На 5 септември Баварската опера в Мюнхен излъчва на живо и безплатно 7 Deaths of Maria Callas, новият проект на визуалната артистка Марина Абрамович

Преди три години, докато Марина Абрамович работи по първата си голяма ретроспектива в Moderna Museet в Стокхолм, тя получава имейл от директора на Баварската опера в Мюнхен Николаус Бахлер. Двамата се срещат на обяд, за да обсъдят негова идея за съвместен проект. Когато обаче тя му разказва за един от нейните "проекти на живота", той веднага е силно впечатлен. "През целия си професионален живот в изкуството съм се доверявал на инстинкта си. Безпогрешно усещам, когато нещо ме трогне и осъзная неговия потенциал", казва Бахлер. Тази есен Баварската опера представя световната премиера на резултата от тяхното сътрудничество, оперния проект 7 Deaths of Maria Callas, на който Марина Абрамович е режисьор и автор на декорите.

"С тази много специална творба искаме да продължим работата с други арт форми. Връзката между пърформънса и операта е изключително привлекателна. А и кой би могъл по-добре от Марина Абрамович да се приближи до Мария Калас и да ни покаже нейното разбиране за живота, дори и след смъртта на Калас", казва Николаус Бахлер.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал