На гости на Фройд

Музеят на създателя на психонализата във Виена отваря врати отново, а германско издателство представя ценен албум с неговата история

След двегодишно обновление в края на миналия месец във Виена отново отвори врати музеят на бащата на психоанализата Зигмунд Фройд (1856-1939). На адрес Berggasse 19 се намира и най-голямата библиотека, свързана с психоанализата. Кураторите на музея се гордеят, че всяка година специалисти от цял свят си сверяват часовниците със завещаното от Фройд и внушителната колекция от книги, която той събира през периода 1891 - 1938, когато приема пациенти в кабинета си на този адрес.

На 4 юни 1938 г. доктор Фройд и семейството му са принудени да напуснат Виена, прогонени от нацистите. Архивите на музея във Виена пазят ценен видеоклип с фамилни кадри, проследяващи кариерата на Фройд във Виена и живота на семейството в Австрия. Дъщерята на Фройд - Анна Фройд (ученичка на прочутия си баща), е гласът зад кадър и благодарение на участието й в това пътешествие във времето разходката в музея е по-емоционална и лична като преживяване, обясняват кураторите.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал

Do Look Up

Do Look Up