Бохемска рапсодия

Нова книга за Queen със снимки, подбрани от фотографа Нийл Престън и членове на групата

Нийл Престън се присъединява към британската рок група Queen като официален сценичен фотограф през 1977 г. От самото начало той получава пълна свобода за движение около групата. От предишната си работа с легендарните музиканти от "Лед Цепелин" той вече е установил, че "най-добрият начин да бъда невидим е, като бъда видим във всеки един момент". Престън скоро се превръща в част от Queen, а Фреди Меркюри му слага прякора Linda Lens. Нийл Престън документира превръщането им в една от най-великите рок групи в историята.

Тази есен Reel Art Press публикува книгата Queen: The Neal Preston Photographs (цена 55 евро), илюстрирана с над триста снимки, много от които непоказвани досега.

В подбора са участвали също китаристът на групата Брайън Мей и барабанистът Роджър Тейлър. Фотографът си спомня как "всяко турне от 1977 г. ставаше все по-голямо и по-голямо, а аз бях като дете, озовало се в най-страхотния магазин за бонбони". Фотографиите показват вълнуващия живот на Queen, "страстта и отдадеността" на музикантите на сцената и извън нея. Заради динамиката и спонтанността на самите изпълнители на сцената някои от фотографиите изглеждат нагласени, коментира Престън. "На всеки техен концерт сякаш бях подвластен на футуристичен изкуствен интелект, а фотоапаратът ми Nikon изведнъж се сдобиваше със собствена воля."

Той заснема няколко от турнетата на групата, сред които News of the World Tour в Северна Америка (1977 г.), The Game Tour (1980-1981 г.), The Magic Tour в Европа през 1986 г., което е и последното турне с участието на Фреди Меркюри.

По време на концерта Live Aid на лондонския стадион "Уембли" през 1985 г. Нийл Престън е един от официалните фотографи и единственият, на когото е позволено да снима Queen на сцената. Наскоро, преди да напише текста за книгата, за вдъхновение той "като фен" гледа три пъти половинчасовото участие на Queen в най-великото събитие в историята на музиката. От дистанцията на годините той казва, че музикантите са били "просто обсебени", както никога не ги е виждал дотогава.

Брайън Мей казва, че много от любимите му снимки са намерили място в книгата Queen: The Neal Preston Photographs. Някои от тях са много вълнуващи и връщат спомени за време, когато "нещата се движеха твърде бързо, за да можем да ги осъзнаем напълно".

От своя страна в увода Роджър Тейлър пише, че не всеки от преживените заедно моменти трябва да стане обществено достояние след толкова много години. Той се шегува, че умишлено ласкае Престън, "за да го накарам да си държи устата затворена".

Роденият през 1952 г. Нийл Престън започва работа като фотограф 16-годишен. През своята продължаваща над четиридесет години кариера е снимал музикални легенди като Брус Спрингстийн, Майкъл Джексън, Мадона, Уитни Хюстън. Престън е автор на корици за сп. People, Newsweek, Time и Rolling Stone. Той е бил фотограф и по време на шест олимпиади.

Още от Капитал