Страх и омраза в Чечня

Режисьорът Дейвид Франс за новаторския си документален филм за преследването на ЛГБТ хората в Чечня и живота в диктатура

"Успяхме!", казва с широка усмивка режисьорът и разследващ журналист Дейвид Франс, когато става въпрос за скорошните президентски избори в Щатите. Той има причина да празнува края на кабинета на Доналд Тръмп и началото на управлението на Джо Байдън, тъй като е наясно докъде може да доведе регресивната политика. Новият му документален филм "Добре дошли в Чечня", направил премиера на фестивалите "Сънданс" и "Берлинале", е вече достъпен в HBO GO. Той разказва за ЛГБТ хората в руската автономна държава и трудностите, през които преминават, за да оцелеят в нея. Ако имат късмет - и да избягат оттам.

Франс следи с повишено внимание региона от времето на "чистките", които властите в Чечня започват през февруари 2017 г. и които пробиват до англоезичната преса през април - мъже и жени, които са обвинени, че са хомосексуални, подлежат на арести и мъчения, а според различни източници полицията дори призовава родителите сами да предават или убиват децата си.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал