Книга: "Смелостта да бъдеш. Част втора."

Изданието на "Действие" е продължение на първия сборник с житейските истории на ЛБТ жени в България

Кои са ЛГБТИ хората в България, осмелили се да потърсят правата си? Възможно ли е хомосексуална връзка да бъде юридически призната у нас? Какви са изпитанията пред еднополова двойка, отглеждаща деца тук? За какво се борят българите, живеещи с ХИВ, и техните партньори?

Отговорите на тези и много други важни въпроси се съдържат в сборника с интервюта "Смелостта да бъдеш - част втора".

Изданието е продължение на първия сборник с житейските истории на успешни ЛБТ жени в България и техните борби, събрани от Младежка ЛГБТ организация "Действие". Втората част акцентира върху желанието за конкретни правни и обществени промени, осветлява много проблеми като хомофобията, трудните отношения със семейството и намирането на подкрепа в общността. Книгата е съставена от 11 разговора, което я прави много жива и лесна за четене, без да отнема от сериозността на темите (например многобройните пречки брак, сключен между две лица от един пол в друга държава, да бъде признат тук; липсата на сексуално образование в България и престъпления от омраза).

Историите надхвърлят нашата реалност, защото сред героите има и чужденци, сред които бежанец от Близкия изток, преследван в страната си заради неговата сексуална ориентация.

В книгата се разглеждат и правните казуси, които намериха медиен отзвук през последните години, например историята на Дарина Коилова и Лилия Бабулкова, които искат признаване в България на техния сключен във Великобритания брак. Или на Галя Петкова, която през 2019 г. беше нападната в София заради начина, по който изглежда.

Интервютата са направени от Теодор Иванов, който в предговора синтезира причините тези проблеми да се обсъждат на висок глас в обществото: "Истината за съществуването на дискриминация у нас потъва в блатото от корупция, липса на справедливост и трудно физическо оцеляване. Тази книга е опит да се счупят категоризациите и предразсъдъците към ЛГТБИ хората в България."

"Смелостта да бъдеш" се продава в мрежата на "Хеликон" и на сайта deystvie.org. Изданието, което има и англоезична версия, е на Младежка ЛГБТ организация "Действие". Цена: 15 лв.

Още от Капитал