Терапия за всички
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Терапия за всички

Терапия за всички

Тошка Иванова от платформата за безплатна психотерапевтична помощ kabinet.bg разсъждава върху смисъла на споделянето в трудни времена

Светослав Тодоров
4510 прочитания

© Светослав Куцаров


Тошка Иванова е един от терапевтите в започналата дейност по-рано тази година платформа за спешна психотерапевтична помощ и емоционална подкрепа Kabinet.bg, проект на Българското общество по групова анализа и групови процеси, подкрепен от Централноевропейската инициатива.

Платформата се появява в момент, в който внезапните промени, предизвикани от пандемията, пораждат нови и нови психологически трусове и заплашват емоционалното здраве и стабилност по различни начини - изолация, загуба на социална среда, работа и доходи, починали близки. Особено чувствителни към тези явления са хора, които и преди глобалната промяна в обстановката са били в процес на борба с тревожните си състояния. Сред онлайн дискусиите, които екипът е организирал до момента, е как положението влияе на жените (над 65% от използвали услугите kabinet.bg са жени) и дългосрочните ефекти от кризата.

Тревожността и депресията, особено по време на криза, са глобален феномен. Изследване на Британския център за национални статистики от август показа, че двойно повече хора признават, че изпитват депресивни състояния, в сравнение със същия период през 2019 г. Тези над 40-годишна възраст, по-специално жени и хора с хронични болести, са сред най-уязвимите. В САЩ изследване от септември на Бостънския университет показа тройно увеличение на депресивните случаи - 27.8% от респондентите са отговорили, че преминават през такива състояния, преди пандемията те са били 8.5%. През октомври Министерството на здравеопазването в Япония съобщи, че в страната има повече починали от самоубийство (2153), отколкото вследствие на COVID-19 (2087).

От пролетта насам редица публикации обърнаха внимание на масовата нужда от компетентна психологическа помощ, както и на засилената тенденция все повече хора да се преквалифицират като терапевти. "Пандемията само ускори една тенденция, която набира скорост от години - все повече хора решават да станат терапевти", писа The Wall Street Journal. Вестникът цитира данни, според които Talkspace - приложение, което свързва нуждаещи се от консултация хора с лицензирани терапевти, заявилите желание да предоставят услугите си професионалисти са се утроили от март насам, а клиентите са два пъти повече. Университетът Antioch в Ню Ингланд обяви, че тази есен за магистърската програма по клинична психология са кандидатствали 200% повече студенти.

Тошка Иванова е в интересната позиция да предоставя помощ и подкрепа, докато самата тя минава през неочаквани промени в професионален план. Иванова има дългогодишен опит в рекламата, доскоро е била творчески директор, а след трусовете в сектора за пръв път от 15 години не е част от агенция и работи на свободна практика. "Ежедневието ми не е толкова променено като заетост, но имам много повече пространство за другото ми професионално занимание - психотерапевтичната работа", казва Иванова, която е завършила магистратура "Артистични психо-социални практики и психодрама" към НБУ.

Има и трета област, в която Тошка Иванова е ангажирана активно - тя е един от учредителите на пациентско сдружение за борба с хепатита "ХепАктив". В продължение на седем години води групи за подкрепа, а от началото на 2020 г. го прави и под формата на индивидуални консултации. Автор е на две книги - "Позитивно" (2012), написана две години след като самата тя е излекувана от хепатит С, и сборника с разкази "По колко пъти на ден не умираме" (2017).

"Ежедневието ми винаги е било натоварено, явно такова го харесвам, което вероятно е и една от причините да се занимавам паралелно с различни неща. Понякога това е объркващо за околните -аз сега рекламист ли съм, писател, терапевт?Различните неща ми дават различно вдъхновение, допълват се, допълват и мен."

Тошка Иванова отдавна има афинитет към социалните проекти и каузи. "Вярвам, личало си е дори в работата ми на рекламист. Със сигурност влизането ми в терапевтичната общност много е променило начина, по който гледам и на рекламната комуникация - като мислене и подход към хората, послания, социална ангажираност."

Тя описва Kabinet.bg като проект, който дава страшно много смисъл, тъй като прави психотерапията достъпна за общности, които иначе надали биха имали контакт с нея. "Без да се правят титанични усилия за комуникацията на Kabinet.bg до момента, платформата се разви буквално за седмици и поема сериозен брой хора, които имат трудности в справянето си със ситуацията."

Проектът е срещнал бърз отклик и за Тошка това е обнадеждаващо: "Може би в бъдеще ресурсите и помощта, които психотерапията предлага, ще бъдат по-ясно видими за все повече хора. Всички имаме нужда от подкрепа и помощ понякога. Особено в ситуация, в която твърде много неща се променят твърде бързо, а ние сме твърде сами."

Платформата се развива буквално за седмици и поема сериозен брой хора, които срещат трудности в справянето си със ситуацията. "Важно е да се отбележи, че повечето консултации не са еднократни обаждания, а влизане в процес. Това е възможно най-вече заради сериозния професионален екип зад Kabinet.bg - около 30 опитни психотерапевти и психотерапевти в обучение, които работят под супервизия."

Смята това за незаменим опит и шанс за среща с хора и човешки истории, които са отвъд познатата действителност и личния опит до момента. Работата е предизвикателство и заради начина на консултиране. Въпреки че онлайн психотерапията не е ново явление, тя се оказва единствената постоянна възможност за контакт в пандемичните условия. "Психотерапевтът може и да си позволи да отиде в кабинета си и да работи онлайн, но клиентът е в дома си. Психотерапията сега като че ли влиза в личния свят по различен начин, между работната среща с колеги, слагането на децата да спят следобед и приготвянето на вечеря. Изговорените думи ехтят в пространството на личния дом, а не в кабинета на терапевта."

Въпреки че двете страни правят опити да се адаптират към "новото нормално", Тошка Иванова признава, че липсата на физически срещи все още е предизвикателство в процеса. Колко трудно е един професионалист в терапията да разграничава собствените си тревоги в момента от чуждите? "И психотерапевтите са човешки същества - и те изпитват болка, разболяват се, оздравяват." В настоящата ситуация психотерапевтът се оказва точно толкова неподготвен за реалността, колкото и този, който го търси. Тя гледа на това като на предимство, тъй като споделянето на травматична ситуация изгражда и споделен опит. "Да, със сигурност всеки от нас преживява по много личен начин ставащите в момента промени, но голяма част от страховете и тревогите ни са общи. Иска ми се да вярвам, че в това има по-голям шанс за истинско, човешко, емпатично свързване."

Дали повече хора ще използват терапията като средство да се възстановят, или в общество, в което взаимопомощта и личната отговорност не са чак толкова развити, ще се наложат повече стигми, криене и мълчание? "Не знам дали сме такова общество всъщност. Понякога усещането ми е, че е точно обратното - заради липсата на институционални, регламентирани начини за решаване на определени проблеми обществото успява светкавично да се самоорганизира, за да помогне."

Повече за проекта - на kabinet.bg. Телефонната линия работи от 10:00 до 16:00 ч. всеки делничен ден. Видеоконсултация може да се уговори от 8:00 до 20:00 ч. в работни дни.

Тошка Иванова е един от терапевтите в започналата дейност по-рано тази година платформа за спешна психотерапевтична помощ и емоционална подкрепа Kabinet.bg, проект на Българското общество по групова анализа и групови процеси, подкрепен от Централноевропейската инициатива.

Платформата се появява в момент, в който внезапните промени, предизвикани от пандемията, пораждат нови и нови психологически трусове и заплашват емоционалното здраве и стабилност по различни начини - изолация, загуба на социална среда, работа и доходи, починали близки. Особено чувствителни към тези явления са хора, които и преди глобалната промяна в обстановката са били в процес на борба с тревожните си състояния. Сред онлайн дискусиите, които екипът е организирал до момента, е как положението влияе на жените (над 65% от използвали услугите kabinet.bg са жени) и дългосрочните ефекти от кризата.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
  • 2
    lgrozeva avatar :-|
    Лили

    Успех на проекта!! Със сигурност много на време.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.