Книги, книги и пак книги

Заглавията, излезли у нас през изминалата година, които заслужават внимание. За четене и слушане, за възрастни и деца

"Образована", Тара Уестоувър

изд. "Ентусиаст"

Автобиографична книга на американката Тара Уестоувър предизвика фурор през 2018 г. не само в САЩ, но и в целия свят. Тара е израснала в мормонско семейство, баща ѝ вярва в конспиративни теории, готви се за края на света и заради неговите убеждения Тара и нейните братя и сестри не ходят на училище, а семейството не ползва медицински услуги. Тара няма дори акт за раждане. С годините баща ѝ се радикализира и погрешните му решения често поставят живота ѝ в опасност. Въпреки всичко тя е жадна за знания и мечтае да завърши училище. Описва почти перфектно колко е трудно да се измъкне от така наречения стокхолмски синдром, в случая от семейството си в планините на Айдахо, за да започне да учи. Волята на Тара я отвежда чак до "Кеймбридж" и "Харвард", а днес тя е сред 100-те най-влиятелни личности на списание "Тайм".

"Имитация и демокрация", Иван Кръстев и Стивън Холмс

изд. "Обсидиан"

Кръстев и Холмс разсъждават над кризата на либералната демокрация в Източна Европа и нереализираните надежди след промените в тази част на Европа в края на 80-те и началото на 90-те. Въпреки тях те все пак са на мнение, че авторитаризмът не е нито решението, нито бъдещето ни.

"Холандската къща", Ан Патчет

изд. "Софтпрес"

С тази книга любимата авторка на Мишел Обама се нарежда сред финалистите за наградата "Пулицър". Определяна като едно от най-добрите произведения на Ан Патчет, "Холандската къща" се чете бързо. Историята за брата и сестрата, прокудени от мащехата им, много напомня на архетипните образи на Хензел и Гретел. Но тук се поставят болезнени въпроси за майката, която е заминала и е оставила децата на баща им, за пристрастеността към една къща, която е толкова жива в текста, че открадва главната роля на другите герои. Другата по-голяма тема е за благотворителността и мисионерството.

"Американа", Чимаманда Нгози Адичи

изд. "Жанет 45"

Адичи умело доказва на читателите си, че видовете расизъм в САЩ са поне толкова на брой, колкото са и вариантите за сплитане на буйните африкански коси. Тя подхожда към тежките теми като расизъм и дискриминация с хумор и самоирония, но и с дълбочина, която ще накара дори либерално настроените американци да се почувстват неудобно. Книгата е донякъде автобиографична и проследява историята ѝ като нигерийска студентка, дошла да учи в Америка. Същевременно романът разкрива реалността в корумпирана Нигерия, която болезнено напомня на българската. 20 въпроса с Бистра Андреева - Пешева, преводачката на книгата.

"Микроскрипти", Роберт Валзер

изд. "Критика и хуманизъм"

Швейцарският писател Роберт Валзер е вдъхновил автори като Валтер Бенямин, Франц Кафка и Стефан Цвайг. Парчетата художествена литература, наречени микроскрипти, той пише върху късчета хартия - подложки за бира, облепени с марки пощенски пликове, визитни картички, листа от календари. Запазеният му стил е да се дистанцира от злободневието, а част от темите в книгата са масовата култура, общуването, приятелството и др. Българското издание е красиво, изработено с внимание към детайла, а към текстовете има цветни репродукции на оригиналните носители, върху които са били писани. Повече за историята на архива му тук.

"Каква прекрасна дума", Никола Едуардс

изд. "Дакелче"

Непреводимите думи на различни езици са ключ към разнообразните култури по цял свят и характерните особености на народите, които говорят даден език. Книгата разпалва любопитството не само на децата, но и на възрастните. От нея ще научите японската дума за "събуждам се рано, за да чуя песента на птиците"; исландската дума, означаваща разстоянието, което може да измине елен, теглещ шейна, преди да му се доходи до тоалетна; как се описва неловкото усещане, когато не помните нечие име, и др. Красивите илюстрации обогатяват преживяването.

"Потъналите и спасените", Примо Леви

изд. "Жанет 45"

Последната книга на италианския писател евреин, оцелял от концентрационния лагер "Освиенцим", е неговият опит да осмисли нечовешката жестокост. Със своята човеколюбива мъдрост Леви посяга към болезнените си спомени и поставя въпросите за паметта, изкривяването на историята и това колко е малка крачката от безкритичното мълчание до геноцида и масовите убийства. "Потъналите и спасените" излиза точно навреме в България, когато у нас отново са на мода расистката и неонацистката реторика. Преводът от италиански на Нева Мичева е отново впечатляващ, както и при другата книга на Леви на български, "Периодичната система".

"Дива симфония", Дан Браун

изд. "Бард"

Авторът на трилъри Дан Браун изненада феновете си с детска книга, и то на музикална тема. В "Дива симфония" животните са музиканти, а музиката е композирал самият Браун. Родителите на Браун са класически музиканти, той е израснал с музика, като малък е свирил на пиано, пял е в хор и вместо на мачове е ходел на концерти. Освен полезна книгата е и забавна, а като сканирате баркода в края, ще чуете музиката.

"Обетованата земя", Барак Обама

изд. "Софтпрес"

Месец след изборите в САЩ излязоха дългоочакваните мемоари на Барак Обама - "Обетованата земя". Това е първият том, който разказва за предизборната кампания и първия мандат на 44-ия американски президент. Само две седмици след премиерата в САЩ книгата би всички рекорди по продажби в няколко държави. "Обетована земя" е преведена едновременно на 25 езика. Заявката на Обама е написаното да е максимално откровено и да въвежда в кухнята на важни събития. Успехите му се редуват с личните му опасения, страхове и дори провали. Научаваме интересни подробности за глобалната финансова криза, мерките срещу Путин, прокарването на нов закон за здравеопазването, стратегията в Афганистан.

"Защо спим? Да отключим силата на сънищата", Матю Уокър

изд. "Изток-Запад"

Авторът на тази ценна, заслужено превърнала се в хит, книга е професор по неврология и психология от Калифорнийския университет в Бъркли. Според него науката досега не е успяла да обясни на разбираем език защо всъщност е толкова важно да спим. Сънят си остава една от последните големи биологични тайни. Матю Уокър постига именно това - читателите разбират защо сънят усилва когнитивните умения - за учене, помнене и взимане на рационални решения, как уравновесява емоциите, възстановява имунната система, настройва фино метаболизма и регулира апетита ни. Уокър не пропуска да отбележи и всички болести, които ни дебнат при продължително безсъние.

"Странна история", Рюноске Акутагава

изд. "Изток-Запад"

Сборникът включва неиздавани досега разкази на един от най-популярните извън пределите на родината си японски писатели. Любимец е на читателите най-вече заради умелото съчетаване на източната философия, западната култура и безценното му чувство за хумор. Акутагава изследва най-мрачните кътчета на човешката душа, повлиян от самоубийството на майка си и от сблъсъка с властната си леля. Любопитни са препратките към японския, китайския и индийския фолклор. Част от произведенията му са екранизирани от легендарния Акира Куросава. Разказите често преминават във фантастични сюжети, но същевременно разкриват много от японската реалност, а неочакваният обрат е гарантиран.

"Sapiens. История в картинки", Ювал Ноа Харари

изд. "Изток-Запад"

Световният бестселър Sapiens на израелския писател и мислител Ювал Ноа Харари придоби огромна популярност, защото успява по увлекателен и достъпен начин, без да отнема от задълбочеността, да проследи развитието на човешката цивилизация. А сега до неговия труд могат да се докоснат и децата, както и възрастните любители на графични новели или комикси. Като историк, завършил "Оксфорд", Харари успява да преразкаже историята на човечеството по изненадващо забавен начин. Праисторическият Бил, доктор Фикция и детектив Лопес помагат на Харари във важната мисия.

"На смелите се прощава", Крис Клийв

изд. ICU

"Войната принуждава човек да прави всичко, когато изобщо не е готов", пише Крис Клийв в новия си роман. В него той ни пренася в Лондон по време на Втората световна война и разказва история за личните отговорности на фона на безпрецедентни събития. "Мисля, че социалната солидарност не се постига само с искането за по-добри условия за живот - важно е лично да допринасяме за свят, в който ни е грижа един за друг", каза пред "Капитал" авторът, който гостува онлайн на осмото издание на Софийския международен литературен фестивал.

"Pape Satan Aleppe. Хроники на едно течно общество", Умберто Еко

изд. "Колибри"

Сборникът събира статиите на Умберто Еко (1932 - 2016), публикувани в италианския в. "Еспресо" между 2000 и 2015 г. В тях авторът на "Името на розата" разсъждава над съвременния свят, историята и политиката, промените във всекидневието, до които водят технологиите, но както в крайна сметка заключава: "Животът не е нищо друго освен бавно припомняне на детството." Това е второто издание с есета на Еко на български след "Как се пътува със сьомга".

"Говори с Нева", Нева Мичева и читателите на toest.bg

изд. "Жанет 45"

Един нестандартен проект - книга от 350 страници, която събира кореспонденцията на преводачката от испански, каталонски, италиански и английски език Нева Мичева с читателите на онлайн седмичника toest.bg. Комуникацията често води до размисли по наболели теми. "Ние имаме нещастието да сме от посттоталитарно общество, което още не е успяло да категоризира пораженията и да потърси стабилност във възстановяването на справедливостта и рязкото отграничаване на миналото, пише Мичева. Останал ни е импулсът за спасяване поединично, за подозрение към властта и усещането, че всяка система е непременно насилие и лъжа."

"Към езерото", Капка Касабова

изд. "Жанет 45"

След международното признание за "Граница" Касабова отново поглежда едновременно увлекателно, дълбоко и емпатично към историята и сложните взаимоотношения на Балканите. "Пишейки за места и хора, поразени от абсурдността на балканските граници и разделната политика, се надявам да създам безгранични истории и места, където читателят да е свободен'', казва Касабова.

"Сняг", Джон Банвил

изд. "Лист"

Иглика Василева, една от най-опитните и доказани преводачки от английски език, често слага името на ирландския писател и носител на "Букър" Джон Банвил сред любимите си автори. Сега е моментът да разберем защо: новият му роман излезе наскоро на български.

"Плодът на познанието", Лив Стрьомквист

изд. "Жанет 45"

Феминизмът, сексуалното образование и вековете на предубеждения към жените - всичко това идва в комикс форма от шведската писателка. Бурно коментираната книга се превърна в международен бестселър и по-рано тази година се появи на български.

"И след тях и децата им", Никола Матийо

изд. "Парадокс"

Награденият с "Гонкур" роман разказва за френската реалност отвъд Париж и клишетата. "Монд" определя книгата като може би най-впечатляващия френски роман на социална тема през последните години. Част от събитията и историите в книгата са вдъхновени от детството на автора: "Преживяванията на тийнейджърите в книгата не са ми чужди", каза той по време на гостуването си в България.

"Майсторът и Маргарита", Михаил Булгаков

изд. "Кръг"

Литературната класика със сложна история, множество интерпретации и неоспорим принос се завърна в книжарниците, и то със стил - в цели три нови колекционерски издания с отличителен дизайн, две на твърди корици и едно с меки. Повече за новото издание.

Аудиокниги от приложението Storytel, което предлага доста богат избор от заглавия на български език:

"Нормални хора", Сали Руни

Романът на младата ирландска писателка ни сблъсква челно с трудностите на двама тийнейджъри, но техните проблеми със сигурност не са проблеми само на младите. От темата за популярността и желанието да се впишем до проблемите с домашното насилие и дисфункционалните семейства. Мариан и Конъл са толкова симпатични и уязвими, че слушателят просто не може да спре да слуша и някак си му се иска да им каже "и това ще мине". В HBO GO е качен и сериалът по книгата.

"21 урока за 21 век", Ювал Ноа Харари

Най-новата книга на израелския професор за разлика от Sapiens и Homo Deus не се занимава с миналото или бъдещето, а с настоящето. Голяма част е посветена на изкуствения интелект, но се засягат и много политически, социални и технологични въпроси относно близкото ни бъдеще. Харари предлага и възможни решения на проблемите, пред които сме изправени според него.

"Град на момичета", Елизабет Гилбърт

На няколко места може да прочетете отзиви за книгата от български читатели, че историята им се струва прекалено феминистка, но все пак интересна. Това е само индикация, че българското общество има нужда от още много такива книги, които в САЩ и в Западна Европа едва ли биха определили като феминистки - те са исторически. За разлика от безусловния бестселър "Яж, моли се и обичай" тази книга на Гилбърт се връща към живота на жените преди и след Втората световна война, който, както разбираме, дори в САЩ не е бил лесен. Нито за момиче от средната класа, нито за разкрепостените девойки, занимавали се с шоубизнес в Ню Йорк, нито за бедните работнички. Както винаги увлекателно написана, но тук е и с уважение към историята, без да си позволява изопачаване.

"Прекрасният нов свят", Олдъс Хъскли

Антиутопия от 1932 г., която все повече се доближава до реалността. Британецът е навлязъл дълбоко във философията на битието ни и във въпроса от какво бихме се лишили или не, за да постигнем прекрасния нов свят. В него присъстват много забранени теми, смъртта, старостта, грозотата и дори самото изкуство и литературата.

"Осиновени истории", Бела Чолакова

Важна книга, която отдавна трябваше да се появи в България. Личните истории на осиновители и осиновени са разказани човешки, без табута и заблуди. Книгата излезе през 2018 г. и в нея са събрани всички трудни въпроси, които произтичат от сложните взаимоотношения между родители и техните осиновени деца. Слушането на "Осиновени истории" е силно емоционално преживяване дори и да нямате никакво отношение към темата.

"Кратка история на почти всичко", Бил Брайсън

От тази класическа вече книга за популярната наука ще научите най-важното за съвременната физика, астрономия, биология, генетика, геология и др. Забавният и увлекателен стил на Брайсън помага за лесното разбиране на концепции като Големия взрив, еволюцията, тектониката и квантовата физика.

"Една Коледа в Париж", Съмърсет Моъм

Романът от 1939 г. е сред по-малко популярните заглавия на Съмърсет Моъм (1874 - 1965), един от водещите британски автори на ХХ век, които независимо от духа на времето са стигали до българските читатели. Отскоро и в аудиоформат.

"Автобиография", Бранислав Нушич

Сръбският писател, журналист и драматург, често наричан Балканския Гогол, е известен в България най-вече със себеироничната си "Автобиография". Сега историята излиза (буквално) на нов глас.

"Вечният градинар", Джон льо Каре

Британският писател почина на 13 декември и остави огромно литературно наследство, което надминава границите на криминалния жанр. Една от класиките му, The Constant Gardener, е вече трудно намерима на български, но може да бъде чута на английски. В каталога на Storytel тя може да бъде чута в два варианта - прочета от самия автор и от актьора Майкъл Джейстън.

Още от Капитал