От "Пулицър" до "Нобел" - отличените и коментирани книги на 2020 г.
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

От "Пулицър" до "Нобел" - отличените и коментирани книги на 2020 г.

Писателят Колсън Уайтхед (р. 1969 г.) раздава автографи върху екземпляри от наградената с "Пулицър" "Никелови момчета" по време на Франкфуртския панаир на книгата през октомври 2019 г.

От "Пулицър" до "Нобел" - отличените и коментирани книги на 2020 г.

3649 прочитания

Писателят Колсън Уайтхед (р. 1969 г.) раздава автографи върху екземпляри от наградената с "Пулицър" "Никелови момчета" по време на Франкфуртския панаир на книгата през октомври 2019 г.

© Shutterstock


Amazon

Три от най-добрите книги на 2020, изборът на редакторите

The Girl with the Louding Voice, Abi Daré

Дебютният роман на Аби Даре разказва за 14-годишно нигерийско момиче, което работи като домашна помощница и трябва да се справя с различни изпитания, но е твърдо решено да се пребори за образованието и правото си да чертае своето собствено бъдеще. Книгата, написана на развален английски за по-голяма автентичност на гласа на главната героиня, моментално предизвика вниманието на критиката и донесе куп награди на своята авторка, която е израснала в Лагос, но живее в Лондон.

Pretty Things, Janelle Brown

Една от редакторките, ангажирани с избора на най-добрите заглавия на годината, каза, че заради Pretty Things е занемарила личната си хигиена и е пренебрегнала семейството си - толкова увлекателна и пълна с обрати била книгата. Две млади жени - едната артистична, но безпътна и решена на всичко, за да помогне на болната си майка, а другата - богата наследница с впечатляващ брой последователи в инстаграм, са въвлечени в опасна игра на измама и разрушение. Романът ще бъде адаптиран за малкия екран от продуцентската компания на Никол Кидман.

Sigh, Gone: A Misfit's Memoir of Great Books, Punk Rock, and the Fight to Fit In, Phuc Tran

Четиво за всеки, който някога се е чувствал не на мястото си. Мемоарът на Тран, чието семейство намира убежище в Америка след събитията в Сайгон (заглавието е игра на думи) през 1975 г., разказва за порастването му в малък град в Пенсилвания: адаптирането към чуждата култура, чувството на самота, тинейджърския бунт и опитите да отговори на очакванията на своите родители имигранти. Всичко това той понася с помощта на книгите и музиката.

Тран работи като преподавател и татуист.

Виетнамецът Phuc Tran е пристигнал със семейството си в Америка още като бебе, през 1975 г. Автобиографичната му книга изследва темата за културната асимилация.
Източник: ©️ Jeff Roberts Imaging

Отличени с the Goodreads Choice Awards

художествена литература

The Midnight Library, Matt Haig

Когато Нора Сийд попада в една странна библиотека, вместо да отнеме живота си, изпълнен с неудачи и съжаление, тя получава шанс да промени всичко. Всяка книга по рафтовете ѝ предлага различна версия на нейната лична история, продиктувана от различните решения, които би взела в даден момент от миналото. Вариантите са безброй: Нора рокзвезда, Нора олимпийска медалистка, Нора - учен на борда на ледоразбивач в Арктическия океан; но и Нора никому неизвестна и невзрачна. Ако намери добър живот между страниците, тя може да остане в книгата. Но какво е "добър живот"?

нехудожествена литература

Stamped: Racism, Antiracism and You, Jason Reynolds, Ibram X. Kendi

Извънредно задълбочено изследване на историята на расизма и расистките идеи в Съединените щати. Книгата дава надежда за бъдещето, като помага на читателите да разпознаят и изхвърлят от ежедневието си расистките мисли и прояви.

поезия

Dearly: New Poems, Margaret Atwood

Първата стихосбирка на Атууд от повече от десетилетие. Отново озарена от нейния талант и плодовито въображение, което прескача от интимното през политическото до искрено смешното.

дебютен роман

Such a Fun Age, Kiley Reid

Със сух - на моменти мрачен - хумор Кейд разглежда предразсъдъците, които дори не подозираме, че имаме. Историята е за чернокожата детегледачка Емира, която е погрешно обвинена в отвличането на детето на нейните работодатели.

Избрани от редакторите на The New York Times Book Review

художествена литература

A Children's Bible, Lydia Millet

Как се пише за климатичната криза? Лесно, ако се казваш

Лидия Милет и грижата за околната среда е не само твоето образование, но и призвание.

Сюжетът проследява 12 пораснали деца, отишли на принудителна ваканция с техните семейства в имение на брега на езеро. Изведнъж излиза страшна буря, а младежите решават да избягат, като се впуснат в апокалиптичния хаос.

Hamnet, Maggie O'Farrell

Този роман е вдъхновен от Хамнет, починалият едва 11-годишен син на великия драматург Уилям Шекспир. Това е история за специалната връзка между близнаците и за един брак, който скръбта по загубеното дете е избутала до ръба.

Homeland Elegies, Ayad Akhtar

Вторият роман (първият, "Американски дервиш", е преведен на български, изд. "Обсидиан") на отличения с "Пулицър" за драматургия Аяд Актар разказва за отношенията на баща имигрант и неговия пораснал в Америка син на фона на един разделен след 11 септември свят.

The Vanishing Half, Brit Bennett

Когато навършват 16 години, две близначки, израснали в градче с предимно чернокожо население в американския Юг, решават да избягат и да започнат живота си другаде. Десет години по-късно едната сестра отново живее там, откъдето се е опитала да се махне. Другата е омъжена за бял мъж, който не знае нищо за миналото и идентичността ѝ.

Препоръчани от London Review of Books

художествена литература

Summer, Ali Smith

Наричат писателката Али Смит (р. 1962 г.) "Нобеловият лауреат на Шотландия в режим "изчакване". "Лято", част от четирилогията "Сезони", е първият сериозен роман за пандемията, изтъкна "Гардиън". Светът е под карантина, вирусът сваля маските на политиците, фалшивите новини сеят нова зараза, борсите са взривени, човечността - забравена. Книгата излезе на български през ноември (изд. "Лист").

Reality, and Other Stories, John Lanchester

Разказът "Сигнал" на Джон Ланчестър, който излезе през 2017 г. в "Нюйоркър", се превърна в световна сензация, а оттогава Ланчестър, неподражаемият автор на "Дългът към удоволствието", е написал още няколко подобни истории за зависимостта от технологиите, разпадащите се връзки между хората и тревожните аспекти на бъдещето, в което отдавна живеем.

2020 Pulitzer Prizes

художествена литература

The Nickel Boys, Colson Whitehead

Това е втори "Пулицър" за Уайтхед, първият беше за "Подземната железница" (публикувана на български от "Лист" - издателството, което готви превода и на "Никеловите момчета"). Романът е по действителен случай и разглежда бруталната практика на едно училище в щата Флорида в ерата на Джим Кроу, което прикрива не едно и две престъпления, включително убийства, за да запази добрата си репутация.

Журито на "Пулицър" отличи книгата като "внушителен разказ за човешкото постоянство, достойнство и изкупление". Уайтхед е известен с експерименталния си подход към повествованието и изследването на американската история и фолклор.

Корицата на The Undying, която изследва отношенията между рака и капитализма

биография

Sontag: Her Life and Work, Benjamin Moser

За живота, творчеството, пристрастията, колебанията и извора на вдъхновението на американската интелектуалка Сюзън Зонтаг (1933 - 2004).

нехудожествена

The Undying: Pain, Vulnerability, Mortality, Medicine, Art, Time, Dreams, Data, Exhaustion, Cancer, and Care, Anne Boyer

През споделянето на личната си история Ан Бойер се занимава с темите за болестта, здравето, смъртността, половете. С дисекцията си на това, което нарича "идеологически режим на рака", авторката ни кара да мислим и преживяваме познати неща по нов начин. Мемоар в традицията на "Аргонавтите", The Undying ще ви натъжи, ще ви ядоса и ще ви покаже Америка като едновременно болна и възхитителна страна.

Американската поетеса Луиз Глик получи Нобеловата награда за литература за "нейния безпогрешно разпознаваем поетичен език, който с невероятна красота прави индивидуалното преживяване космическо"
Автор: ©️ Gasper Tringale

The Nobel Prize in Literature

Тази година Нобеловата награда за литература беше присъдена на една от най-големите живи англоезични поетеси, американката Луиз Глик. В България поезията на Глик е почти напълно непозната - отвъд любителски преводи тя не присъства в самостоятелно или антологично издание. Последната ѝ стихосбирка е Faithful and Virtuous Night (2014).

Goncourt

L'Anomalie, Hervé Le Tellier

Тази година френската литературна награда "Гонкур" получи футуристичният трилър "Аномалията". Действието на романа на Ерве льо Телие се развива през 2021 г. по време на полет между Париж и Ню Йорк. Историята разказват 11 различни пасажери, сред които има наемен убиец и нигерийска поп звезда. Според "Монд" книгата се чете на един дъх и представлява много умело дирижиран съспенс.

Booker Prize

Shuggie Bain, Douglas Stuart

1981, Глазгоу. Бедност и отчаяние. Хората наблюдават как животът, за който са мечтали, се изплъзва от поглед. Агнес Бейн винаги е очаквала повече, например къща със самостоятелен вход и притежания, за които се плаща веднага, а не в продължение на години. Когато нейният неверен съпруг я напуска, тя остава сама с три деца. Агнес започва все по-често да търси утеха в алкохола, докато децата ѝ се опитват да я спасят. Най-накрая едно по едно те си тръгват, за да спасят себе си. "Особеният" Шаги си тръгва последен. Това е първият роман на шотландеца Дъглас Стюарт, който работи в сферата на модата в Ню Йорк.

2020 International Booker Prize

The Discomfort of Evening, Marieke Lucas Rijneveld

Описват тази книга като портрет на тъгата, преживяване, което оставя буца в гърлото и смазва читателя. По страниците умират хора и животни, загатнати са педофилия и инцест. Разказвачът е 10-годишно момиче, а историята за една немислима трагедия е базирана на живота на 29-годишният холандски автор, който предпочита местоимението "те". Също като героите в книгата те са отгледани със строгост в протестантска ферма на 50 км от Амстердам. И до днес живеят на село.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Другата Варшава

Другата Варшава

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK