Лалета и окови

За първи път водеща културна институция в Нидерландия започва разговора за 250-годишния исторически период на търговия с роби

С изложбата "Робство" националният Rijkmuseum ("Рейксмюзеум") в Амстердам за първи път в своята история насочва вниманието върху историята на колониалната система и наследството на робството, "време, когато хората са били свеждани до собственост, третирани са като вещи в счетоводните отчети".

Макар че изложбата представя глобалната търговия с роби, фокусът е върху нидерландското участие в нея и как "от момента на нидерландското владичество хората са поробвани в района на Индийския океан и транспортирани до другите континенти, за да работят в плантациите", по думите на Валика Шмолдерс, завеждаща отдела по история в музея.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


5 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Моля, дайте линк към колекцията по тази тема.
  На официалната страница на Рейксмюзеум няма и намек за това -

  https://www.rijksmuseum.nl/en

 • 2
  peturtza avatar :-|
  Петя Д.

  До коментар [#1] от "D-r D":
  може би е това? https://www.rijksmuseum.nl/en/whats-on/exhibitions/slavery

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#2] от "Петя Д.":

  Благодаря, Петя Д.
  Леко съм разочарован, защото очаквах живопис от стари майстори, каквато изгледах с интерес в някои от останалите лектории.
  Тоя етнографски музей не ме впечатли. Кого изненадва, че в онзи си стадий на развитие автохтонното население не е могло да се опази от евроколонизаторите?

  Разговорът по темата, мисля, че трябва да започне с отговор на въпроса "защо?"
  А не с БЛМ гл.т., целокупните съвременни бели да развиваме комплекс за вина, щото беложожите кап. Морган или кап. Дрейк са грабили на воля за кралицата, а бащите на Америка Джеферсън и Вашингтон са били робовладелци.

 • 4
  demokoko18 avatar :-|
  demokoko18

  До коментар [#3] от "D-r D":

  Мисля, че Янис Варуфакис отговаря на "Защо?" в книгата си - Talking to My Daughter About the Economy.

  Доколкото помня - географското положение на Европа и Азия позволява империите да се разрастват, без да им се налага да променят основната храна - жито или ориз. Това е позволило за над 1000 години еволюция във военното дело, което другите не са имали.

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#4] от "demokoko18":

  Продължавам да смятам, че ако Тройката не бе пречупила гръбнака на Ципрас да отстрани Варуфакис през 2015 г, с неговата непреклонност днес светът щеше да е доста по-различен.

  Що се отнася до книгата, това - все пак - са обяснения на икономически и исторически събития и явления като за пред дете, в случая дъщеря му Ксения.
  Ние като възрастни можем да си го кажем направо: и робовладелството, и колониализма, и съвременните хибридни и истински войни на Запада са плод от стремежа за надмощие, което осигурява свръхпечалбите. Които пък се инвестират в нови агресии за нови свръхпечалби.
  Империализъм, сър...

  Ето моята приказка за робовладелството и неговия съвременен римейк:
  На кутията на прекрасното ми сутрешно кафе пише, че е произведено в Италия. Там не съм чувал да има кафеени плантации. Пък и не съм виждал.
  Плантациите са на друг континент. Съвременните роби експортират в Италия просто евтина суровина в чували, която на Ботуша се пече и пр., за да се превърне в стока с висока принадена стойност. От нея черните производители на кафето получават трохи.
  Това е пътя на ограбването, трасиран Писаро, кап. Кук, Джордж Вашингтон и подобни.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал