Танцуващият с филми

Ретроспективна изложба показва създадената около танците творческа вселена на испанския режисьор Карлос Саура

Испанският режисьор, постановчик и фотограф Карлос Саура от съвсем малък проявява силен интерес към изкуствата. Майка му е пианистка, а баща му художник. Конкретно към танца се насочва, когато двадесетгодишен е назначен за официален фотограф на фестивалите за музика и танци в испанските градове Гранада и Сантандер. Днес кариерата на един от най-награждаваните и обичани испански творци в много голяма степен е свързана именно с танца.

Изложбата "Карлос Саура и танцът" във Fernan Gomez. Centro Cultural de la Villa в Мадрид до 6 юни пресъздава създадената около танца богата творческа вселена на Карлос Саура. Многообразният материал в "сетивната и полифонична" ретроспективна изложба включва фотографии, рисунки, филмови и театрални фрагменти, сценарии, плакати, включително и характерните за артиста fotosaurios (рисувани от него фотографии). За първи път връзката на Саура с танца е представена по толкова изчерпателен начин. В плодотворното, обхващащо над шест десетилетия творчество на Карлос Саура посветените на танца филми заемат видно място, казват организаторите.

По думите на Карлос Саура кураторката на изложбата Ана Беругете е успяла да събере от "катакомбите в моя дом целия този материал, за голяма част от който дори не си спомням". След като вижда изложбата вече подредена, Саура казва, че "не съм сигурен дали я заслужавам, но я намирам за прекрасна".

"Може да се снима", съучастнически смигва уредник на входа на залата. Организаторите всъщност окуражават снимането и чрез елементи от самата подредба, в която е пресъздадена сцената на фламенко таверна, както и три огледала в цял ръст, позволяващи различни конфигурации. В изложбата са включени обяснения и коментари във видео формат на самия Саура.

"Танцът е толкова всеобхватен. Аз съм привърженик и на фламенкото, и на регетона. Всеки носи ритъм в себе си, по-добър или по-лош, но всеки е танцувал в дома си, в дискотека, където и да е. Мисля, че няма човек, който да не обича танца", казва режисьорът.

Ключов момент в творчеството на Саура е неговото сътрудничество с Антонио Гадес, един от най-видните представители на испанския танц. Заедно те правят "Кървава сватба"(1981 г.), "Кармен" (1983 г., номиниран за "Оскар"), "Любовна магия" (1986 г.). След известната трилогия интересът на Карлос Саура към традиционния испански танц добива форма във филмите "Севилянас" (1992 г.) и "Фламенко" (1995 г.) с участие на водещи фигури като Пако де Лусия, Хоакин Кортес, Енрике Моренте. През 2010 г. Саура прави още един филм за най-емблематичния испански танц, "Фламенко, фламенко". В предишните години снима посветените отново на танца филми "Танго", "Иберия" и "Фадо".

Испанско-аржентинската копродукция "Танго, не ме оставяй никога" (1998 г.), на която Саура е сценарист и режисьор, получава номинация за "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм за Аржентина. През 2015 г. режисьорът е привлечен от магията на аржентинския фолклор във филма "Аржентина". Година след това се появява "Хота" с изявени музиканти и танцьори от испанската, италианската и средиземноморската сцена.

За 2021 г. е планирана премиерата на най-новия филм на Карлос Саура, "Кралят на целия свят". Заснет през 2019 г. с участието на четирима млади танцьори, в него Саура пресъздава фолклорните музикални и танцови традиции в Мексико. На представянето на изложбата в Мадрид 89-годишният Карлос Саура казва, че продължава да се занимава с фотография всеки ден, но " в продължение на година и нещо на практика бях затворен вкъщи, така че изразходвах темите у дома. Сега вече съм ваксиниран с втора доза и искам да излизам и пътувам повече".

Още от Капитал