Японец в нужда се познава

Съобразена с мястото архитектура, ексцентричен дизайн и педантичност към чистота и функционалност — Токио преразглежда конвенционалното понятие за обществена тоалетна

Satoshi Nagare, courtesy of the Nippon Foundation
Satoshi Nagare, courtesy of the Nippon Foundation    ©  Satoshi Nagare, courtesy of the Nippon Foundation
Satoshi Nagare, courtesy of the Nippon Foundation
Satoshi Nagare, courtesy of the Nippon Foundation    ©  Satoshi Nagare, courtesy of the Nippon Foundation

Японската WC култура е пословична и без еквивалент в света. Нацията, под чиито тоалетни чинии се крият интелигентна електроника, главозамайващи високотехнологични приспособления и умни водни инсталации, е издигнала в почит чистотата и комфорта като форма на уважение към себе си и ближния. Въпреки това повсеместното използване на обществени тоалетни в Япония страда от колективна стигма за тъмни, мръсни и опасни места. В сериозен опит да преобърне тази представа и да подобри условията преди грандиозния (и отложен злополучно заради ковид-19) старт на Летните олимпийски игри 2020, между 2017 и 2019 японското правителство реновира над 300 тоалетни в страната.

Дали вдъхновена от сензационната мащабност на акцията, или съвпадение на времената, но малко след това организацията с нестопанска цел Nippon Foundation предприема впечатляваща трансформация на 17 обществени тоалетни в квартал "Шибуя", чиито резултати разтърсиха света на дизайна. Фондацията работи в сътрудничество с местната община и с частни партньорства. Под името Tokyo Toilet ("Токийска тоалетна") тя кани 16 водещи архитекти и дизайнери (предимно японци) да преобразуват напълно вида на съществуващите съоръжения и преживяването в тях.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал