Лятото на българските албуми

Първата половина на годината предложи вълна от нови албуми вместо работа на парче

През последните месеци българските групи и изпълнители сякаш преоткриха албумите, вместо да пускат отделни песни в опит за постепененни успехи. Ето няколко избрани албума в различни жанрове, които ще ви ориентират в най-новото на музикалната сцена у нас.

По-голямата част от заглавията са откриваеми в стрийминг платформите.

hug or handshake - Once Upon a Pink Sedan

През последните няколко години имаше различни опити българската сцена да намери своите Arctic Monkeys. Инди рок формулата се оказа трудна за повтаряне: истински добрите текстове на английски и хващащите припеви не се поддават на copy-paste продукция. Дебютният албум на дуото hug or handshake, предшестван от два стилни клипа и продуциран от Симеон Лозанов - Monyx, е може би най-добрият опит в този дух до момента - влиянието е очевидно, но без да е за сметка на цялостния дух на музиката. Осемте песни, записани без възможност да бъдат свирени преди това на живо, също така подсказват, че в близко бъдеще Петър Трифонов (преди част от Bears & Hunters и Dead Man's Hat) и Антон Георгиев ще имат още по-отличителен и авторски почерк. Следващите им видеа в YouTube ще са част от интерактивен сериал, разработен заедно с handplayed productions.

Krekhaus -Gutenachtstrasse

Дебютният албум на Krekhaus е един от най-интересните български рок албуми, които са се появявали в последно време, и загатва, че би звучал внушително и на живо. С нормализирането на концертната дейност те смело се хвърлят към първи изяви извън България. През втората половина на 2021 г. групата се очаква да има концерти в Австрия, Швеция и САЩ.

Krekhaus ще свирят на сцената на Kino Cabana на 28 юли. В YouTube е вече и клипът към песента Resist.

Димитър Горчаков - Tomorrow's Past

Пианистът Димитър Горчаков е част от едновременно много и разнообразни проекти през последните няколко години - пърформънси и концерти на Иво Димчев, групата Clavexperience с Павел Терзийски, Desy (от Phuture Shock и Sentimental Swingers), майсторските класове на Милчо Левиев. Миналата година заедно с актрисата Катерина Стоянова той направи и онлайн пърформънса "Музика под дървото". Набраният за кратко време богат опит е по всяка вероятност перфектна основа за дебютния соло албум на пианиста, очакван в края на месеца.

Горчаков представи албума си в Пространство 108 по-рано тази седмица.

Артисти в развитие

Dead Man's Hat - Never Gonna Let You Go EP

Две години след дебюта си Emotional Shortcut, Dead Man's Hat са готови с нов миниалбум. Преди появата му групата продължи с линията на добре изглеждащи видеа, свидетелство за израстването им напоследък - едното обедини две песни в един клип - Corners / Never Let You Go, а последното, към Summer Dream, e съставено от семейните архиви на вокалистката и композитор Ража ел Мадхун - 8-милиметрови ленти от пътувания на семейството й в Египет и Кувейт в началото на 80-те години.

Never Gonna Let You Go се очаква до края на юли.

Nocktern - Scavengers

Проектът на композитора Стоимен Стоянов мина през различни фази: от неокласика и джаз елементи до впускане в ембиънт и индистриъл жанровете. В момента Nocktern е група с барабанист Борис Малеванов и китарист Дидо Пешев (създател на бранда Bare Hands Society). Албумът Scavengers, тя е нетипична, и то не само за локалната сцена, 40-минутна смесица от богата електроника, тежки китари и барабани, деликатно пиано, а всичко това не звучи хаотично въпреки стиловите завои. За спояването допринасят и гласовете на Алед Орду и Saigo, изпълнители, които за значителен период от време смениха американската с българската музикална сцена.

През май Nocktern представиха албума в Пространство 108, един от първите значими концерти след падането на последните ограничения. Пълен запис на изпълнението се очаква да се появи скоро.

Гена, Имера - "Армада"

Лейбълът So Called Crew е сред най-големите явления в българския хип-хоп през последните години и до голяма степен - антидот срещу най-комерсиалните му представители. Най-новата глава в историята му е "Армада", съвместен албум на едно от младите имена на сцената - Имера, и Евгени Енчев - Гена, познат най-вече от проектите си с Григовор и Жлъч. "Армада", изглежда, е резултат от обща и безпроблемно намерена креативна визия - "с Гената сме като сол и пипер", както гласи текстът на "Биполярен".

Жлъч, Григовор и Гена ще бъдат част от Sunland Festival на плаж "Перла" (29-31 юли).

Павел Терзийски и Александър Логозаров - Settlers

Само година след соло албума си The Little Tailor, Павел Терзийски е готов с нов интересен проект, този път в съавторство с китариста Александър Логозаров и с различни препратки към музиката на 80-те години.

Неочаквани завръщания

Виолетов генерал - Z

Повече от 30 години след създаването си, основаната от композитора и художник Емил Вълев даркуейв група "Виолетов генерал" продължава да намира нови начини да съществува. Най-скорошната глава в историята им е албумът , записан в края на миналата и началото на тази година, издаден от "Рива саунд" и засега недостъпен онлайн. В момента "Виолетов генерал" са Вълев и Сибила Серафим (също така глас на Les Animaux Sauvages).

Следващият им концерт е на 26 юни в Koncept Space.

P.I.F. - P.I.F. 6

Новият албум на групата събира последните записи, правени с вокалиста им Димо Стоянов (1975 - 2020), който почина от ковид в края на миналата година. Албумът се издава от Monte Music, а физическото издание включва демо записи от различни периоди на групата и картички с написани на ръка текстове от Стоянов.

По-късно това лято P.I.F. ще са част от Sunland Festival. Вокалите ще са Свилен Ноев ("Остава"), Графа, Прея, Дичо и Ерсин Мустафов (Jeremy?).

Последните месеци предложиха интересни заглавия в полето на експерименталната електронна музика. Стефан Бъчваров-Cyberian издаде втория си албум Dark Orphism. Evitceles, проектът на Етиен Славчев, вече има два албума само за първата половина на 2021 - последният, Naive Slumber, излезе в началото на тази седмица. Албумите на Cyberian и Evitceles са част от каталога на независимия музикален лейбъл Amek. По-рано тази година се появи и Migrations, дебют на Your Other Needs (Йончо Павлов).
За това какво интересно предстои на местната сцена може да погледнете към фестивала Rebel Rebel на 17-18 юли в "Маймунарника": сред изпълнителите, които ще участват са NiB (соло проект на Николай Бекриев от "Анимационерите"), Ali From the Future (новата група на Алан Абдала от Macrophone), Me and My Devil (с Ангел Каспарянов от "Сепуко 6" на вокалите), както и Jin Monic, които скоро представиха видеото към песента Black Beaches:

Още от Капитал