Всички сме за Белград

Всички сме за Белград

Артисти от цял свят ще интерпретират темата "Мечтатели" в рамките на 58-то издание на Белградското биенале (26 юни - 22 август)

1777 прочитания

Петдесет и осмото издание на Белградското биенале ще превърне сръбската столица в атрактивна дестинация за периода 26 юни - 22 август, когато в рамките на форума 64 съвременни артисти от цял свят ще представят авторската си интерпретация върху тазгодишната тема "Мечтатели".

Кураторите Илария Марота и Андреа Бачин от Италия (те са и основатели на независимото арт списание CURA) са оставили пълна свобода и простор за развихряне по тази ключова дума.

Глобалната пандемия не само пренареди икономическите и политически пластове в света, но засили ролята на изкуството като барометър, като жрец, който вижда повече и надалече и отсича мъдро. Отново пандемията промени на няколко пъти официалните дати на провеждането на 58-то биенале в Белград, първоначално планирано за 2020 г.

Започнало през 1960 г. с подкрепата на тогавашното Министерство на културата и информацията на СФРЮ, с годините биеналето се налага като едно от основните културни събития на Балканите. Специално за тазгодишното издание организаторите очакват голям интерес и присъствие на почитатели на изкуството от цял свят. Намеренията им са да надскочат рекордния брой посетители на голямата ретроспектива The Cleaner на родената в Белград съвременна артистка Марина Абрамович, която в края на 2019 г. превърна сръбската столица в магнит за туристи. Организаторите разчитат на силната кураторска идея и включването на 64 артисти в концепцията "Мечтатели".

Белградското биенале по традиция използва няколко интересни локации като изложбени пространства. Най-голямата и внушителна част от експозицията представя 160 творби в бившата военна сграда на градския музей, който е в директна близост до музея на Югославия и неговата скулптурна градина. Общината се включва като партньор и предоставя залите на културния център в града, eдин централен подлез и няколко киносалона за прожекции на филмовите проекти на участниците във форума.

Радио "Белград" също подкрепя Биеналето като медия, която ще излъчва директно радиодрама, режисирана от американския артист Тан Хюсеин Клак и авангардна творба на сънародника му Алекс де Корт, известен с концептуалните си провокации. Запазен знак за Де Корт са хиперреализмът, препратките към сюрреализма и иронията към консуматорския дух на съвременния човек. Очаква се именно неговите включвания в ефира на Канал 2 на радио "Белград" да се превърнат в един от знаковите моменти в рамките на Биеналето.

41-годишният френски филмов режисьор и концептуален артист Сирил Гаяр, който от години живее между Берлин и Ню Йорк и гостува в Белград не за първи път, дарява на града една от своите инсталации, като напомня, че ролята на артиста е не само да интерпретира собствения си вътрешен свят, но и да го споделя с околните. Новите публики са силен акцент в предстоящото биенале, което отваря все по-широко вратите си за разнообразни форми на представяне и общуване. Така артистите, които стоят зад проекта "Библиотеката на Мечтателите", представят своя селекция от книги, изиграли важна роля във формирането им. Куратор на книжарницата е основателят на един от най-интересните магазини за книги и списания в Берлин - Алексис Завиалоф. Създаден през 2009 г. в Берлин, магазинът и сайтът Motto са платформа за независими издания, посветени на изкуството, литературата, анимацията и музиката, както и за представянето на интересни съвременни артисти и продажба на техните творби.

Вдъхновени от темата на Биеналето, основателите на един от най-прочутите клубове в Белград - Drugstore, подкрепят издаването на лимитирана серия дългосвиреща плоча "Мечтатели", в която ще се включат новите звезди на местната музикална сцена.

Няколко дни преди откриването на събитието специализираните медии по света коментираха, че едногодишното забавяне заради пандемията е създало особено силна арт вибрация, която се усеща и в дългия списък с интересни артисти, поканени да интерпретират темата "Мечтатели". Сред тях се открояват китайка Цао Фей, която привлече в залите на лондонската галерия Serpentine много млада публика благодарение на темите и предизвикателното съдържание на своето изкуство, и италианецът Нико Васелари, който е един от любимците на италианската модна дизайнерка Миуча Прада и често гостува в миланския клон на фондация "Прада". В центъра на творческия му процес почти винаги е връзката между природата и хората, а колаборациите с неговата партньорка и в живота - дизайнерката на бижута Делфина Фенди, предизвикаха голям интерес от страна на аукционната къща "Кристис" и организаторите на биеналето в Хонконг.

Официалният каталог на Белградското биенале е публикуван на сръбски и английски език от издателството на културния център в града съвместно с италианското издателство CURA.BOOKS и включва текстове на кураторите Илария Мота и Андреа Бечин, артистичния директор на лондонската галерия Serpentine Ханс Улрих Обрист и някои от участниците в тазгодишния форум. Подарък към всеки купен каталог е албум с творби, вдъхновени от темата "Мечтатели", която по някакъв начин е и директна препратка към книгата на Обрист и Франческо Бонами - "Мечти", издадена през 1999 г.

Ако след тази мощна доза съвременно изкуство сте жадни за още, подгответе се за пътуване на 436 километра от Белград. В Скопие е другото важно събитие на този сезон - изложба на родения в Италия, базиран в Лондон артист Франко Би. Неговата ретроспектива в Музея на съвременното изкуство, наречена "Заслепен от любов", представя ключови моменти от скандалната му кариера. Сред тях е пърформансът I Miss You, проведен в лондонската галерия Tate през 2003 г.: Франко прерязва вените си пред аудиторията и докато може да се движи, прекосява дълга платформа, обграден от публика, с която споделя какво преживява в момента, в който се среща със смъртта. Припада от загубата на кръв и е спасен от екипа за спешна медицинска помощ в залата. "Очаквам с нетърпение срещата с балканската публика и се радвам, че именно с моята изложба в Скопие беше открита седмицата на прайда. Знам, че тук е все още много трудно признаването на различните, но вярвам, че благодарение на изкуството хората ще разширят хоризонта си", коментира за "Капитал" Франко Би.

Петдесет и осмото издание на Белградското биенале ще превърне сръбската столица в атрактивна дестинация за периода 26 юни - 22 август, когато в рамките на форума 64 съвременни артисти от цял свят ще представят авторската си интерпретация върху тазгодишната тема "Мечтатели".

Кураторите Илария Марота и Андреа Бачин от Италия (те са и основатели на независимото арт списание CURA) са оставили пълна свобода и простор за развихряне по тази ключова дума.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал