Кратка илюстрована история

Светлана Мирчева за новата си изложба, с която документира важен (и малко известен) период за съвременното изкуство в София - галерията Un Cabinet d'Amateur

Светлана Мирчева на фона на "Възможни изложби"
Светлана Мирчева на фона на "Възможни изложби"
Светлана Мирчева на фона на "Възможни изложби"    ©  Цветелина Белутова
Светлана Мирчева на фона на "Възможни изложби"    ©  Цветелина Белутова

"Създаването на изложбата донесе предизвикателството как да нарисувам нещо, което вече го няма. Как рисуваш спомен? Колко спомени имаш ти? А твоите спомени дали са като на другите?", казва художничката Светлана Мирчева, когато описва процеса по създаване на новата си експозиция "Възможни изложби" в Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство.

Това, което вече го няма, е малката частна галерия Un Cabinet d'Amateur в София на французина Оливие Боасиер (1939-2017), а спомените са на художниците и куратори, които са имали шанса да правят изложби в пространството - сред тях е и Мирчева. Чрез 13 голямоформатни и над 70 по-малки рисунки с "Възможни изложби" тя съживява духа на пространството, срещите и събитията в него, елементи от интериора му, по начин, който да говори и на тези, които не са посещавали галерията и не знаят предисторията.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар