Книга: Дженифър Макмеън - "Удавниците"

Дебютно заглавие на новото издателство Benitorial

книга: "Удавниците"

автор: Дженифър Макмеън

превод: Илияна Бенова-Бени

издателство: Benitorial

цена: 20 лв.

Появата на "Удавниците" в книжарниците идва малко след международната премиера на романа, единадесети за американската писателка Дженифър Макмеън. Тя е непозната за българския читател, но е известно име сред англоезичните почитатели на съспенса и историите, в които криминалното и мистериозното са трамплин към дълбоки теми и разплитане на общочовешки проблеми.

Първите й два романа, Promise Not To Tell (2007) и Island of Lost Girls (2008), стават бестселъри в класацията на New York Times, а това, което обединява всички нейни книги, е, че се развиват в родния й щат Върмонт.

Историята в "Удавниците" ни пренася напред и назад между 1929 и 2019 г. В сюжета от настоящето социална работничка губи внезапно сестра си, удавила се в басейна, в който двете са си играли като малки ("Бях пропиляла цяла година в старание да не си говоря с нея, а сега си беше отишла завинаги"). В историята от миналото 37-годишна жена отчаяно иска да забременее и се насочва към място, известно с магическите сили на изворната си вода. ("Понякога чувахме как посетителите шепнеха на водата, сякаш беше живо същество.") Авторката изследва начина, по който травмите ни променят - не изведнъж, а постепенно.

Изданието включва и писмо на ръка към българските читатели от Макмеън. Заглавието е дебютно за издателство Benitorial, основано от Илияна Бенова - Бени, позната на литературната общност през годините с редакторската и коректорската си работа и активността си като блогър, а в случая тя е и преводачка на книгата. Причината тя да започне издателската си дейност с точно тази книга?

"Дженифър Макмеън пише увлекателно, но и умно, преплитайки в класическата си призрачна история сериозни теми като отношенията в семейството и проблемите на хората, страдащи от психически заболявания. Тя умее да се промъкне в съзнанието ти и да задава въпроси с твоя собствен вътрешен глас. Умее и да прокрадва съмнения, страхове, копнежи през оградата на здравия ти разум", пише Бенова в сайта на издателството. "Нямаше капка съмнение, че тя ще бъде първото ни издадено заглавие."

Още от Капитал