Актьорът с четката

Тимъти Спол откри първата си самостоятелна изложба в лондонска галерия

Британският актьор Тимъти Спол, който има образование в сферата на изкуствата и е изиграл двама художници на екрана, не шокира никого с първата си самостоятелна изложба "Извън бурята" в лондонската галерия Pontone. Двете запомнящи се роли на художници във филмографията на 64-годишния актьор са Джоузеф Търнър ("Господин Търнър", 2014 г., режисьор Майк Лий) и Лорънс Стивън Лаури ("Госпожа Лаури и син", 2019 г., режисьор Ейдирън Ноубъл).

"Когато започвах, можех да тръгна по три професионални пътеки - изкуство, армия или актьорство. Въпреки че съм завършил арт училище и арт колеж, съдбата отреди да се посветя на актьорската професия, а сега същата тази съдба наклони везните към изкуството, откъдето никога не съм си тръгвал. Така че за мен това не е откриване на нещо ново, а завръщане", коментира Спол пред медиите.

Именно работата върху изграждането на образа на Търнър и няколкомесечната подготовка за ролята (посещаване на музеи, галерии и индивидуална работа с художника Тим Райт) отварят широко вратата към спомените на актьора за годините, прекарани в арт колеж в Лондон. Когато пет години по-късно получава предложение да участва във филма "Госпожа Лаури и син", а след него и покана да представи свои авторски творби в галерията "Лаури", талантът му е забелязан от лондонския галерист Доминик Понтоне. Плановете им за голяма самостоятелна изложба са осуетени от пандемията, която обаче задава темата на бъдещата изложба - Спол рисува нови неща, отражение на емоциите, предизвикани от случващото се през последната година.

Пред BBC Тимъти Спол разказва, че рисува шест месеца, от сутрин до вечер в лондонското си ателие, като прави паузи единствено за да посещава любимите си музеи и галерии, откъдето черпи вдъхновение. След любимите му художници естествено попада Джоузеф Търнър. Друго голяма вдъхновение е Рембранд, заради когото посещава и до днес много редовно музея Wallace, където се намират два автопортрета и един портрет на сина на Рембранд - Тит: "В очите на Тит може да се види обичта на Рембранд, безграничната обич, която само един истински артист може да остави като отпечатък във времето".

В изложбата "Извън бурята" са включени 20 платна, продадени още във вечерта на откриването. Пейзажите, които Тимъти Спол рисува по снимки, правени по време на негови лични и служебни пътувания, са предимно в черно, синьо и сиво. Присъствието на морето не е случайно, защото именно то спасява актьора от депресията, в която изпада преди повече от 25 години, когато разбира, че е болен от левкимия и според лекарите тогава му остават няколко месеца живот. Заедно със съпругата му Шейн влагат почти всичките си спестявания в голяма ретро яхта и предприемат дълго пътешествие. Част от фотографиите, направени по време на пътуването, особено дните, прекарани в Балтийско море, оживяват в акрилни бои. В памет на Търнър Тимъти Спол рисува крайбрежието на Маргейт, където Търнър е прекарал голяма част от детството си.

Ярко изразеното чувство за хумор на Спол се усеща и в избора на детайли в картините му. В една от тях, наречена "Раят отвъд кофата за боклук", е изобразен красив залез над океана, а на близък план се мъдри кофа за боклук. "Докато рисувах тази картина, бях по-скоро в настроение да изучавам детайлите на кофата за боклук, отколкото красивото небе. Но, истината е, че винаги съм предпочитал и харесвал дълбочината на абсурда в живота", казва Спол.

Изложбата Out of the Storm в лондонската галерия Pontone продължава до 19 юли.

Още от Капитал