Цялото готварско войнство

World Central Kitchen/WCK.org

Цялото готварско войнство

Хосе Андрес започва в Мадрид програмата Chef Relief Training, в която европейска "армия от готвачи" ще се подготвя за реакция по време на природни бедствия

1954 прочитания

World Central Kitchen/WCK.org

© World Central Kitchen/WCK.org


На 31 май 2021 г., в първия ден на международния кулинарен конгрес "Мадрид фюжън", испанският шеф Хосе Андрес беше очакван на живо като една от големите звезди на световната кулинария, но и като създател заедно с неговата съпруга Патрисия на неправителствената организация World Central Kitchen (WCK) в САЩ, където живее вече тридесет години. От 2010 г., когато организацията помага спешно с храна след опустошителното земетресение на остров Хаити, те са осигурили над 50 милиона порции храна на по време на природни и хуманитарни бедствия в цял свят. "Да храним е нашата мисия, а стратегията ни е да го правим днес, не утре", казват от WCK.

Хосе Андрес обаче не се появява в Мадрид, а се включва с видео, заснето с телефона му на улицата пред една от най-големите болници в Мумбай. Той се извинява, че в последния момент присъствието му е било осуетено от драматичното нарастване на случаите на ковид в Индия, за където е заминал, начело на своя екип. "Ще бъдем там, където някой има нужда от храна", казва Хосе Андрес.

Случилото се всъщност илюстрира най-добре и основната мисия на организацията, а именно да отговори с приготвена от готвачи храна още от самото начало на кризата. "Гладът не чака, хората са гладни днес, затова трябва да бъдем там веднага", казва на "Мадрид фюжън" Хавиер Гарсия, съосновател и директор на WCK.

През април 2020 г. Хосе Андрес е на корицата на сп. Time именно заради помощта си още в началото на глобалната пандемия, когато подсигури храна за пътниците и персонала на круизния кораб Grand Princess, поставен под карантина на пристанището в американския град Оукланд в Калифорния.

Успоредно с повсеместното разрастване на пандемията нараства и помощта на WCK в различни точки по света. Истината е, че глобалната криза ги сварва като едни от най-подготвените и активни екипи, които се задействат на момента при бедствия като земетресения, цунами, урагани. Според Патрисия Матео, директорка на гастрономическия отдел на медийната група Vocento, организатор на кулинарната "среща на върха" в Мадрид, WCK "променя разбирането за хуманитарна помощ чрез модел, основан на бързото действие, адаптивността към промените и приоритетно използване на местните ресурси".

Най-общо казано, организацията свързва местни готвачи, доставчици и производители на продукти, транспортни организации, пощи, пожарникари, доброволци. Целта е на бедстващите да бъде доставена сготвена храна поне веднъж на ден.

В Мадрид организацията задейства своя Chef Relief Team 24 часа след обявяването на първия пълен локдаун през март 2020 г. "Нямахме план дори за два дни напред. Целта е да започнеш да приготвяш храна веднага, а моделът идва с практиката. Не се чакат външни средства, а се мобилизират местните. Съсед храни съседа", казва Хавиер Гарсия.

Сред включилите се готвачи е Диего Гереро от ресторант Dstage, според когото най-ценното в идеята е свързващата местна мрежа. От своя страна, шеф Иван Моралес от ресторант Arzabal (намиращ се в Музея за модерно изкуство "Рейна София" в Мадрид) си спомня датата 19 март 2020 г., когато отговорът на техния призив за солидарна помощ е "моментален и зашеметявящ, нямахме достатъчно пространство да приемем всички доброволци". По време на първата вълна от пандемията в Испания движението събира тридесетхилядна армия от доброволци в близо четиридесет града, която приготвя три милиона порции храна.

Шеф Педро Санчес е свикнал да готви за осем души в своя ресторант Baga в град Хаен (с една звезда "Мишлен"), но по време на пандемията приготвя по шестстотин менюта на ден. "Искахме хората не просто да се нахранят, а да се насладят на добре приготвена храна." Подобен е примерът на готвача Херман Карисо и неговата съпруга от малкия гурме ресторант Fierro във Валенсия. Две седмици след призива за помощ от страна на WCK те вече готвят по две хиляди и петстотин менюта на ден.

WCK прекратяват дадена мисия, когато забележат първите сигнали за възстановяване, но вече създадената организация е готова да се задейства при следващо бедствие.

Повторният тест за ефикасността на мрежата в Испания дойде още през януари 2021 г., когато бурята "Филомена" доведе до най-значимия снеговалеж за последния век в Мадрид, при това по време на неотминалата корона криза. Готвачката Пепа Муньос от ресторант El Cuenco de Pepa активира "спешна кухня" и осем часа по-късно вече храни осем хиляди души. Затова по време на "Мадрид фюжън" WCK обяви и откриването на своя програма в Европа с база в Мадрид, в която готвачи от целия континент ще преминават през интензивния Chef Relief Training с цел всички градове да бъдат подготвени за извънредна ситуация.

"Хосе е герой със заразен човеколюбив дух, който напомня на всички ни, че нашето най-благородно призвание като човешки същества е безкористно да насърчаваме надеждата и да гоним отчаянието от живота на другите", казва американският готвач Емерил Лагас по повод класацията на най-влиятелните хора в света на Time за 2018 г., където Хосе Андрес попада за втори път. Досега Хосе Андрес два пъти е номиниран и за Нобелова награда за мир. В края на юни готвачът получи и наградата "Принцеса на Астурия" (испанският еквивалент на Нобеловата) в категория "Сътрудничество". Сред наградените са също международните учени, създали ваксините срещу ковид-19, известната американска феминистка Глория Стайнем, артистката Марина Абрамович.

По време на пресконференцията след приземяването от своето пътуване в Космоса, Джеф Безос дари на Хосе Андрес и неговата организация сто милиона долара, тъй като по думите на американския милиардер, готвачът вдъхновява света с действията си.

Безос постави началото на новите награди Courage and Civility Award, отличаващи хората със силен социален ангажимент.

Роден през 1969 г. именно в северната испанска област Астурия, където се раздават наградите, Хосе Андрес развива кулинария си талант включително в ресторант elBulli на Феран Адриа. 21-годишен заминава за САЩ, където сега има няколко ресторанта. Неговият Minibar във Вашингтон е отличен с две звезди "Мишлен".

През 2015 г. Хосе Андрес и Доналд Тръмп влизат в легална битка с подадени искове за близо десет милиона долара един срещу друг. Те са резултат от отказа на Андрес да продължи с проекта за откриване на свой ресторант в Trump International Hotel, след като Тръмп открито описа мексиканците като насилници и бандити в първата си реч от кандидатпрезидентската си кампания, пише изданието Politico. Две години след това двете страни постигат споразумение, без да бъдат изнесени подробности.

На 31 май 2021 г., в първия ден на международния кулинарен конгрес "Мадрид фюжън", испанският шеф Хосе Андрес беше очакван на живо като една от големите звезди на световната кулинария, но и като създател заедно с неговата съпруга Патрисия на неправителствената организация World Central Kitchen (WCK) в САЩ, където живее вече тридесет години. От 2010 г., когато организацията помага спешно с храна след опустошителното земетресение на остров Хаити, те са осигурили над 50 милиона порции храна на по време на природни и хуманитарни бедствия в цял свят. "Да храним е нашата мисия, а стратегията ни е да го правим днес, не утре", казват от WCK.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал