Календар: Sunland Festival, плувен маратон, Софийска филхармония в Квадрат 500

Интересните събития през уикенда и следващата седмица

до 31.07

Sunland Festival. Тридневният фестивал на морския бряг под шапката на сръбския Exit Festival вече започна. На основната сцена в петък и събота вечер ще чуем британската рап изпълнителка IAMDDB, звездата в световната електронна сцена Nina Kraviz, дъблинският диджей Matador, дамата на сръбската техно сцена - Tijana T, френското електронно дуо Ofenbach, израелският хаус продуцент GUY J и диджеите от Metropolis. На втората сцена са българските изпълнители "Ревю", P.I.F., "Остава", Jin Monic, NDOE, Спенс и др. Приморско, плаж "Перла", всичко на sunlandfestival.com, билети от 40 лв. за ден до 350 лв. за ултра VIP билет

31.07

Афробазар. Летен базар с богат избор от автентични африкански дрехи, бижута, музикални инструменти, сувенири, картини, маски, обувки, посуда, обзавеждане и декорация за дома, коса за плетене на плитки, подправки, натурални масла. Музика от диджей Mosco от Нигерия. Бар "Сода" (под Моста на влюбените), вход свободен, от 14:00 до 19:00 ч.

31.07

Не е за телефон. Моноспектакъл на Христо Шопов. Автори на представлението са Елин Рахнев и Лиза Шопова - сестрата на Христо, която е и негов режисьор. Час и петнайсет минути героят ще говори по телефона, пресъздавайки динамичния ден на един мъж, който се опитва да оцелее. Парк-театър "Борисова градина", 21:00 ч. Билети в мрежата на Eventim.bg: 20 - 40 лв.

31.07

Плувен маратон "1000 за 1000". Това събитие няма състезателен характер, целта му е да събере в масов старт семейства с деца и ентусиасти от цяла България и чужбина, които имат сила и желание да преплуват 1000 метра навътре в морето. Варна, Южен плаж, 9:00 ч., без такса участие. На следващия ден (1.08) ще се проведе и най-старото плувно състезание от този род у нас: традиционният плувен маратон "Галата - Варна", в чиято надпреварата се включват над 250 плувци от страната и от чужбина.

1 и 2.08

Lord of the Rings - Return of the King. За всички фенове на приключението "Властелинът на пръстените" този мащабен спектакъл е събитие. Форматът филм, комбиниран с музика на живо се позиционира в една от най-атрактивните си локации в световен мащаб с гигантски HD екран и с музика от 250 музиканти, които ще изпълнят на живо наградения с "Оскар" оригинален саундтрак на Хауърд Шор от най-зрелищната част от трилогията. Пловдив, Античен театър, 21:00 ч., билети от мрежата на Eventim: 90 и 100 лв.

1 - 21.08

Международен панаир на занаятите и изкуствата "Булгарика". Демонстрации на авторските умения на едни от най-добрите автори в областта на изящното и приложното изкуство, художествените занаяти, музиката. На мястото, съчетаващо традициите и съвремието в изкуството, ще имате възможност да наблюдават на живо създаването на творби, както и да си тръгнете с някои от тях. Варна, Морската градина между "Морско казино" и Сцена "Раковина".

3.08

Ratio и Рожен представят: За звездите и хората. Научете повече за чудния живот на звездите в съвместното събитие на Ratio и обсерватория "Рожен". От Кирил Стоянов, д-р Камен Козарев и д-р Галин Борисов ще разберете как е била създадена слънчевата система; какво ни разказват астероидите и кометите за нейното детство; как Слънцето продължава да защитава и извайва слънчевата система със своя магнитен вятър вече над 4 милиарда години; защо не намираме живот никъде другаде, освен на Земята и др. Кино "Кабана", начало на събитието: 20:00 ч. вход свободен, повече подробности на ratio.bg/monthly/zvezdi-hora/

4.08

Извънредно любовно. Комедиен стендъп спектакъл, създаден по осем реални любовни истории. Всички те са разказани, изиграни и изтанцувани на сцената от актрисите Стефания Колева, Здрава Каменова и Богдана Трифонова, които ще ви покажат, че любовта е навсякъде - в скоростта, с която две коли се гонят по магистралата, на чина в първи клас, в един голям шоколад, в една невероятна рокля.... Sofia Summer Fest, 20:30 ч., билети от мрежата на Eventim, 20 лв.

5 и 12.08

Софийската филхармония в "Квадрат 500". За втора година Филхармонията гостува в пространство на Националната галерия с поредица концерти, част от лятната програма "Споделете музиката". На 5 август момичета от квартет "Флаутисимо" и арфистката Весела Тричкова ще изпълнят творби на Лео Делиб, Ектор Берлиоз, Румен Бояджиев-син и Раймонд Гио, а романтичната вълна се разлива и на 12 август с концерта "Нежна е нощта" на Иван Пенчев и Деница Димитрова, в чиято програма са произведения от Арво Пярт, Клод Дебюси, Камий Сен-Санс, Морис Равел и Жул Масне. "Квадрат 500", 18:30 ч., билети от мрежата на Eventim, 20 лв.

5.08

Детско книжно парти. В програмата на събитието, част от "Алея на книгата" и ориентирано специално към насърчаване на четенето сред децата, ще има анимации, детска дискотека, викторина с награди и много изненади. Гост на детското парти ще е писателят Асен Сираков, който ще представи новата си четирилогия за семейно четене "Четвъртото неизвестно", а организаторът Делян Илиев от издателство "Атеа" ще разкаже как се прави детска книжка. Варна, Морската градина, сцена "Раковина", 10:30 - 12.30 ч., вход свободен.

5.08 - 12.09

Memento Vivere. Кои са моментите, които ни напомнят, че сме живи? Фотографският фестивал "ФотоФабрика" изпраща покана към 15 съвременни български и световни автори, за да споделят вижданията си и да покажат работите им по темата за първи път заедно. Това са Алекс Майоли, Антоан Д'Агата, Гаро Кешишян, Георги Кожухаров, Денис Бучел, Денислав Стойчев, Димитър Дилков, Емил Христов, Ломовера, Мисирков/Богданов, Михаела Аройо, Пепа Христова, Пиер Гонор, Стоян Ненов, Чема Мадос. За откриването на изложбата ще пристигне френският фотограф Пиер Гонор, пред чийто обектив застават жители от перифериите на мегаполисите. Национална галерия - Двореца.

До 19.09

Корени. Изложбата, посветена на 90-годишнината от рождението на Галин Малакчиев (1931 - 1987) представя работите на 16 селектирани съвременни скулптори (сред които Боряна Петкова, Валентина Шарра, Венцислав Занков, Кирил Кузманов, Мартиан Табаков, Мартин Трифонов, Невена Екимова, Рафаил Георгиев - Рафо, Симеон Симеонов и др.) или - следващо поколение творци, носители на най-новите тенденции и търсения в скулптурата по примера на Галин Малакчиев, чието име се свързва с новаторство и противопоставяне на официалната рамка.

Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство.

Още от Капитал

Do Look Up

Do Look Up