Прочети Пирин

След илюстрования гид за Рила, "Планинка" ни води в Пирин

"Планинка" - поредицата дизайнерски пътешественически издания, съчетава две от най-важните неща за своята създателка Мариана Киречева - планините в България и изчистения дизайн. След "Малка книжка за Рила", намерила успешно групово финансиране през 2019 и отпечатана през 2020 г., сега излиза "Малка книжка за Пирин".

"Постарала съм се да предложа различни по трудност и времетраене преходи, за да може да има за всекиго по нещо", казва дизайнерката и фотографка Мариана Киречева, която, когато не е из планините, живее и работи в Пловдив.

Компактното издание от 200 страници (цена 28 лв.) съдържа основна информация за планината и местностите, видовете туристическа маркировка, справочник на хижите и заслоните, над 15 описани прехода и илюстративна карта към всеки един. В книжката ще намерите още препоръчителен списък с вещите, необходими в планината, картички с авторски илюстрации и фотографии от Киречева.

Не липсват и подробности, които да направят преживяването по-специално. Например в Пирин е най-старото иглолистно дърво в България (на близо 1300 години), в село Любовище има само пет къщи, но всяка една от тях е паметник на културата, а в резервата Юлен в северната част на планината има над 700 растителни вида, 50 от които са застрашени от изчезване.

Пътуването може да се съчетае с катерене: има упътвания как да стигнете до върховете Джангал, Каменица, Валявишки чукар, Момини двори.

След особените явления на тези маршрути е, че всяко преминаване носи ново усещане. "Понякога е заради различните атмосферни условия, понякога заради компанията или сезона, в който се посещава дадено място. Например, ако си посетил водопад през есента, когато е маловоден и го посетиш отново през пролетта, когато е в пълната си мощ, виждаш красотата му по съвсем различен начин."

Скоро поредицата ще бъде допълнена от издание за Стара планина.

За поръчки и повече информация: planinka.bg. Книжката е в продажба и в Gifted, София. Повече пътешественически съвети и разкази от Мариана Киречева има в блога й: readmytravelnotes.com

Още от Капитал