Няма такъв хотел

Туристическата индустрия в световен мащаб търси все по-нестандартни предложения за своите гости

Един от най-големите киноразпространители във Франция - компанията MK2, изненада всички с решението да отвори вратите на нестандартен хотел-кино, който носи името на филм, създаден през 1966 г. "Хотел Парадизо" се намира в 12-и район в Париж и предлага нощувка плюс кино, при това в атмосфера, която наподобява старите киносалони от времето на Чарли Чаплин и Бъстър Кийтън. Двата апартамента и 34-те стаи посрещат гости от края на май. Освен традиционния румсървис, в чието меню голяма част от специалитетите са кръстени на филми, хотел "Парадизо" предлага богат каталог с филмови заглавия - над 2500, на DVD.

Като бонус на калкана на една от сградите, разположени във вътрешния двор на хотела, се вижда произведението на френския уличен артист JR - легендарен кадър от филма "Хлапето" с участието на Чарли Чаплин и Джеки Куган.

Хотелът-кино е хрумване и инвестиция на синовете на създателя на компанията MK2 Марин Кармиц - Eлиша и Натанаиел Кармиц. "Истината е, че донякъде направихме този хотел и за нас самите. Нямам представа колко дни и нощи сме прекарали в хотелските стаи по света, но е много време. Знаете, че когато пътува по бизнес (ние го правим заради филмови премиери или разговори с бизнес партньори за бъдещи филмови проекти), човек прекарва доста време в хотелските стаи и понякога се ококорва в 4 сутринта заради адреналин или джетлаг и не може да заспи. Какво по-хубаво от това да си пусне любим филм в стая, която напомня киносалон, а след това да си поръча любимото питие или храна", казва в интервю за RFI Натанаел Кармиц.

Заради големия интерес към хотела двамата братя обмислят вариант, в който да отдават под наем и градината на последния етаж, която предлага изумителна гледка към целия Париж.

Детайлите в ексцентричния проект обмислят в продължение на 15 години, докато намерят подходящ терен и екип. Хибридната формула включва кино, кулинария, танци, игри и незабравимо прекарване на свободното време в един от най-романтичните градове на света. Двамата братя инвестират в нетрадиционно кино, наречено Germain Paradiso, което отваря врати през 2010 г., а след три години там организират и първия фестивал Cinema Paradiso. Летвата е вдигната високо от баща им Марин Кармиц, който дълги години поддържа едно от най-интересните арт пространства в града - Maison Rouge, където често се организират изложби с произведения от личната му колекция. Прощалната му изложба като колекционер и меценат преди три години беше официално сбогуване и с многобройните почитатели на галерията. Тогава във френските медии се появиха множество статии, свързани със значимостта на Марин Кармиц за френската култура и най-вече френското кино. И досега компанията, създадена от румънския емигрант, е един от най-активните играчи сред френските продуценти и благодарение именно на традицията, завещана от него, инвестира в независими филмови проекти като българския филм (на Мина Милева и Весела Казакова) "Жените наистина плачат".

И докато с "Хотел Парадизо" братята Кармиц поканиха съвсем буквално хората на кино, туристическата индустрия в световен мащаб заложи на преживявания, които доближават посетителите до живот като на кино. Да вземем хотел "Дървена къща" в Швеция. Идеята на създателите му е да ви върнат в детството, когато катеренето по дърветата е било любимо занимание. Защото точно това се очаква да направите, когато се чекирате в този екзотичен хотел.

Единствената възможност да прескачате от сграда в сграда е да използвате дървените или електрическите стълби, но усилията си заслужават заради красивата гледка към реката Люле и специалитетите от Северна Швеция, които са вдъхновени от кухнята на местното градче Харадс. И докато скандинавското предложение залага на живот, близък до природата, хотелът Muraka на Малдивите струва 40 000 долара на вечер, срещу които спите във водата. Амбициозният проект е сериозна инвестиция на компанията, която управлява хотелската верига "Конрад", а необикновените хотелски стаи първо са сглобени в Сингапур и след това транспортирани до Малдивите, така че да предложат на платежоспособните си клиенти незабравимо гмуркане в Индийския океан.

Светът вече неведнъж е виждал снимки от "Имението с жирафите" в Кения, където през 1932 г. е настанено стадо от жирафи, собственост на семейство Ротшилд. Интересът към животните е основната причина днешният собственик да доразвие идеята и да рекламира имението като хотел с нестандартно предложение - близка среща с жирафи и възможността да закусвате, обядвате или вечеряте в тяхната компания. Посетителите на хотела с 12 стаи се обучават още в деня на пристигането си как да ги хранят и с какво, защото те протягат дългите си шии в търсене на храна постоянно. В залата, в която се сервира закуска, на определени места е разположена храната на жирафите, които вече поне няколко пъти са попадали и в обективите в модни фотосесии за списание "Вог".

В канадския хотел Fantasyland в Едмънтън има 120 тематични стаи, сред които "Полинезия", "Рим", "Арабска пустиня", дори "Затвор". Разнообразието от приключения включва и стаи, които наподобяват мол, голф игрище или воден парк.

В Seraphim Cave Hotel в Гьореме, Кападокия, предлагат нощувка в пещера.

В търсене на нестандартни предложения някои от инвеститорите в хотелската индустрия стигат прекалено далече - например предложението да отседнете в луксозната вила Casuarina във Флорида, в която през 1997 беше застрелян италианският моден дизайнер Джани Версаче.

Ако намирате горните варианти за твърде захаросани, хотелът "Дворецът на солта" в Боливия ще възстанови баланса на вкусовете, защото е изграден само от сол. Стени, тавани, скулптури, както и голяма част от мебелите, включително и леглата, са направени от сол.

Нидерландският хотел Zandotel Oss имитира пясъчен замък, а в шведския Sala Silvergruva се намира стаята, разположена най-дълбоко под земята, в някогашна мина - 155 м под повърхността.

За разлика от Швеция, където гостите на хотела се спускат с асансьор под земята, в Коста Рика ги качват на самолет. Стар "Боинг 727" е трансформиран в хотел "Коста Верде", който е и разположен на такава височина, че да пресъздаде усещането за полет. Подобна е идеята и на хотел Jumbostay, в Стокхолм, в който може да намете като хотелска стая дори пилотската кабина на "Боинг 747", излязъл от употреба през 1974 г.

Още от Капитал