Кино: "Круиз в джунглата"

Дисниленд атракцион с Емили Блънт и Скалата

Оценка: 2½ от 5

Още от същото: "Джуманджи 2"

Преди две години Мартин Скорсезе нарече филмите, роби на франчайз, не-кино. Сравни "кинематографичната вселена на Marvel" с набор атракции в увеселителен парк, в които всичко е маркетингово изчислено и място за естетически риск и пълноценни характери няма. Jungle Fever е пример в тезата на Скорсезе, базиран е на "щанд" в Дисниленд, който работи от 1955 г. Което не е изначално лошо, така започна и "Карибски пирати". Но там рискуваха с талант и витални персонажи, създадоха собствен филмов свят, извън атракциона. За "Круиз в джунглата" риск е забранена дума, продуктът е гладко шлифован за продажба.

От изходния материал са обрани колониалните и расистките намеци. Останало е позоваването на "Африканската кралица", филмът на Джон Хюстън с Хъмфри Богарт и Катрин Хепбърн от 1951 г., вдъхновил оригиналния "номер". Действието и там е през 1916 г., Дуейн Джонсън (и продуцент) е с бялата капитанска шапка и грубоватия цинизъм на Богарт, Емили Блънт е в панталоните на Хепбърн, "мома англичанка" с пуританско възпитание. Има брат (Джак Уайтхол), денди и гей, натоварен с комедийното отпускане.

Тя е учен изследовател с умения на Индиана Джоунс, той е шкипер шарлатан с раздрънкано корабче, развличащ наивни туристи по Амазонка. Двамата са по следите на листче от "дървото на живота", лек за всички болести според туземна легенда. То е цел към световно господство на зъл тевтонски принц (Джеси Племънс) и шанс за освобождаване от вековно проклятие за конквистадора Агире (от филма на Вернер Херцог).

Романсът е несръчен въпреки харизмата на централната двойка. Хуморът е тромав, в опит за самоирония персонажът на Скалата тайно ползва книжле "100 вица по време на пътуване". Опасностите са преувеличено дигитални и не плашат. За режисурата на талантливия испанец Жауме Колет-Сера ("Опасни води") няма въздух в наръчника за изчислено развлечение на "Дисни".

Още от Капитал