Кино: "Отрядът самоубийци"

Комиксова битка с абсурден хумор и щедро насилие

Оценка: 3 от 5

Още от същото: "Дедпул"

Колко много талант за нещо с толкова малко смисъл. The Suicide Squad е новото разклонение на DC Comics (част от WarnerMedia, притежаващи и CNN) в пазарната битка с Marvel, напоследък водещи по точки. По-сочните злодеи винаги са били при DC (Жокера), те са извадени на преден план в зрелищния и иронизиращ собствения си жанр спектакъл на Джеймс Гън, сценарист и режисьор с талант.

Привлечен от противниковия лагер, направил новаторския "Пазители на галактиката" (2014) за Marvel. Със задача да надгради стерилния и хаотичен Suicide Squad от 2016 за по-зряла публика. Готова да смели и шоково насилие в близък план, и дори сцена на секс, но и способна да оцени моменти на сатира (в случая над външната политика на САЩ) и реализъм в мотивите на групата самоубийци.

Те са до един затворници (като в "Мръсната дузина" с Лий Марвин), вършат мръсни държавни поръчки за агент без скрупули (в безпощадно изпълнение на Виола Дейвис). Суперубийци с по едно уникално умение, но и слаба точка в миналото, позволяваща да бъда управлявани. Идрис Елба е негласният лидер Блъдспорт, с порастваща дъщеря, която го заплашва, че ще тръгне по неговия път. Точковият човек вижда във всеки противник омразната си майка, сънливо момиче (Даниела Мелхиор) командва армия плъхове като почит към милозливия си към всички страдащи баща. Звездата в отряда е пренебрегнатата приятелка на Жокера с име от Арлекин (Марго Роби), която е тук заради купона.

Той е най-вече в смазващото сетивата дигитално зрелище, но и в моментите, когато супернеудачниците изясняват отношенията си в по едно духовито изречение. Връх е диалогът между патологичния патриот Умиротворителя, готов да избие всичко "в името на свободата" и патриота идеалист Полковник Флаг. Има и говорещи животни като Кинг Шарк (с гласа на Силвестър Сталоун), които просто искат да бъдат "включени" и обичани.

Още от Капитал