София, открит град

Акцентите от есенното издание на "София филм фест" (14 - 30 септември)

"Жените наистина плачат"
"Жените наистина плачат"
"Жените наистина плачат"
"Жените наистина плачат"

25-ото издание на "София филм фест" е удоволствие с отложен ефект. След отлагането заради пандемията през март миналата година фестивалът преминава във формат две издания годишно. След зимното, хибридно издание, което съчета прожекции на живо и онлайн, есенното издание ще се проведе изцяло пред публика и отчасти на открито. Програмата включва както напълно нови за българската аудитория филми, така и среща на голям екран с тези заглавия, които преди бяха показани само онлайн.

Кино на открито

Началото ще бъде дадено на 14 септември с "Брайтън 4", копродукция на Грузия, Русия, България, Монако и САЩ, под режисурата на Леван Когуашвили.

На 15 септември е прожекцията на може би най-очакваното заглавие в програмата - новият филм на Мила Милева и Весела Казакова - игралният "Жените наистина плачат", с участието на Мария Бакалова. Сюжетът разказва за "пет жени от едно средностатистическо българско семейство". По всичко личи, че четвъртият им филм ще бъде най-успешният до момента - той вече премина през фестивалите в Кан, Сараево и Карлови Вари.

Излизането му съвпада с тъжна новина - актьорът Ангел Генов, който имаше роля в предишния филм на Милева и Казакова - "Котка в стената", почина в Лондон на 4 септември.

Отличеният на миналогодишното издание на фестивала във Венеция "Човекът, който продаде кожата си" на тунизийско-френската режисьорка Каутер Бен Хания ще бъде представен на 16 септември.

Всички прожекции на открито ще бъдат в пространството на Sofia Summer Fest в Южен парк II.

В уюта на салона

По традиция фестивалът е предшестван от ретроспектива и този път тя събира някои от заглавията на финландския режисьор Мика Каурисмаки (по-голям брат на Аки Каурисмаки). Филмите му са част от програмата на Дом на киното между 10 и 14 септември.

Новият му филм "Една спокойна нощ" ще има българската си премиера на 18 септември в "Люмиер", която ще бъде придружена от получаване на "Награда на София". Заснет след началото на пандемията, той разказва за трима финландци, които решават да прекъснат изолацията си и да се срещнат в опустял бар.

Създаваният в продължение на 15 години "ДАУ. Наташа" на Иля Хржановски ще бъде показан на 16 септември в Дома на киното в присъствието на режисьора.

На 16 септември в "Люмиер" Теодор Ушев ще представи 13 анимационни филма, рядък шанс за по-пълноценен поглед към работата му между България и Канада. Филмите са създадени между 2006 и 2020 г. Ден по-рано, на 15 септември, той ще представи отделно двата си проекта по прозата на Георги Господинов - номинираният за "Оскар" "Сляпата Вайша" и "Физика на тъгата".

Анимацията ще има още едно присъствие в програмата - "Щрих и стих: поезия в анимация" на "Компот колектив" ще се завърне на големия екран на 19 септември. Междувременно до 30 септември проектът има присъствие и в галерия "Прегърни ме" чрез изложба и фотоалбум.

Юън Макгрегър получи всеобщо признание за ролята си в сериала "Халстън", където играе американския моден дизайнер Рой Халстън Фроуик (1932 - 1990). На 17 септември в "Люмиер" ще видим документалния филм от 2019 г. "Халстън", който първи разказа за живота му, събрал най-бляскавите и декадентски момент в Ню Йорк през 60-те и преждевременно прекъснат от СПИН.

Паметта на британския режисьор Алън Паркър (1944 - 2020), гостувал на фестивала през 2006 г., ще бъде почетена с прожекция на "Pink Floyd: Стената" на 15 септември в "Одеон". Дългата кариера на Жан-Клод Кариер (1931-2021) също ще бъде отбелязана с "Дневна красавица" (28 септември), а на "Стик N.3" на Ким Ки Дук ще бъде показан на 24-и.

Наградените

Отличените на зимното издание ще получат статуетките си на живо през септември. Румънският режисьор Раду Чорничук ще получи наградата за най-добър документален филм ("Акса, моят дом", с прожекция на 17 септември в Дом на киното). Същата вечер бразилската режисьорка Юли Жербасе ще пристигне в България, за да получи Голямата награда на фестивала и да представи, този път пред публика, "Розовият облак" в "Люмиер".

Унгарският режисьор Корнел Мундруцо, създател на алегоричната драма "Белият бог" и последно "Фрагменти от живота на една жена" с Шая Лебьоф и Ванеса Кърби, ще бъде удостоен със Специалната награда на СФФ. "Фрагменти от живота на една жена" ще има еднократна прожекция на 15 септември. Унгарското присъствие ще бъде подсилено от актрисата Орошоя Тьорьок-Ийеш, която ще представи "Градът на съкровищата" на 20 септември в Дом на киното.

Награда за цялостен принос ще получи дългогодишният кинокритик на "Капитал" Янко Терзиев, определен от директора на фестивал Стефан Китанов-Кита като "един от последните мохикани на любовта към киноизживяването".

Румънският документалист Кристи Пую ще получи наградата на ФИППРЕССИ 96 и също така ще направи майсторски клас в Дом на киното.

Билетите са вече в продажба онлайн на siff.bg/bilet, както и на касите в "Люмиер", Дом на киното, "Одеон". Всички прожекции на открито в рамките на Sofia Summer Fest са на цена 10 лв.

Още (документално) кино:

До 14 септември продължават прожекциите от първото физическо издание на Sofia Documental, фестивал на АГИТПРОП, който дебютира онлайн миналата година. Всички събития са под Ларгото, локация, която за първи път се използва за тази цел. Фестивалът ще завърши със "Сестри на радиочестоти", филм за недооценени композиторки в електронната музика. Повече на documental.bg.

Между 16 и 21 септември ще се проведе първото издание на Rhodope International Documentary Film Festival в Смолян. Фестивалът символично продължава историята на форума "Преглед на творчеството на младите филмови дейци", съществувал между 1973 и 1991 г. Всички прожекции са със свободен вход, а програмата включва и майсторски клас с германския режисьор Андрес Файел. Повече на rife.bg

Гостуването на Андрес Файел ще бъде отбелязано и с ретроспектива на филмите му в "Гьоте-институт" и "Одеон", част от "София филм фест". Панорамата продължава до 24 септември, а режисьорът ще присъства на прожекциите на 15 септември (по време на представянето на документалния му филм за Йозеф Бойс) и 16 септември ("Екоцид") в "Одеон".

Още от Капитал