Букурещ за един уикенд

Букурещ за един уикенд

Новите интересни и вкусни места, които да не пропускате при следващото си посещение

4498 прочитания

Във време на пандемия, Румъния и по-специално Букурещ се оказа бърз, лесен и евтин вариант за уикенда. Дотам можем да отскочим, ако сме ваксинирани или представим отрицателен PCR тест. И още добри новини. Корона кризата събуди находчивостта на румънците. И светът се оказа събран в центъра на Букурещ.

Едва ли знаете, че старият Букурещ е приютил парченце от Нидерландия. Стопанисвано от двама натурални холандци, кафене "Ван Гог" на улица Smardan 9 е идеалното място за закуска, обяд, вечеря или просто чаша вино с приятели. Импресионистът Винсент Ван Гог ще ви хвърля по едно око от стените, а шарени чадъри, висящи с главата надолу, ще ви пазят сянка. Най-доброто в менюто са палачинките и фантастичните кесадия или домашно приготвен ябълков пай по автентична холандска рецепта.

Точно до кафене "Ван Гог" в Стария център (и в непосредствена близост до красивата сграда на Националната банка) неотдавна отвори пекарна, която предлага един-единствен продукт - португалският сладкиш Pastéis de Nata (Пащел де Ната), признат за едно от 7-те гастрономически чудеса в родината си. Кремообразните мини пайове със сметана от яйчен жълтък се продават по 5 леи бройката, или около 2.50 лева. Всяка шеста ви е безплатна. Вадят ги от фурната още топли и ги поръсват пред вас с канела. Съветът ми е предварително да помолите да ви запазят. Свършват бързо.

Само на няколко крачки от пекарната по диагонал ще забележите красив павилион тип каравана, в който се предлага още едно изкушение от яйца - палачинки. Прави ги доскорошният шампион на ринга - кикбоксьорът Кристиан Спекту. Причината да смени попрището? Пандемията. След като заради ковид спортните зали затварят, а състезанията отпадат едно по едно, решава, че трябва да се ангажира с нещо друго. И започва да прави над 20 вида палачинки. На ден през павилиона минават по 150 клиенти, а най-търсени са тези с течен шоколад и банан или с бял шоколад и горски плодове.

Ако сте фен на сладкото, но вместо топло печиво предпочитате сладолед, най-хубавият е на "Френската улица" (Str. Franceză 38-42) в италианската сладкарница Gioelia. Можете да избирате между 45 различни вкуса. Всичко се приготвя за деня само с естествени съставки - био мляко, кафява захар, фруктоза, пресни плодове. А още по-изкушаващи от джелатото са кремчетата в чаши и бурканчета. Тирамису, пистачио, манго, ананас, лешникови бисквитки - каквото и да изберете, няма да сгрешите, а посудата си остава за вас.

В случай че не сте фен на сладкото или пък ви стана прекалено сладко, предлагам бърза, вкусна и евтина алтернатива - Cartofisserie, на един от входовете към Стария център и улица "Липскани" (някогашната най-важна търговска зона на града). Малки, средни или големи - пържени картофки в картонена фуния, гарнирани с някой от 15-те вида сос, по желание комбинирани с панирани сиренца, кашкавалчета или пилешки хапки.

Наблизо е бар Linea/Closer to the moon, мястото с най-добрата гледка от покрива. След 19 часа скарата се вади на открито и се приготвя специално барбекю меню. Наборът от напитки е огромен. Има поне 10 вида лимонада, а от коктейлите бих откроила два - алкохолният "Изгубени в Космоса" с водка, зелена ябълка, домашно ягодово пюре, пресен лимонов сок. И безалкохолният "Хюстън. Няма проблем" с домашно пюре от череши, пресен лимонов сок, карамфилов сироп и сок от червена боровинка. А за десерт непременно поръчайте папанаши - румънски мекички или по-скоро понички, приготвени със смес от сладко сирене, поднесени с плодово сладко и заквасена сметана.

Ако искате да сте здраво стъпили на земята, докато похапвате, можете да обядвате или вечеряте в Bazaar на улицата на Ковачите. Атмосферата е като на постколониален хотел в Хавана, вечер има музика на живо, а менюто е богато и пълно с изненади. Като например тайландска супа с пиле, гъби, лимонена трева, листа от лайм, кокосово мляко, пеперончино, джинджифил, сос от морски дарове и къри. Салата със сладки картофи, авокадо, черен ориз, кафяв сусам, зелен лук, джинджифил, морков и сос терияки. Или пък печено мляко с лимон, канела и ванилия.

На същата улица е и най-новият бар, който отвори врати преди два месеца. Държат го трима украинци. В него се предлага един-единствен алкохол - вишновка, затова заведението носи тематичното име "Вишнотека". Можете да консумирате на място под впечатляващия червен полилей и тавана, декориран с 10 000 бутилки. "Вишната е с умерено сладък вкус, съдържа 17% алкохол, не причинява главоболие и не води до махмурлук", уверява ни Андрей Худо, който е дошъл в румънската столица от Лвов. Работното време е от 14 ч., но купонът става след 21 с игри и музика на живо. Има и женска вечер.

Ако сте в Букурещ за повече дни, разходете се по Calea Victoriei (най-дългата улица, наричана от някои "Царският път") и се отбийте във Fika18 на Calea Victoriei 101. Пекарната с шведско име (fika, е традиция в Швеция за пиене на кафе, придружено от сладкиши и сандвичи) е нова, но вече беше обявена за най-добрата в града. Продуктът е един, но вариациите много - с лайм и босилек, бадеми и малини, манго и маракуя, с пистачио, тирамису или просто класически. Какъвто и кроасан да изберете, ще си оближете пръстите.

И още едно вкусно място, само няколко номера по-надолу, на Calea Victoriei 122. Най-новата сладоледаджийница - Velocita. Винаги има опашка, но си струва да почакате. Джелатото се прави с ванилия от Таити или Мадагаскар. Има и сорбе - за веганите, които не употребяват мляко.

Няколко са задължителните места в карето между Атенеума и Пиаца Романа, по булевард "Магеру", който е успореден на Calea Victoriei. Eclarts на улица Anastasie Simu 6. Името е вкусна комбинация от "еклер" и "тарт". Основата на всички десерти (24 вида) се прави от бадеми, кашу, овесени ядки, фурми и кокосово масло.

В кафе Verona на улица Pictor Arthur Verona 15 ще намерите прохлада и зелено убежище. Тук можете да изпиете чаша лимонада или халба бира на сянка. Допускат се и домашни любимци. А менюто е разнообразно и винаги предлага опции за вегетарианци. Хлябът се прави на място по собствена рецепта.

На финала се отбийте в Магазин Басарабия. Собствениците Анджела Купча и съпругът й Лилиан са се отказали от работата си в банка в Кишинев, за да продават храни, вино и козметика в центъра на Букурещ. Всичко идва директно от Молдова и е евтино. А бутилираната лимонада във фризера е невероятна.

Ако решите да разширите разходката и тръгнете по една от най-старите улици в града - Доробанци, задължителното място, което трябва да посетите, е Liberté. Сладкарницата отвори през есента на миналата година и е специализирана в правенето и предлагането на саварини. С ром от Венецуела, с немска ракия или френски ликьор, с ванилия и малина, с карамел и лешници, с лимонов каламанси и целувка.

Liberté, egalité, savariné, haidé!

Няколко бързи препоръки

Преценете дните за отиване и връщане. В петък и неделя трафикът на Дунав мост при Русе е изключително натоварен не само заради опашките от ТИР-ове. Румънците обичат да пътуват - особено през лятото и предимно в групи от по 3-4-5 автомобила.

Спокойствие ще намерите в някой от парковете на града. Най-големият е Херастръу. Разположен до Триумфалната арка, той е идеалното място за дълга разходка със своите 110 000 кв.м. Тук, по бреговете на езерото, насред зеленината е разположен Музеят на селото - най-големият музей на открито в Европа. Съдържа 272 автентични селски къщи, колиби, хамбари, църкви, работилници, вятърни мелници от всички краища на Румъния. Те били докарани цели или внимателно разглобени и сглобени отново в етнографския парк и са идеалният и различен декор за селфи.

Във време на пандемия, Румъния и по-специално Букурещ се оказа бърз, лесен и евтин вариант за уикенда. Дотам можем да отскочим, ако сме ваксинирани или представим отрицателен PCR тест. И още добри новини. Корона кризата събуди находчивостта на румънците. И светът се оказа събран в центъра на Букурещ.

Едва ли знаете, че старият Букурещ е приютил парченце от Нидерландия. Стопанисвано от двама натурални холандци, кафене "Ван Гог" на улица Smardan 9 е идеалното място за закуска, обяд, вечеря или просто чаша вино с приятели. Импресионистът Винсент Ван Гог ще ви хвърля по едно око от стените, а шарени чадъри, висящи с главата надолу, ще ви пазят сянка. Най-доброто в менюто са палачинките и фантастичните кесадия или домашно приготвен ябълков пай по автентична холандска рецепта.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


3 коментара
  • 1
    cinzano avatar :-P
    CINZANO

    Току що прочетох някакъв текст за закусвалните и сладоледаджийниците в Букупещ!?
    Заглавието: "Букурещ за един уикенд", предполагаше друго, но нейсе, авторката явно е перманентно гладна...

  • 2
    bj_int avatar :-P
    bj_int

    Абе добре че я махнаха авторката от Нова, защото не ставаше за гледане. Правеше всеки път супер много и яко тъпи грешки. Гостите й се присмиваха зад гърба. Тази статия също добре описва високият й професинализъм. Коментар 1 добре го е описал...

  • 3
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    Това не е първата статия за "туризъм" в Капитал, в която ни информират само къде какво можем да хапнем и пийнем, като че ли точно за това ще тръгнем за някъде си.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал