Кино: "Жените наистина плачат"

Семейна драма за правото да бъдеш себе си през усмивка и прошка

Оценка: 4/5

Още от същото: "4 месеца, 3 седмици, 2 дни"

Мина и Весела, художничка и актриса - имена от европейския филмов небосклон. Силна 2021 г. за тях. Дебютът им "Котка в стената" (2019) с търговски показ в Испания в над 40 салона. Селекция в Кан на настоящия им авторски, по-зрял и крайно личен филм. "Жените наистина плачат" вече е в българските кина, с всички шансове за конкуренция там.

История за пет жени, сестри, майки, дъщери. Собственото семейство на Казакова и вписана в него Мария Бакалова отпреди "Борат 2". Фикция и заснета реалност са неотделими. Форматът на кадъра е почти квадратен като в семейно видео или хрониките едно време. Илюзията е за необработеност на ставащото пред чувствителната камера на Димитър Костов.

В драмата са и едно постоянно плачещо бебе (и то момиченце), един ранен щъркел - майка и Йосиф Сърчаджиев, със следите от инсулта си като част от образа. Разрушителен и спояващ "патер фамилиа", бивш офицер, биел е боготворената от всички баба и майка, тайна, за която не се говори и затова семейството се вижда рядко.

Докато по-малката внучка (Бакалова, повече "Сфумато", отколкото "Борат") не се оказва с ХИВ след връзка със съмнителен мъж. По-голямата (Ралица Стоянова, силен дебют) оцелява в мъжка сексистка среда заради инженерната професия. Едната близначка (Биляна Казакова, покъртителна) е до ревящото си бебе с живот, сведен до следродилен "инструмент". Сестра й (Весела Казакова, с личен катарзис) е заявила открито момчето в себе си, на площада е като ЛГБТ активист, в сблъсък с традиционалисти и консерватори.

Тази взривна смес Мина и Весела организират с талант и пределна, саморазголваща честност. Вглеждането е в понасящата и устояваща женска същност. Силна със слабостта си. Съдържаща живота в диапазона между истерията и емпатията. С великодушието да прощава, без да се примирява. Жената по Мина и Весела - неудобна, бореща се, модерна.

Още от Капитал