Книга: "Приказката P.I.F."

Широкоформатната книга събира моменти, които са рядко документирани отвъд личните разкази

Оформление: Антонина Георгиева
Оформление: Антонина Георгиева
Оформление: Антонина Георгиева
Оформление: Антонина Георгиева
Книга: "Приказката P.I.F."

Издателство: Scribens

Цена: 45 лв.

Биографичната книга за историята на P.I.F. събира разкази от всички, преминали през групата, и е в процес на завършване, когато на 21 декември миналата година вокалистът и текстописец Димо Стоянов умира след усложнения от ковид-19. Трагичната новина затвори година, в която групата работеше по нов албум, направи един от първите успешни примери за платени онлайн концерти в момент, в който живите участия бяха невъзможни, а междувременно Стоянов представи театрално-музикалния спектакъл "Кой прибира сутрин звездите?".

Широкоформатната книга, придружена с черно-бяла фотография, архиви, илюстрации и написани на ръка текстове, събира моменти, които са рядко документирани отвъд личните разкази: само част от тях са вълната от рок групи във Варна, която в спомените на музикантите е като гръндж столицата на България в началото на 90-те години (с толкова публика, че първите групи около Стоянов да правят по два концерта на вечер), раждането на новата музикална сцена в София, настъпването на алтърнатив рок вълната и рейвърските партита като еднакво важни явления.

"Точно тогава, в началото на 90-те, беше време, в което хората вярваха, че са свободни, но много от тях не знаеха какво означава свобода", казва Йордан Рачев, вокалист на Resemblance, една от групите, в които е Стоянов преди P.I.F. Музиката е масово вдъхновение, участието в група става от само себе си - почти никой от членовете на групата не е израснал в артистично семейство, което да е предопределило пътя му. "По-рано това нямаше да се получи, по-късно - също. Някак си уцелихме момента - и хората, и обстоятелствата, вълната, възрастта ни, публиката, беше точното време, точното място", казва Любомир Петков, кийбордист между 2000 и 2006 г.

Сред отличителните моменти в книгата е и рядкото за българската публична среда директно говорене за злоупотреба със субстанции и последвалият отказ от деструктивния начин на живот в името на по-стабилно лично и професионално бъдеще. Историята на P.I.F. попива от хаоса на десетилетието във всяко отношение, но ги прави устойчиви, когато много други групи постепенно се разпадат. "Мисля, че докато правехме музика, се разбирахме доста добре, а докато бяхме на сцена - още по-добре. След като слизахме от сцена, да не говорим! Там бяхме най-силни, след концерта", казва Емилиян Бонев, басист между 1998-2004, по-късно част от Amoric и Jeremy?

В разказите на сегашните и бившите членове на групата, както и на приятелите и сътрудниците им личат някои дългогодишни особености на българската сцена: желанието да си в група не означава задължително желание за авторска музика и могат да минат години, докато подобна потребност се появи, трудно постижимата финансова стабилност води до многобройни промени в съставите, всяко внимание, дошло извън страната, е дългогодишно чакано потвърждение, че си на прав път.

В размислите си музикантите се връщат върху комерсиалния си пик с песни като "Невидимо дете", "Приказка", "Колело", "Вали", моментите, в които се чувстват разпокъсани и неактуални, както и за настоящето си, в което остава предизвикателството как една група може достойно да остарее на малък музикален пазар като българския. Те са откровени, че не са сигурни в правилния отговор.

В опаковането на тези разкази успехите и компромисите се смесват без оценка: например свиренето в кампанията на НДСВ по време на влизането на Симеон Сакскобургготски в българската политика през 2001 г. (в книгата назоваван като "царя") е индикирано в изданието сред важните моменти в историята им, а решението им да започнат паралелни концерти с кавъри на Depeche Mode изглежда като изцяло комерсиално съображение. Остава усещането, че ако реалността беше с малко различна, тази "приказка една" би имала друг край. И все пак там, докъдето е най-интересна, няма друга като нея.

За издателство Scribens това е второ подобно издание след биографичната им книга за "Остава" от 2019 г. Към днешен момент, P.I.F. продължават да съществуват с различни гост-вокалисти. Следващото издание на музикална тематика от Scribens и поредицата Scribens Acoustic ще бъде фокусирано върху новото поколение групи в България.

Още от Капитал