Ново място: &хляб

Canelé e звездата в новата пекарна, но опитайте и кроасаните

   ©  Цветелина Белутова

По форма прилича на миниатюрна готварска шапка. Конусовидно и плисирано, но с цвят на кестен. Става дума за canelé, малката сладчица, която е и един от символите на Бордо.

В този район се произвежда вино от памтивека. Една от процедурите при него е избистрянето му, за което се използвали белтъци. Така жълтъците се натрупвали, и монахините в манастирите се заели да търсят начин да ги оползотворят. Ромът и ванилията се добавили по-късно, когато започнали да пристигат в пристанищата. Между другото същата история се разказва и за португалските пастейш де ната и поуката е, че правенето на виното е полза и благо.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове