Звезди в черно

Луксозно издание отбелязва 30-годишнината от The Black Album, най-успешният албум в историята на Metallica

Концерт в Торино
Концерт в Торино    ©  ©Рос Халфин/Reel Art Press
Концерт в Торино
Концерт в Торино    ©  ©Рос Халфин/Reel Art Press

Metallica кръщават на себе си петия си студиен албум, издаден на 12 август 1991 г. Заради почти изцяло черната обложка обаче този най-успешен албум на групата остава в историята като The Black Album и междувременно превръща групата в глобални звезди. Дебютира директно на номер едно в класациите на десет страни и се превръща в един от най-продаваните албуми на всички времена с над тридесет и пет милиона копия по целия свят. От него излизат хитове като Nothing Else Matters, Sandman и Unforgiven.

Фотографът Рос Халфин снима фотосесиите за албума в One on One Studios в Северен Холивуд, а след това документира и чудовищното с обхвата си световно турне на бандата с над триста концерта между 1991 и 1993 г.

Сега в чест на 30-годишнината се появява книгата Metallica: The Black Album in Black & White, издадена от Reel Art Press (цена 50 евро).

Предвижда се и лимитирано луксозно издание с автографи. Фотоалбумът е резултат от официалното сътрудничество между Metallica и Рос Халфин и включва известни и непубликувани досега снимки, както и текстове от всички музиканти от групата - Джеймс Хетфийлд, Ларс Улрих, Кърк Хамет, Джейсън Нюстед (част е от състава от 1986 до 2001 г.) и Робърт Трухильо. Въоръжен винаги с фотоапарат, фотографът се превръща в "петия член" на групата, а начинът по който снима всичко случващо се, наподобява ранен вариант на съвременните риалити предавания.

От хилядите ленти, които снима, Халфин е избрал портрети, бекстейдж репортажи, документални снимки по време на концерти, репетиции, интервюта и пътувания. Един от водещите музикални фотографи в света, той работи с Metallica от 1984 г. и е придружавал групата из всички континенти. Още преди тридесет години той замисля книгата за турнето след The Black Album да бъде с черно-бели фотографии, но с напредването на концертите тя се "взривява с цветовете на шоуто". Днес Халфин се връща към първоначалната идея за албум изцяло с черно-бели фотографии.

Един от основателите на Metallica, Джеймс Хетфийлд, споделя, че по време на продължилото три години турне групата си дава сметка, че тяхната мечта се е сбъднала. При вида на хилядите фенове от цял свят, които се "идентифицират с нашата музика, независимо от културните различия, осъзнахме, че това е призванието в живота ни".

Съоснователят Ларс Улрих казва, че "в 40-годишната история на нашата банда никога не е имало време, в което да сме искали да разкрием себе си пред света така, както през първите три години на 90-те".

Наскоро Metallica издаде и ремастериран вариант на The Black Album в различни формати. В същото време The Metallica Blacklist включва 53 кавъра на техни песни, изпълнени от музиканти от най-различни жанрове. Изпълнители като Елтън Джон, Майли Сайръс, Хуанес са записали своя версия на любимото си парче от The Black Album. Цялата печалба отива за благотворителност: половината за организацията All Within My Hand на самата група (занимава се със създаването на устойчиви общности чрез подкрепа за образование и работа, борбата срещу глада и т.н.), а другата половина - за избрана от участващите звезди кауза.

Членовете на бандата вече влизат в ролята и на преподаватели в известната стрийминг платформа MasterClass, в която някои от най-добрите професионалисти в своята област предават своя опит в курсове онлайн. Сред тях са режисьорите Мартин Скорсезе и Джеймс Камерън, тенисистката Серина Уилямс, актрисата Натали Портман.

В средата на декември 2021 г. групата отбелязва своята 40-годишнина с няколко последователни събития в Сан Франциско, специално за Fifth Member, или "Петият член", както групата нарича своя фенклуб, в който членството е безплатно.

Още от Капитал