Рангел Васев и най-елегантната четка за грамофонни плочи в света

Основаната от българина в Берлин компания процъфтява напук на пандемията

Рангел Васев в работилницата си в Берлин с една от неговите четки
Рангел Васев в работилницата си в Берлин с една от неговите четки    ©  Йордан Тодоров
Рангел Васев в работилницата си в Берлин с една от неговите четки
Рангел Васев в работилницата си в Берлин с една от неговите четки    ©  Йордан Тодоров

"Вчера купих косми за 5 хил. евро" - тези думи биха прозвучали странно от устата на повечето хора, но не и изречени от Рангел Васев. 40-годишният българин е основател и засега единствен служител на Ramar - базирана в Берлин компания, специализирана в производството на висококачествени четки за почистване на грамофонни плочи. Въпросните косми са от кози и се доставят от България.

"Когато започнах да проучвам как се правят четки, видях, че има две школи", обяснява Рангел. "Едната школа твърди, че четките с кози косъм са най-добрите. Другата - че четките с карбон са много по-добри. Така ми хрумна да комбинирам двата вида влакна в "най-доброто от два свята".

Един от уникалните детайли в четките на Ramar е тяхната структура. Всяка четка се състои от тяло и капак, изработени от едно парче масивна дървесина, в което се помещават шест двойни реда карбон, поддържани от два реда кози косми.

"Карбонът е с дебелина 7 микрона, а козият косъм е с дебелина 20 микрона. Двата вида влакна се допълват и така четката почиства по-ефективно праха от плочите", обяснява Рангел. "Освен това карбонът е електропроводим и отвежда статичното електричество от плочата през алуминиевата рамка в ръката. Така се предотвратява пукането, характерно за наелектризираните плочи."

Рангел основава Ramar в Берлин в началото на 2019 г. Работилницата му е разположена в индустриална сграда от края на XIX век край езерото Румелсбург, в бившата източна част на германската столица. Както повечето добри продукти, така и четките на Ramar са създадени, за да запълнят осезаема празнина на пазара. Преди време Рангел си купува японски винтидж грамофон Sansui от 70-те години. Докато проучва пазара за подходящите аксесоари, той установява, че никой не предлага четка за почистване на плочи, чието качество и дизайн да отговорят на изискванията му.

"Исках да си купя красива четка за почистване на плочите, но всички изглеждаха ужасно. Значи можеш да си купиш грамофон за 500 хил. евро, но четките обикновено струват 10 евро и са направени от пластмаса в Китай", обяснява Рангел.

Рангел завършва политология в Свободния университет в Берлин и до миналата година работи в германския Бундестаг. Но след години, прекарани в света на политиката, той решава да се захване с нещо, което му е наистина присърце - музиката. Разработката на първите четки отнема две години. През това време Рангел произвежда множество прототипи и тества качествата на различните видове влакна и материали като алуминий и дърво. Той също така посещава няколко изложения за аудиофили и забелязва, че участниците в тях бързат да скрият четката, след като почистят плочите. Така Рангел решава, че иска да създаде четка, "която не прилича на четка" и която може да стои гордо до грамофона.

От самото избистряне на идеята до производството на първата партида четки изминават почти две години. Първите поръчки съвпадат с началото на пандемията. За мнозина собственици на бизнеси последната година и половина се оказва фатална, но за търговията с винил пандемията е истинска благословия. Според статистиката само в САЩ продажбата на плочи е нараснала с цели 29% до 626 млн. долара. През 2020 г. продажбите на винил в Америка надминават тези на компактдискове за първи път от 1986 г. насам. През 2021 г. продажбите на грамофонни плочи продължават да растат с експлозивни темпове - те скачат с цели 108% в първите шест месеца на годината в сравнение със същия период на предходната година. Бумът в продажбите на плочи стимулира и други бизнеси, косвено свързани с музикалната индустрия. Много хора имат повече време да слушат музика вкъщи и решават да разширят колекцията си, а с нея и набора от аксесоари.

Четките на Ramar се предлагат на цени от 280 до 320 евро. Те са изработени от три вида дървесина - ясен, череша, орех, а отскоро има и серия от четки с метално покритие и по-груба текстура. Tara, която е със златно покритие, е кръстена на любимата песен на Рангел - Everything You Touch Is Gold на Грегъри Портър. Четката Christo е сребриста и е вдъхновена от Кристо и опакования от него през 1995 г. Райхстаг в Берлин.

Прахът, който полепва по грамофонните плочи, далеч не е единственият проблем на аудиофилите. Иглата на грамофона също се нуждае от почистване. Ето защо всяка четка на Ramar има втора миниатюрна четка, наречена Angus. Тя се закрепва във вътрешността на капака с магнит и служи за почистване на грамофонната игла.

Специализираните аудиофилски издания бързо забелязват четките на Ramar и ревютата без изключение са блестящи. Повечето от тях отбелязват ефективността на четките при отстраняването на праха от плочите само с едно движение, след което те изглеждат така сякаш току-що са извадени от обложката. Американското аудиофилско списание Stereophile дори нарича четките на Ramar "най-елегантните в света".

През май т.г. четките на Ramar са отличени с престижната Германска награда за дизайн, която се връчва от 1969 г. от Министерството на икономиката и технологиите на Германия. Това е повече от забележително, защото Рангел, макар и да има известен опит с обработката на дърво, далеч не е дизайнер. Но наградите и добрите ревюта, макар и добри за бизнеса, далеч не са крайната цел на Рангел. Той мечтае да разшири асортимента от аксесоари и да отвори кафене, в което меломаните от Берлин - град, пословично известен с любовта си към винила, да се събират, за да слушат музика и да обменят плочи.

Още от Капитал

Do Look Up

Do Look Up