Ново място: Pura Vita

Белгийската пекарна, в която се правят може би най-добрите кроасани в София

   ©  Цветелина Белутова

Аалст е град в Белгия, на двадесетина километра от Брюксел. Притежава типичната фламандска архитектура, бира и чар, но най-често е подминаван заради Гент или Брюж. И още по-добре, че се е отървал от туристическата напаст.

През 1905 г. човек на име Йозеф отворил там своята La pâtisserie parisienne, която веднага се превърнала в една от любимите пекарни на града. Традицията и бизнесът му продължават и синът, и внукът му Хенрик. И сега, след повече от век, Хенрик и неговият син Бруно вече не са в Аалст, а в София, но правят същото като прадядото Йозеф - хлябове и печива.

Пекарната се казва Pura Vita. В нея се предлагат квасен хляб - бял, пълнозърнест, с лимец, и малки питки с мляко. Кроасаните са с масло, стафиди, шоколад, с кренвирш, кашкавал, има също пай с ябълки и канела. Казах, че се предлагат, но това не е съвсем точно, защото засега търсенето силно надвишава предлагането. Хората, особено тези от квартала, набързо са минали на системата с предварително запазване. От това, което опитах, обяснението е просто - качество.

Майстор Хенрик прави всичко от нулата. За кроасаните казва, че стават само с много и хубаво масло. За тези с шоколад - с белгийски шоколад.

"Къде са най-хубавите кроасани" е любима градска тема и тук гласувам, че тези в Pura Vita директно попадат сред първите пет. Особено когато прибавим и цената им.

Нещо истински "белгийско" е мармаладът Sirop de Liège. Прави се от ябълка, круша и фурми. Плътен и гладък, с красив есенен вкус и цвят. Веднага ще ви хрумне да го съчетаете с някое по-силно сирене, както и да го пробвате за месни сосове, придавайки им карамелен вкус. За мен просто намазан върху ухаещия на масло още горещ кроасан беше паметно преживяване.

Поразговорихме се с Хенрик за кроасаните, доколко белгийски, доколко френски, и установихме колко безсмислени са днес тези разсъждения. Както е известно, класическата френска кифла всъщност е австрийска, появила се през XVII век, когато Виена е под турска обсада, и за да отпразнуват провала й, направили кроасана с форма на полумесец.

И днес тази френско-австрийска многолистна кифличка се прави в София, на метри от турската легация, от хора, пристигнали от белгийския Аалст, който пък от 2010 г. е побратимен с българския Габрово. Едно от вкусните лица на глобализацията, предполагам.

Бул. "Цар Освободител" 27 (Това е всъщност втората Pura Vita, първата се намира на ул. "Петра" 2 зад ИСУЛ)

понеделник - петък - 08 до 20 ч.