Календар: филми за Боян Петров и Хелмут Нютън, ракиено шоу, уикенди в Quartal

Интересните събития през уикенда и следващата седмица

От 3.12

Отново съм тук. Боян Петров е пак сред нас благодарение на филма на оператора Красимир Андонов и режисьора, сценарист и продуцент Поли Генчева. Лентата проследява опита на алпиниста да изкачи Шиша Пангма, който се оказва и последният връх в кариерата му. А до 6 декември в градината пред "Кристал" ще видим Петров както никога досега благодарение на фотографска изложба, съставена основно от снимки от личния му архив. Подбрани и предоставени от сестрата на Боян са кадри от детството, от първите му експедиции, пътуванията и срещите с най-близките, както и последната му тренировка в базовия лагер. По кината

3.12

Хелмут Нютън: лошият и красивият. Филм, посветен на един от съвременните фотографски гении, творецът с камера с най-много противоречиви мнения зад гърба. Филмът, определен от организаторите от "ФотоФабрика" като изключителен, смел и честен, е с ексклузивна прожекция в рамките на събитието "КиноФабрика" 7, организирана съвместно с кинофестивала Master of Art. Дом на киното, 19:00 ч.

4 и 5.12

Rakia and Spirits Fest Sofia. По време на мащабното изложение за производители и вносители на ракии и спиртни напитки ще имате възможност да дегустирате техните най-добри предложения от Балканите. Очакват ви и авторски ракия коктейли, хранителна и търговска зона. НДК, зала 6; 12:00 до 20:00 ч., еднодневен билет - 20 лв. и двудневен билет: 30 лв., включва дегустация, 3/5 бр. токени за ексклузивни напитки и др.

4.12

Илюзии. Преди осем години Младен Алексиев постави на българска сцена написаната през 2011 г. пиеса на Иван Вирипаев. Сега "Илюзии", една от по-слабо познатите творби на световноизвестния драматург, ще бъде възстановена от режисьора. Новият вариант на постановката, посветена на неуловимата природа на истината и показваща съпружеските и интимните партньорски отношения с техните неизказаните мисли, чувства и желания, е с участието на Елена Димитрова, Неда Спасова, Васил Читанов и Велислав Павлов. Театър "Азарян", 19:00 ч.

4.12

Сблъсък на титаните: Senshi 10. Бойни звезди от 14 държави ще се включат в юбилейното десето издание на международната верига Senshi. Ще се състоят 11 сблъсъка по правилата KWU Full Contact и KWU SENSHI, като в тях ще участват едни от най-големите български бойни звезди, както и европейски и световни шампиони по бойни спортове. Варна, ДКС, зала "Конгресна", 19:00 ч.

4.12

Desafinado Live. Радиопредаването "Дезафинадо" стартира през 2001 г. на 4 декември в ефира на Jazz FM. Негов автор и водещ е джаз певицата Мирослава Кацарова. Днес тя отбелязва неговия 20-годишен рожден ден със специален концерт, включващ класическа и съвременна боса нова, както и някои композиции на български език от оригиналните песни на изпълнителка в тази стилистика. Sofia Live Club, 21:00 ч. Билети от мрежата на Eventim, предварителна продажба: 15 лв., на място: 20 лв.

4 и 5, 11 и 12, 18 и 19.12

Quartal Christmas. Коледното настроение обзема софийския Quartal, където в продължение на три уикенда на декември ще има специална празнична програма за малки и големи. Програмата включва всяка събота Live jazz с Vianne, Елена Кокорска и Рут Колева, работилници за коледни венци, играчки, картички, свещи, куклен театър и коледен базар. Quartal Food Park, 13:00 - 22:00 ч.

5.12

Маестро Енио Мориконе. Документален филм за живота и творчеството на гениалния филмов композитор Енио Мориконе. Той представя Маестрото чрез дълго интервю в последните години преди смъртта му, чрез разговори с режисьори, с които е работил: Бернардо Бертолучи, Ролан Жофе, Терънс Малик, Оливър Стоун, Виторио Тавиани, Куентин Тарантино, както и през музикални и архивни кадри. Филмът на режисьора Джузепе Торнаторе, който беше показан за първи път на фестивала във Венеция тази година, ще бъде част от програмата на "Киномания". Кино "Люмиер", 14:00 ч.

5.12

(Re)flexible. Пърформанс инсталация, в която изразните средства са сведени до минимум и в чийто фокус попада най-"анонимната" част на тялото - човешкият гръб. Идеята и хореографията са на Виолета Витанова и Станислав Генадиев, а изпълнител е Елена Китова. Спектакълът ще бъде представен три пъти в една вечер. Yalta Art Room, билети от мрежата на EpayGO, 10 лв. 19:30, 20:00 и 20:30 ч.

7 - 12.12

Софийски международен панаир на книгата. Традиционният за декември панаир среща отново читатели, издатели, писатели, илюстратори и преводачи. На живо ви очакват премиери, богат избор, отстъпки на избрани заглавия, както и отлични идеи за коледни подаръци. А изцяло онлайн ще се проведат и две събития, свързани със съвременната литература и книгоиздаване в България - деветият Софийски международен литературен фестивал и четвъртият Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи. НДК

7.12

Коса. Един от най-успешните мюзикъли на всички времена ще бъде поставен на софийска сцена малко след премиерата му на международния музикален фестивал "Варненско лято". Спектакълът на Държавна опера - Варна, се появява точно 20 години след премиерата му в Източна Европа с постановъчен екип: режисьор Борис Панкин, диригент Страцимир Павлов, с участието на Виктор Ибришимов, Десислава Николова, Мариан Бачев, Нора Караиванова, солисти, оркестър и балет на Държавна опера - Варна. НДК, зала 1, билети от мрежата на Eventim и Билетен център НДК, 30 - 60 лв.

8 и 9.12

CoChristmas Handmade Bazaar. Коледни подаръчни предложения от малки български производители и за всички възрасти. Сред участниците са Apash Illustration, Crupon, Darvo Inspiration, Divine Art & Nature House, Kat's Jewelry, Mila Toys and Decor, Studio Dada, Yashi и др. Ще има топли и студени напитки, солени и сладки неща за хапване. Puzl CoCafé (бул. "Черни връх" 47, Бизнес център "Витоша")