Наследството на Хелмут Нютън

Берлинският Музей на фотографията представя ретроспектива на фотографа с повече от 150 непоказвани преди негови работи

Хелмут Нютън, заснет от съпругата му Джун. Холивуд, 1996 г.
Хелмут Нютън, заснет от съпругата му Джун. Холивуд, 1996 г.    ©  © Helmut Newton Estate
Хелмут Нютън, заснет от съпругата му Джун. Холивуд, 1996 г.
Хелмут Нютън, заснет от съпругата му Джун. Холивуд, 1996 г.    ©  © Helmut Newton Estate

"Можеш да проникнеш в нечия къща с фотоапарат или можеш да нахлуеш в живота на някого. А могат и да те поканят да ги снимаш и да обядвате заедно", тази надраскана от Хелмут Нютън (1920 - 2004) бележка посреща посетителите на Helmut Newton. Legacy - най-новата ретроспектива на легендарния фотограф в Музея на фотографията в Берлин. Експозицията представя повече от 300 фотографии, голяма част от които са се превърнали в неизменна част от колективната визуална памет от последните десетилетия.

Helmut Newton. Legacy е замислена да съвпадне със стогодишнината от рождението на големия фотограф, но е отложена заради пандемията. Изложбата е резултат на няколкогодишно интензивно проучване в архивите на Нютън и половината от фотографиите в нея се показват за пръв път. Сред тях са и някои по-неконвенционални модни сесии за френския дизайнер Андре Куреж за сп. Elle, които улавят това, което кураторът Матиас Хардер нарича "променливия дух на времето". Хардер е редактор на едноименния каталог на изложбата, публикуван от издателството Taschen, в който на 424 страници са представени някои от фотографиите, придружени от кратки текстове.

Helmut Newton. Legacy проследява хронологично кариерата на Нютън, която продължава повече от пет десетилетия - от 30-те години в Берлин, когато е стажант при известната фотографка Ива (псевдоним на Елзе Ернестине Нойлендер-Симон), до смъртта му през 2004 г., когато, вече прехвърлил 80-те, е все още търсен фотограф, който продължава да снима за най-големите модни списания.

В Helmut Newton. Legacy са включени както добре познати фотографии като Le Smoking (1975), с андрогинния модел в костюм на Ив Сен Лоран на улиците на Париж, така и неизвестни до момента кадри като интерпретацията на класическата картина "Венера с огледалото" на Веласкес от 1981 г. Във версията на Нютън огледалото на голата богиня е заместено от телевизор, а моделът се е изтегнал на лежанка, проектирана от Лудвиг Мис ван дер Рое.

Нютън култивира характерния си стил във френското издание на сп. Vogue в края на 50-те години. Работата му през 60-те е повлияна от film noir жанра и евтините криминалета, но почеркът, с който е познат днес, е развит чак в началото на 70-те. След като едва не умира от инфаркт по време на фотосесия в Ню Йорк през 1971 г., Нютън решава да се фокусира върху портретната и актова фотография. Тази промяна е белязана от спонтанен портрет на съпругата му Джун, която пуши на кухненската маса с разголена гръд. Годината е 1972-ра и това е само началото на серия провокативни фотографии на сексуално и физически властни жени, с които Нютън тества социалните и морални граници в следващите десетилетия.

Ретроспективата Helmut Newton. Legacy е допълнена от полароиди и контактни копия, които разкриват творческия процес на Нютън, публикации в международните медии и архивен материал. Паралелно с основната изложба, в т.нар. June's Room посетителите могат да разгледат фотографии на съпругата на Нютън Джун (1923 - 2021), известна с псевдонима Алис Спрингс. В тази паралелна експозиция са изложени портрети на известни личности като Вивиан Уестууд, Соня Рикел, Руди Гернрайх, Карл Лагерфелд, Ив Сен Лоран и Пиер Берже, Азедин Алая, Ники дьо Сен Фал, Рупърт Евърет и др., заснети в периода 1980 - 2000 г.

Нютън умира през 2004 г. на 83-годишна възраст. Според Геро фон Боем, режисьор на биографичния филм Helmut Newton: The Bad and the Beautiful, в кончината му има нещо поетично.

"Смъртта му беше трагична, но пасваше в цялостната история на живота му. Беше отседнал в "Шато Мармон" в Холивуд и отиваше да снима красиви жени на плажа в Санта Моника, когато получи инфаркт зад волана. Мисля си, че ако не беше умрял, той можеше да продължи да работи още дълги години. Хелмут определено не беше приключил."

Helmut Newton. Legacy може да бъде видяна в Museum für Fotografie (Jebensstraße 2, 10623 Берлин) до 22 май, 2022 г.

Междувременно в София на 3 декември, петък, от 19:00 ч. в Дома на киното е ексклузивната прожекция на филма "Хелмут Нютън: лошият и красивият".

Още от Капитал