Следваща спирка: гара-музей "Доано"

Гарата-музей на френския фотограф-хуманист Робер Доано в Карлюс е част от 20 км зелен пешеходен и веломаршрут

Съпругата и трима приятели на Доано пред гарата през 1939 г.
Съпругата и трима приятели на Доано пред гарата през 1939 г.    ©  Gare Robert Doisneau©Agence Les Conteurs
Съпругата и трима приятели на Доано пред гарата през 1939 г.
Съпругата и трима приятели на Доано пред гарата през 1939 г.    ©  Gare Robert Doisneau©Agence Les Conteurs

През 1939 г., по време на първия си платен отпуск, 27-годишният френски фотограф Робер Доано (1912 - 1994) заедно със съпругата си Пиерет и група приятели избират да летуват в околностите на малкия град Карлюс, по поречието на река Дордон в Югозападна Франция. Доано завинаги се влюбва в "това вълшебно, красиво място" и през годините редовно се връща там. Идеята осемдесет години по-късно старата и вече неизползвана гара да бъде превърната в негов музей се ражда през 2015 г.и е вдъхновена от направена на 15 август 1939 г. снимка, на която Пиерет и трима приятели на Доано чакат влака на перона пред сградата.

Още с отварянето й през 2018 г. след тригодишна реставрация La Gare Robert Doisneau се превръща в любимо за местните и туристите място, показващо част от снимките, които Доано прави в тази част на Франция. Затова не е странно, че в гарата-музей в чест на известния фотограф хуманист се помещава и туристическият офис на община Фенелон.

Постоянната колекция на музея с безплатен достъп показва сто и петдесет от близо половин милион фотографии, които Робер Доано прави в края на 30-те години на XX век. От архива на фотографа, достъп до който дават неговите дъщери, са избрани предимно спокойни селски пейзажи, семейни снимки, разходки по реката с кану. "Вечни снимки", много от които показват "ненарушената оттогава природа по река Дордон", по думите на домакините. Включен е и откъс от видео, направено от внучката на Доано, Клементин Дерудий. Витрина с апарат Rolleifleix и списания Le Point приближават до зрителите творческия процес на фотографа.

Eдин от основоположниците на фотожурналистиката заедно с фотографи като Анри Картие-Бресон и Робърт Капа, Робер Доано безспорно е най-известен с фотографията си "Целувка пред кметството", част от публикуван през 1950 г. в сп. Life репортаж. Целувката на двама млади влюбени е приета за символ на любовта, радостта и оптимизма в следвоенния свят и се превръща в една от най-известните и тиражирани фотографии не само в кариерата на Доано. През 1988 г. обаче семейство дава Доано на съд с твърдението, че именно те са изобразени на снимката. За да докаже, че това не е така, Доано е принуден за първи път да развенчае мита за "спонтанно" уловената фотография. Той признава, че всъщност е помолил двойка актьори да му позират. На свой ред заснетата през 1950 г. актриса Франсоаз Борне се опитва по съдебен път да спечели част от печалбите от фотографията. Доано отново печели, като доказва, че още тогава й е платил хонорар. Все пак двамата актьори успяват да продадат подписаното тогава от Робер Доано копие на фотографията за сто и петдесeт хиляди евро.

В Labo, друга от залите на музея, са показани по забавен и образователен начин всички етапи от развитието на аналоговата фотография. Посетителите могат да изберат негатив и рамка, след което да преминат в интерактивната лаборатория и сами да "проявят" фотографията.

Музеят показва и временни изложби, а кафе-бистрото към него работи от април до ноември. Гарата-музей е задължителна спирка по "зеления" маршрут за пешеходци и велосипедисти от над двадесет километра сред горски пейзаж, в който е превърнато някогашното железопътно трасе. Поречието на река Дордон, част от световната мрежа с биосферни резервати на ЮНЕСКО, е известно място за плажуване и водни спортове. На пет километра се намира средновековният замък Фенелон, в който е сниман част от новия филм на Ридли Скот "Последният дуел". Други снимки са направени в основаното през XIII век крепостно селище Монпазие недалеч, включено в класацията "Най-красивите села на Франция".

Още от Капитал