Книгите на 2021 г.

Софийският международен литературен фестивал и Зимният панаир на книгата продължават до 12 декември в НДК. Списъкът на Light за големи, малки и още по-малки читатели

Софийският международен литературен фестивал и Зимният панаир на книгата продължават до 12 декември в НДК - чудесна възможност да намерите накуп (и на добра цена) книгите, публикувани на български през тази година, а и не само. Изредените тук заглавия са малка част от добрите неща, които излязоха през последните месеци, но биха послужили като ориентир за това на какво да обърнете внимание - за себе си или за подарък.

"Годината на маймуната", Пати Смит

изд. "Лист"

Извън дългогодишната си кариера в музиката Пати Смит (р. 1946) има и няколко добре приети книги, често изпълнени с автобиографични елементи. Най-новата й книга е писана, когато малко след поредното турне Смит осъзнава, че времето, в което ще може да живее така, както винаги е живяла, е ограничено. Историята се развива през 2016 г., Годината на маймуната според китайския календар, когато Смит навършва 70 и Тръмп става президент на САЩ.

"За скръбта и скърбенето", Елизабет Кюблер Рос и Дейвид Кеслър

изд. "Изток-Запад"

Последната книга на швейцарската психиатърка Елизабет Кюблер-Рос помага на много хора да преодолеят загубата на близък и да продължат с живота си. Тя основава световното движение за хосписни грижи и дефинира петте етапа на скърбенето, през които минават хората след тежка загуба: отричане, гняв, пазарене, депресия, приемане, които днес се използват от терапевти по цял свят. Първите ѝ две книги - "За смъртта и умирането" и "Животът след смъртта", са преведени на български език преди години. Съавторът Дейвид Кеслер напомня, че много от неразрешените проблеми се дължат на потисната и неизлекувана скръб. Основното послание е, че когато не работим върху скръбта си, губим възможността да изцелим душата, психиката и сърцето си.

"Писмо до дъщеря ми", Мая Анджелоу

изд. "Лист"

Поетесата Мая Анджелоу няма дъщеря, но тази книга с есета още с излизането си през 2009 г. се превръща в една от най-любимите на феновете й по цял свят, сред които е и Опра Уинфри. В нея разказва за работата си като първата чернокожа кондукторка в САЩ, важна стъпка в борбата срещу расовото неравенство. Пише силно биографично есе за проблеми с психичното здраве, когато е била на косъм да скочи със сина си през прозореца. Но най-вече дава кураж, че несправедливостите могат да бъдат преодолени. Мая Анджелоу печели три награди "Грами" (за най-добра аудиокнига), номинирана е и за "Пулицър".

"Дарвин в супермаркета", Марк Нелисен

изд. "Колибри"

Радостта е заразна точно колкото грип, доказва поведенческият биолог Марк Нелисен в тази увлекателна книга. Той помага на читателите да вникнат в неосъзнатите си подбуди, за да разберат собствените си действия, отговаря и на вечния въпрос nature or nurture, или какво ни влияе повече - гените или средата. Белгийският учен е категоричен, че знанието винаги ни отваря нова перспектива, от която да видим дадено явление, без значение дали то ще е затлъстяването, изневярата, алкохолът или копирането на поведението на човека, в когото сме влюбени.

"Чингис хан и формирането на модерността", Джак Уедърфорд

изд. "Изток-Запад"

Удивително е как толкова много от модерната история може да зависи от монголеца Чингис хан, който векове наред е демонизиран в европейските учебници по история. Един от най-уважаваните съвременни учени, Джак Уедърфорд, показва другата страна на монетата. Според него има доказателства, че Чингис хан е бил справедлив и прогресивен водач. В увлекателната книга е описано как монголската империя донася подем чрез културните взаимодействия, разширяване на търговията и повлиява по неочакван начин на европейския Ренесанс. Научаваме, че именно Чингис хан отменя изтезанията, дава универсална религиозна свобода и разрушава феодалните системи. Това не означава, че той и войските му не са извършвали зверства по време на завладяването на нови територии, за съжаление обаче с жестокост са се славили и други войски и народи от същата епоха. Описани са детайли от тактиките им във военните действия.

"Живот на нашата планета", сър Дейвид Атънбъро

изд. "Хермес"

Много рядко четем книги, написани на достолепната възраст 94 години. На толкова е в момента сър Дейвид Атънбъро, който години наред беше водещ на документални поредици за дивата природа, програмен директор на BBC, пътешественик из дивите кътчета на Земята. Атънбъро смята, че сега не е време за почивка, затова създава популярната поредица по Netflix "Живот на нашата планета", за да привлече вниманието на хората към проблемите с климата и замърсяването. Едноименната книга печели наградата на читателите в Goodreads за 2020 г. в категория "Наука и технологии".

"Размах", Дейвид Епстийн

изд. "Сиела"

"Тази книга ме накара да разбера колко много съм грешал по един въпрос и да

изпитам удоволствие от това", пише писателят Малкълм Гладуел за "Размах". След невероятния успех на "Спортният ген" Дейвид Епстийн отново ни изненадва с интересни открития. В "Размах" доказва как хората с по-широка експертност и обща култура имат по-голям шанс за успех в съвременното общество от тясно специализиралите в една област. Правилото на Гладуел за десетте хиляди часа не важи. Ранната специализация по-скоро е изключение и Нобеловите лауреати, шампиони, световноизвестни музиканти и милиардери са преминали през много различни области, експериментирали са с различни професии и са се учели от грешките си.

"Част последна", Роберт Зееталер

изд. "Лист"

Освен с добрата си игра в "Младост" на Паоло Сорентино Роберт Зееталер е известен и като един от най-интересните макар и лаконични съврeменни австрийски писатели. В "Част последна" той навлиза в дълбочина в живота на гениалния композитор Густав Малер. Увлекателният кратък роман ще ви провокира да слушате симфониите му отново и отново, дори и да не разбирате класическата музика, докато пътувате с Малер на кораба от САЩ към Европа. Авторът е номиниран за "Букър" и е носител на множество австрийски награди за литература. Преводач е талантливият Любомир Илиев.

"Дамски гамбит" , Уолтър Тевис

изд. "Кръг"

Грозно момиче, но гениална шахматистка - поне така е описанo сирачето Бет Хармън от Уолтър Тевис в "Дамски гамбит". В минисериала по книгата Netflix променят само това и поверяват ролята на красивата Аня Тейлър-Джой. В останалите детайли са се придържали към романа, който разказва за умното момиче, попаднало в сиропиталище, където се пристрастява към успокоителни. След излизането на сериала, който се превърна в най-гледаната продукция на стрийминг платформата по цял свят, книгата заживява нов живот, а магазините отчетоха ръст в продажбите на шахматни дъски с над 200%.

"Между надеждата и страха - история на ваксините и на човешкия имунитет", проф. Майкъл Кинч

изд. "Сиела"

Майкъл Кинч е заместник-ректор на едно от петте най-добри медицински училища в САЩ - Вашингтонския университет в Сейнт Луис. Той представя ясно и нагледно защо ваксините стават жертва на собствения си успех и как вместо в годините, когато се очаква, че светът вече ще се е отървал завинаги от някои заболявания, те са в своя възход. "Всеки има право на свое собствено мнение, но не и на свои собствени факти." Засегната е темата за правилното представяне на научните факти за широката публика, така че да са разбираеми. О това зависи и войната теориите на конспирациите и агресивните антиваксърски движения.

"На конци. 1968. Една действителна история", Веселин Праматаров

изд. "Кибеа"

Графичната новела разказва историята на трима български студенти, осмелили се да протестират срещу инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия през 1968 г. по време на Пражката пролет. Едуард Генов, Александър Димитров и Валентин Радев, които учат история в Софийския университет по това време, са били арестувани заради опълчването си срещу тоталитарния режим, лежат в затвора няколко години. Едуард Генов е бил експулсиран от България. Художникът Праматаров е познат още от комикса "Дъга", както и от множеството красиви корици, които илюстрира.

Поредицата "Заек и Мечка", Джулиан Гоф

изд. Timelines

Заек и мечка са двама приятели, които не само забавляват истински децата, но и така завладяват въображението им, че после и в игрите пресъздават сюжетите от книгите. Поредицата засяга теми като толерантността, приемането на различните от нас, показва на децата колко лесно някой може да бъде нарочен за изкупителна жертва на несполуките на общността или колко е важно да се опълчим на лошите управници, как да си помагаме. Младият писател Джулиън Гоф e истински магьосник, който говори на езика на малките си фенове, а художникът Джим Фийлд e носител на наградата "Роалд Дал". Част от поредицата са: "Вредител в нашата обител", "Летяща закуска в атака се впуска", "Хапещ нападател или нов приятел" и "Лошият цар е същински кошмар".

"Зог и летящите лекари", Джулия Доналдсън

изд. "Жанет 45"

Тази година излезе продължението на знаменитата книга "Зог" от любимата на деца и родители английска писателка Джулия Доналдсън. Авторката на "Грузулака", "Патилата на метлата" и този път уцелва право в детските сърца с дракона Зог, който играе ролята на летяща линейка, а на гърба му са лекарите принцеса Перла и рицар Гадабут. Книгата е преведена на български в много подходящ момент, защото Перла слага ваксини на животни и приказни същества, междувременно преборва патриархата и успява да промени мнението на чичо си - кралят, който смята, че лекарската професия не за момичета, заключвайки я в замъка. Приказката в рима е в превод на Мария Донева и е удоволствие за четене.

"Ако бях цвят", Ясен Григоров

изд. "Точица"

Талантът на Ясен Григоров радва читателите с тази книга преживяване. Всеки цвят има своя подходящ текст и илюстрации, нестандартният формат и красиво оформление провокират въображението в посока свобода. "Какъв би бил, ако беше нещо червено? А жълто? Синьо? Всеки цвят е свят. Играй със световете и ще откриеш първоначалния си образ." Ясен Григоров е носител на наградата "Опера Прима" в Болоня, а книгата "Ангелите пазители" е в учебниците в Колумбия и Мексико. Той е режисьор на филмите "Малък-голям", "Лили Рибката" и автор и илюстратор в швейцарското издателство Joie de lire.

"Покоряване на щастието", Бъртранд Ръсел

изд. "Сиела"

Самостоятелно издание с есетата на британския философ от 1930 г. Почти век по-късно размислите на Ръсел звучат неочаквано актуално, особено когато той разсъждава за сблъсъците между поколенията, физическия и умствения труд, възможностите за реализация, емоционалната интелигентност, влиянието на детството и родителските модели.

"В пукнатините на канона", Георги Господинов

изд. "Жанет 45"

Година след романа "Времеубежище" Господинов завърши книга в полето на есеистиката, в която търси отговор на важни въпроси: къдe, кога и защо определени личности в България успяват да огънат границите, традициите, възприятията на средата около тях, от маргинали да се превърнат в иноватори. За Господинов малките революции се раждат в на пръв поглед безобидни места, далече от установения канон на столиците.

"Война и мир", Лев Толстой

изд. "Кръг"

Руската класика от 1869 г., често синоним на огромен и невъзможен за довършване труд, излиза в ново издание, удобно за четене - в четири тома с твърди корици. Те включват 50 илюстрации от Теодор Ушев, създадени в период от две години.

"Орфей и Евридика" с илюстрации на Ясен Гюзелев

изд. "Колибри"

Старогръцкият мит за Орфей и Евридика има ново издание, а повод да му обърнем внимание със сигурност са и илюстрациите на Ясен Гюзелев. Текстът е предаден от византолога и преводач Иван Б. Генов, а художественото оформление е на Кирил Златков.

"Непознатият фотограф", Георг Волц

(самиздат)

През лятото архивите на един от първите фотографи в България, Георг Волц (1863 - 1917), бяха представени под формата на изложба. Редом с премиерата в галерия "Синтезис" излезе и книгата "Непознатият фотограф", която включва голяма част от снимките, както и събраните исторически сведения за живота и дейността на Волц в България.

"Аномалията", Ерве льо Телие

изд. "Колибри"

"Аномалията" е един от най-отличаваните и продавани френски романи напоследък, а наградите включват и "Гонкур" за 2020 г. Авторът изгражда сложен и преплитащ се сюжет, свързан и с разнообразните му интереси и професионален опит: извън поезията и прозата, той е математик и също така член на експерименталния литературен кръг "Улипо".

"Само да вметна", Уди Алън

изд. "Кръг"

Автобиографията се появи в момент, в който облаците се сгъстиха около Уди Алън. Над режисьора продължават да тегнат обвиненията за изнасилване от 1992 г. на тогава 7-годишната му дъщеря Дилън от връзката му с актрисата Миа Фароу, а детайлите около делото последно бяха ревизирани и в документален сериал. Преди няколко години скандалът се разгоря отново, като при последната вълна на обвинения книгата беше изоставена от първото си издателство, а филмите на Алън започнаха все по-трудно да намират разпространение. В книгата той говори както за сложната си репутация и обемна филмография, така и за преходната история на САЩ след Втората световна война и културните влияния, които го поставят на сцената през 60-те години.

"Харлемски рокади", Колсън Уайтхед

изд. "Лист"

Само два месеца след англоезичната си поява новият роман на Уайтхед (автор на отличената с "Пулицър" книга "Подземната железница") излиза на български, в превод от Ангел Игов. Ръкописът е започнат от писателя преди години, но довършен по време на изолацията през 2020 г. Историята ни връща към квартала "Харлем" в Ню Йорк през 60-те години на ХХ век, докато расовата сегрегация и протестите за равни права са в разгара си.

"Вирхов блус", Мария Вирхов

изд. "Жанет 45"

Сборното издание събира експерименталната поезия, кратка проза и преводи на Мария Вирхов (1969 - 2011). " В текстовете ѝ има много психеделия, но и много филология", казва съставителката Биляна Курташева, която определя Вирхов като един от най-ярките гласове в поезията ни след 1989 г. Изданието е с илюстрации на Люба Халева.

"Клара и слънцето", Казуо Ишигуро

изд. "Лабиринт"

Осмият роман на Нобеловия лауреат е завръщане към футуристичните теми на някои от предишните му книги. Той разказва за деца, които са обучавани с цел да бъдат перфектни в знанията и способностите си, имат хуманоидни роботи за приятели и са далеч от типичния социум. "Ишигуро е писател, който работи главно с недоизказаното, с недомлъвки и нюанси, и това, което казва, може да бъде намерено единствено с четене между редовете", казва преводачът Владимир Молев.

"Годината на магическото мислене", Джоун Дидиън

изд. "Лист"

Американската журналистка и писателка е сред водещите имена в полето на нехудожествената литература, за нея казват, че е повече цитирана, отколкото четена. В България и през превода на Зорница Христова най-сетне имаме възможност да усетим пълноценно писането и погледа й върху света.

"Шедьовър покъртителен на гений изумителен", Дейв Егърс

изд. "Жанет 45"

Това е номинираната за "Пулицър" дебютна книга от 2000 г. на американския писател Дейв Егърс, по-късно известен с романи като "Кръгът" и с паралелните си изяви като сценарист ("Където броят дивите неща" на Спайк Джоунз). Книгата е експериментално написан мемоар за загубата на родителите на Егърс, съдия и учителка, които умират от рак в самото начало на 90-те - това оставя общо четири деца в неочаквано и сложно положение, едновременно обединени от трагедията, но на различни места из страната и на различни етапи от живота си.

"Майка нощ", Кърт Вонегът

изд. "Кръг"

Работата на американския писател постепенно се завръща в книжарниците, по-пълноценна и визуално добре оформена от всякога: след "Механично пиано" и "Сирените от Титан" сега идва ред на "Майка нощ". Романът от 1961 г. разказва от първо лице историята на американския драматург Хауърд У. Кембъл-младши, който се жени за немска актриса, работи за пропагандно антисемитско радиопредаване и живее комфортно в нацистка Германия.

"Още не е загинала: разговори с полски интелектуалци", Марин Бодаков

изд. "Фабер"

Сборникът с интервюта на поета, редактор, критик и журналист Марин Бодаков с полски мислители и преводачи се появява четири месеца след внезапната му смърт. До голяма степен изданието почита още няколко важни личности, които си отидоха през тази година. Някои от разговорите са направени съвместно с Христо Буцев (1947 - 2021) и Стефан Иванов. "Във всяка страна има интелектуален елит, на който популистите си умират да се подиграват. Те наричат образованите хора мошеници, които незаслужено били заели чуждо място. Но това не е така. Във всяка страна именно интелектуалният елит трябва да защитава истината", казва в едно от интервютата поетът Адам Загаевски (1945 - 2021).

"Коледата на Мог", Джудит Кер

изд. "Лист"

Дете на германски евреи, които намират пристан в Лондон през Втората световна война, Джудит Кер става неизменна част от британската детска литература с поредицата си за котката Мог, която започва през 70-те години. Това е третото заглавие, което се появява на български от нея, в превод на Мария Донева, след "Мог забраваната" и "Тигърът, който дойде на чай". Кер почина през 2019 г. на 95-годишна възраст.

Софийският международен панаир на книгата продължава до 12 декември в НДК.

Още от Капитал