Новият брой:
Правителство с ГЕРБ?

Коледата на Мария Жекова

Фотографката, която спечели MasterChef, споделя няколко рецепти, вдъхновени от семейството и философията й за храната

личен архив    ©  личен архив

Предстоящите празници едва ли имат аналог по топлина и уют. Коледа означава време с близките, а вкусната храна е неотменна част от празника. Затова ми се иска да споделя с вас моята коледна трапеза, но и да си поговорим по-общо за пазаруването и за начините да сътворим едно здравословно меню, без това да е за сметка на вкуса и удоволствието.

Моят съвет за празниците (а и по принцип) е да избираме по възможност български сезонни продукти и храни с ясен произход, да пазаруваме и да се храним разумно.

Пробиотична сурова туршия

През зимата суровите туршии и киселото зеле са неотменна част от менюто ми. Ферментиралите храни са здраве за нашия микробиом и не бива да ги пренебрегваме, науката е доказала каква голяма част от общото ни здравословно състояние се държи на добро или недобро чревно здраве. От основно значение за него са пробиотиците и тяхната храна - пребиотиците. Съвсем не е нужно да имате мазе или друго специално помещение, за да ферментирате. Трябват ви голям стъклен буркан или глинен съд, нейодирана сол, зеленчуци по избор, вода и търпение.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zmuz avatar :-|
    zmuz
    • + 1

    Колко години обикалям по света и по-красиви жени от българките не съм срещал - в случая Мария Жекова. Като вишничка върху тортата идва и текстът й - дъхав, наситен с родни аромати и вкусове, топлите ръце на баба и задружното семейство около огнището. Само спомени ли са това?

    Нередност?
Нов коментар