Коледата на Мария Жекова
Фотографката, която спечели MasterChef, споделя няколко рецепти, вдъхновени от семейството и философията й за храната


Мария Жекова

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.
Предстоящите празници едва ли имат аналог по топлина и уют. Коледа означава време с близките, а вкусната храна е неотменна част от празника. Затова ми се иска да споделя с вас моята коледна трапеза, но и да си поговорим по-общо за пазаруването и за начините да сътворим едно здравословно меню, без това да е за сметка на вкуса и удоволствието.
Моят съвет за празниците (а и по принцип) е да избираме по възможност български сезонни продукти и храни с ясен произход, да пазаруваме и да се храним разумно.
Пробиотична сурова туршия
През зимата суровите туршии и киселото зеле са неотменна част от менюто ми. Ферментиралите храни са здраве за нашия микробиом и не бива да ги пренебрегваме, науката е доказала каква голяма част от общото ни здравословно състояние се държи на добро или недобро чревно здраве. От основно значение за него са пробиотиците и тяхната храна - пребиотиците. Съвсем не е нужно да имате мазе или друго специално помещение, за да ферментирате. Трябват ви голям стъклен буркан или глинен съд, нейодирана сол, зеленчуци по избор, вода и търпение.Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
1 коментар
Колко години обикалям по света и по-красиви жени от българките не съм срещал - в случая Мария Жекова. Като вишничка върху тортата идва и текстът й - дъхав, наситен с родни аромати и вкусове, топлите ръце на баба и задружното семейство около огнището. Само спомени ли са това?
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.