По балконите ще го познаете

Анонимният артист с творчески псевдоним BG Daze за чара на нашата действителност

Гащи, опънати на простора, заедно със суджук и торбичка от "Била". Бидон с кисело зеле в единия ъгъл, домашно вино от приятел в другия и буркан с туршия някъде по средата. Рисунката с надпис "Балкански балкон" настойчиво обикаля социалните мрежи, събира лайкове и трупа коментари. Сред тях се откроява един, който малко натъжава - "Това е животът". Дали?

Питам автора на илюстрацията. "Балконът е част от дома, но е нещо между личното и публичното пространство, поне визуално. Показва какво сме и как се представяме пред света. Българските балкони са толкова разнообразни, но имат няколко ключови елемента, които ги свързват. Именно тях показвам, когато ги илюстрирам", обяснява ми човекът с творчески псевдоним BG Daze. Настоява да остане анонимен, но разшифрова nickname-a си. "Играта на думи с името Bulgarian Daze означава няколко неща. "Daze" се превежда като "мъгливост", "замаяност". Също така звучи като "days", което означава "дни". Идеята тук е да изясня дните ми в България и тази замаяност, която подклажда културният шок".

Именно заради културния шок, който преживява, когато се премества в България, започва проекта. "Израснах в чужбина и макар че съм 100% българин по произход, не знаех какво означава да живееш в българската реалност. Когато пристигнах, се сблъсках с какво ли не. Всичко ми се струваше като жива комедия. Неща, на които можеш само да си клатиш главата и да се чудиш. Ироничното е с нашето клатене на глава, което е обратно на цял свят. Ние сме особен народ, макар и да сме близки като характер с нашите балкански съседи, при нас има една определена доза чар, която ни отличава."

И BG Daze започва да отразява чара на българския бит и култура, като акцентира върху хумора и забавната страна на нещата. В айряна сипва класическия солен непукизъм на един българин, лютеницата е "луденица", а модните трендове са обособени в три категории - "Chicho Torbichko", "Cool Kaka", "Basic Batka". "Когато дойдох в България, веднага ми направиха впечатление популярните "фешън" решения, които наблюдавах из улиците. Когато видя едни и същи аксесоари и дрехи из улиците и всичко се повтаря, като че ли съм в матрица, няма как да не ги назова и нарисувам. Има една определена рамка, когато става въпрос за мода. Може би това са следите от историята на България, когато по време на социализма е било вградено да не се отличаваш твърде много. И като че ли остатъците от това време прозират в много аспекти от българската действителност."

Творецът не крие, че се дразни, като види и клиширани илюстрации, в този сезон например празнични чаши, пълни с топъл шоколад, пухкави коледни меки чорапки и котка под елхата. "Прекалено са ми изкуствени. Нашата реалност носи повече от такива илюзии и това ни отличава от западните идеали. По време на празниците по-достоверно би било да се завъртим около нашенски сюжети, тип "не прекалявайте с мандарините, коледната изненада е манджата в кутията от сладолед в хладилника и не забравяйте да проточите киселото зеле на балкона". Може да сме вдъхновени от чужбина и техните традиции, но това не означава, че трябва да загърбим нашите."

С провокативните си иконографики BG Daze се надява да накара хората да се замислят и да се надсмеят над себе си. Казва, че всичко е на английски, за да бъде гид за чужденците, които попадат в България. И за тези, които не живеят тук, но носят България в сърцето си. Защото смехът сближава хората и прави реалността една идея по приятна.