Думите на 2021

Новите обществени явления намериха отражение в езика

Краят на годината винаги е време за равносметка. А 2021 г. не беше скучна в нито един аспект - политика, икономика, общество. Опитахме се да съберем думите и изразите, които запечатаха събитията на тези бурни 12 месеца.

Речникът по английски език на Кеймбридж (Cambridge Dictionary) определи рerceverance (постоянство, упоритост, настойчивост - бел. ред.) за думата на годината. Имат се предвид "постоянни усилия, насочени към постигането на нещо, дори когато това е трудно или отнема много време". Пандемията повлия на избора на речника на Оксфорд за 2021 г., който този път се спря на една-единствена дума: vax. Речникът на Collins заложи на новите технологии и NFT като съкращение за незаменим токен, който според речника е "уникален цифров сертификат, регистриран в блокчейн, който се използва за записване на собствеността върху актив като произведение на изкуството или колекционерска стойност." и т.н.

През 2021 г. в България излезе (за първи път от 2001 г. насам) "Речник на новите думи в българския език", дело на авторски колектив от Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" в БАН. В речника са включени обновени думи (например "облак"), нови съставни названия и терминологични съчетания като "дигитално неравенство", "кръгова икономика", "молекулярна кухня" и нови фразеологизми като "перфектната буря".

Ето някои неофициални думи, изрази и названия, които чувахме у нас:

Антиваксър - до миналата година се свързваше с хора, които са против ваксините въобще, докато през последната година в България се използва специфично за хора, които отричат ваксините срещу ковид.

Проваксър също беше непознат досег израз в българския език. Отговорът на антиваксърите беше простичък - "всеки сам си преценя".

Ковидиот - използва се за човек, който е на противоположно на вашето мнение по темата за коронавируса, ограничителните мерки, ваксините и всичко, свързано с пандемията.

Бустър, или трета, подсилваща доза на ваксините срещу ковид.

Джендър - социално конструиран пол; с този смисъл понятието започва да се използва от американските феминистки през 70-те години на ХХ век, за да се подчертае погрешността на тезата, че неравенството между мъжете и жените е следствие на техни биологично предопределени различия в способностите. У нас думата се употребява невежо и с негативна конотация, като това побългаряване на смисъла кулминира в изявлението, че БСП няма да допусне новото правителство да прокарва "джендър идеологията".

Инхаус (от англ. in-house) е начин на вътрешноведомствено възлагане на поръчки в държавни ведомства и дружества, без да се минава през изискваните по ЗОП конкурси. То съществува от години като опция и е позволено от европейското право, като логиката е за малки рутинни дейности да не се прибягва до търгове, ако те могат да се извършат от фирма на самото ведомство, което ги възлага. В България обаче този модел беше използван, за да се заобиколят законовите изисквания и огромни проекти като строителство на пътища, ремонт на язовири и други да се дадат непрозрачно на близки до властта фирми - без конкуренция и при неизгодни за данъкоплатеца условия. За това се знае от години, но с идването на служебното правителство тези схеми бяха осветени и думата се превърна в своеобразен синоним на мащабна държавна корупция. Кирил Петков за ГЕРБ: "Не знам дали са по-силни от хаоса, но със сигурност са много силни в инхауса."

Харвардски - юпитата от времето на НДСВ сега са харвардците, или завършилите "Харвард" (Кирил Петков и Асен Василев).

През годината звучно се натрупваше думата срутище - и покрай магистралите, и покрай наводненията, и покрай пътя София - Самоков, а в един период - покрай положението в държавата.

По света:

Great Resignation - "Голямото напускане" - терминът се наложи на пазара на труда, най-вече в САЩ. Въведен е от проф. Антъни Клоц от тексаския университет Texas A&M. Според него пандемията е накарала много хора да преосмислят кариерата си. Те масово напускат работа в търсене на по-подходяща или близка до истинските им желания, като голяма част от служителите отказват да се върнат към предишната си професионална рутина. През септември рекордните 3% от работниците и служителите в САЩ са напуснали работа. Същото явление наблюдават и във Великобритания, където имаше пик на сменилите работата си през третото тримесечие на 2021.

Vaxxie - селфи, направено по време на поставяне на (Covid) ваксина. През изминалата година до него често прибягваха политици и известни личности, които искаха да демонстрират, че ваксините са безопасни и вярват в тяхната ефективност.

Critical Race Theory - движение в социалните и хуманитарни науки, което констатира, че въпреки десетилетните реформи в законодателството за гражданските права расовото неравноправие в САЩ все още е дълбоко и широко разпространено. Като причина за това посочва интеграцията на расовите йерархии в социалните институции (образователната система, съдебната система, пазара на имоти).

Woke и Cancel culture - 81-годишният британски комедиен актьор Джон Клийз ("Монти Пайтън", "Фолти тауърс") започна предаване, което се занимава с политическата коректност и т.нар. cancel култура (модерна форма на остракизъм, заплашваща с изключване или забрава личности, за чието етично правилно поведение има съмнения). Клийз е съгласен, че трябва да се опитваме да бъдем добри хора, но е против ходенето на пръсти около деликатните теми и организирането на обществото спрямо нуждите на най-чувствителните и обидчивите в него. Wokester са младото поколение "събудени", които осъзнават проблеми като расизма, хомофобията, социалното и полово неравенство и следят строго за техните проявления в езика и поведението на другите.

Remote companies - компании, които нямат физически офис за служителите, а най-често централата им е една пощенска кутия. Техните работници се възползват от възможността да работят от разстояние, а защо не и от друг континент. Практика на тези компании е да наемат служители в различни часови зони. С пандемията нарастващ брой добре познати компании преминаха към отдалечени или хибридни методи на работа - Apple, Microsoft, Shopify, Spotify, Twitter и др.

Metaverse - терминът "метавселена" води началото си от научнофантастичния роман "Снежна катастрофа" от 1992 г. Метавселената е хипотетична итерация на интернет, поддържаща постоянни онлайн 3D виртуални среди чрез конвенционални персонални компютри, както и слушалки за виртуална и разширена реалност. Метавселените под някаква форма вече са внедрени във видеоигри като Second Life. Някои версии на метавселената включват комбинация между виртуални и физически пространства, както и виртуални икономики. Думата придоби популярност с преименуването на Facebook на Meta през изминалата година.

Digital Human as a Service (DHaaS) - японският телекомуникационен гигант KDDI започна партньорство през 2021 г. с фирма на име Mawari, за да създаде виртуален асистент, който можете да "виждате" на вашия смартфон в разширена реалност. Дигиталният човек може автоматично да изскочи, за да ви даде указания и да взаимодействате, ако насочите телефона си към определено място в реалния свят.

Твърди се, че 5G мрежата на KDDI позволява на "цифровите хора" да стриймват към телефона ви в реално време, вместо да работят на чипа на мобилното устройство.

Net zero - отнася се до баланса между количеството произведени парникови газове и количеството, изпуснато в атмосферата. В Парижкото споразумение е заложена климатичната неутралност, а с COP26 тази година държавите си поставиха по-реалистични стъпки и срокове за постигането й. За ЕС климатичната неутралност трябва да е реалност до 2050 г., а дотогава икономиките и животът на европейците ще се променят драстично.

Freegan - фриган е човек, който отхвърля консуматорството и се стреми да помогне на околната среда чрез намаляване на отпадъците, особено чрез оползотворяване на изхвърлени хранителни продукти и други стоки, докато "флекситарианец" не е стриктно вегетарианец или веган, а човек, който просто понякога яде месо, за да предотврати неговото разхищение.

От детската поп култура през 2021 г. запомнихме:

Фиджети - изследванията показват, че физическата активност - дори малко потропване с крак или дъвчене на дъвка - повишава нивата невротрансмитерите в мозъка, които контролират фокуса и вниманието. В тази връзка особено популярни сред децата и тийнейджърите през 2021 г. станаха "фиджет" играчките като Fidget Spinner, Pop it и др.

Тиктокъри - TikTok е видеоплатформа, собственост на китайската компания ByteDance. В TikTok се качват потребителски клипове в кратка форма (шеги, каскади, трикове, танци и забавления) с продължителност от 15 секунди до 3 минути. Социалната мрежа стана толкова известна сред милениалите, че започна да влияе на обличането, държанието им, дори ги вдъхнови за правене на бизнес.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал