Олга Токарчук и нейните "чудати разкази"

Малко след есеистичната книга "Чувствителният разказвач", на български език се появи последният до момента сборник на Токарчук с кратки истории

Книга: "Чудати разкази", Олга Токарчук

Издателство: ICU

Превод от полски: Силвия Борисова

Цена: 16.90 лв.

Много съвременни автори отсъстват от българските книжарници, но за щастие това не може да се каже за полската писателка Олга Токарчук. Неотдавна от печат излезе сборникът с разкази "Чудати разкази", трето преводно заглавие от нея у нас в рамките на годината.

В тези близо 200 страници Токарчук динамично преминава през различни ситуации, времеви периоди, съчетава по-пълнокръвно написани разкази с кратки истории с отворен финал. Сборникът е издаден през 2018, годината, в която Токарчук получи Нобеловата награда за литература. Виждаме прозата ѝ от непознат ъгъл - това е всъщност едва (на фона на продуктивността ѝ като автор) втори сборник с разкази досега.

В разказа "Посещението" по абсурдистки начин тя изследва чувството на измамен комфорт, когато си построил стриктно ежедневие и си възприел твърде буквално максимата "Моят дом е моята крепост". В един от по-дългите текстове в книгата, "Зелените деца", тя се връща към средата XVII век, размирни години за Полша, която преди това воюва с Швеция, а по-късно е окупирана от Русия. "Истинска история" също е по ръба между абсурдизма и черния хумор, говори колко нечовешка може да изглежда тълпата от хора и колко неразбираема може да е тя през очите на един професор.

"Чудати разкази" се появява на български език само няколко месеца след сборника от есента "Чувствителният разказвач", първата книга на Токарчук след Нобеловата ѝ награда. Двете книги, издадени на полски с две години помежду им, се допълват по индиректен начин.

"Не бих искала тук да чертая някакъв цялостен образ на кризата в разказването на света. Но често ме мъчи чувството, че на света нещо му липсва. Че, усетен през телевизионните екрани или приложенията, става някак нереален, далечен, двуизмерен, странно неопределен въпреки достъпността на всяка информация", пише в едно от есетата Токарчук и като че ли с историите в "Чудати разкази" тя допълва всичко, което ѝ липсва в този свят. "Нашата култура ни възпитава да разбираме, като по този начин ни дава възможност за контрол над света. Неразбиращият човек е лишен от възможността да извършва контрол", пише тя в друг текст от "Чувствителният разказвач".

През пролетта на тази година под знака на ICU се появи ново издание на романа от 1996 г. "Правек и другите времена", една от първите ѝ книги с международно признание. И трите заглавия са с отличителния дизайн на Kontur Creative.

По-рано този декември сайтът LitHub събра мненията на 81 писатели и кои книги са оставили най-голямо впечатление у тях през годината. Токарчук избра "Времеубежище" на Георги Господинов и определи романа като "великолепна литература за начина, по който възприемаме времето и неговото протичане, написана в майсторски и напълно непредсказуем стил."
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал