Lightest 2021

Най-четеното в Light / K3 през тази година

Най-четеното в Light / K3 през 2021 г.: новите места в София, истории на хора, които са намерили интересен път на развитие, пътешествия.

20. Ново място: Pura Vita

Автор: Марина Караконова

През 1905 г. човек на име Йозеф отворил там своята La pâtisserie parisienne, която веднага се превърнала в една от любимите пекарни на града. Традицията и бизнесът му продължават и синът, и внукът му Хенрик. И сега, след повече от век, Хенрик и неговият син Бруно вече не са в Аалст, а в София, но правят същото като прадядото Йозеф - хлябове и печива. "Къде са най-хубавите кроасани" е любима градска тема - тези в Pura Vita директно попадат сред първите пет.

Ново място: Coffee Fellows

Автор: Марина Караконова

Германската верига, прераснала от семеен бизнес в световен франчайз, отвари първото си кафене в София.

Нови места: магазините "Софи Чан" и Korea Food Market

Израелският писател за катастрофите, усещането да си жертва и Алиса в страната на COVID-а. "Интересно е да се наблюдава светът в момента, имаме възможността да сме свидетели на глобален психологически експеримент, защото всички сме изправени пред един и същ проблем, всички сме травматизирани по едно и също време и това, което е невероятно, е колко различно реагират хората на тази заплаха."

Когато рейвът беше млад

Автор: Светослав Тодоров

Проектът "Български рейв архив" припомня защо клубната сцена на 90-те е важна част от историята. "Беше нещо ново, нечувано и интересно."

15. Ново място: "Градска пивница" от създателите на "Банкович"

Автор: Марина Караконова

Скара, шницели и 50 вида ракия на емблематично място в София. Немското се усеща веднага и в атмосферата, и в менюто. Но към тях трябва да прибавим и малко "Сърбия", както подсказва името на ресторанта.

Рибата и градът

Автор: Марина Караконова

Три нови софийски адреса за всички, които обичат риба и морски продукти.

Странният случай с Boyanka Kostova

Автор: Ивайло Харалампиев

Кръстената на българската тежкоатлетка испанска група смесва фолклорни мотиви с ърбън ритми и пее на галисийски език.

Място под линия

Автор: Студио Комплект

Градът може да е привлекателен само ако разполага с внимателно проектирано публично пространство, което да насърчава градския живот и да го прави по-приятен за хората. Защо новият парк под жп линията в Маями получи отличие в първото издание на дизайн наградите на Monocle в категория градска намеса.

Как ще ги стигнем българите

Автор: Светослав Тодоров

Доналд Мик Неър за контрастите между американския и българския хумор и защо местната стендъп сцена може да стане жанр сам по себе си. "България е в ужасно готина фаза - сцената е млада, има големи таланти, които не остават скрити на локално ниво, гостуват на клубове извън страната."

10. 20 въпроса: Елина Кешишева

По-рано тази година Кешишева представи изложба от лентова фотография в "Квадрат 500".

Кино: "Голата истина за група "Жигули"

Автор: Янко Терзиев

Филмът донкихотовски тръгва към публиката на живо, в максималния брой отворени кина, екрани и градове срещу рестрикциите и процентите запълняемост. В този жест има нещо от тогавашния вик

Ново място: Nickolas by the Sea

Автор: Марина Караконова

Ресторант в Черноморец, кацнал на хълм към морето. Кацнал, защото представлява възможно най-леката конструкция от две тераси. То толкова и трябва, за да си представяш, че си на кораб.

Гъби за народа

Автор: Лия Панайотова

Все повече изследвания показват ползите от психеделиците за здравето, но лекари и психолози предупреждават да внимаваме. В момента научният интерес към психеделиците отново се надига и университетите получават все по-големи инвестиции, за да ги изследват.

България на три острова

Автор: Мартина Ганчева

Няколко души, избрали нестандартни и отдалечени места за свой нов дом - Милен от Сейшелите, Антоана от Аруба, Десислава от Пунта Кана.

05. Ново място: Franco's 2

Автор: Марина Караконова

Логото и представата за "пицарията, каквато трябва да бъде" са пренесени без никакви промени и на ул. "Тинтява" в кв. "Изток".

Професия sex coach

Автор: Тамара Вълчева

Ванина Цонева за тенденцията към по-малко табута и повече удоволствие."Женската сексуалност в България, както за съжаление в редица други страни, е масово потисната, представена по нереален начин и обвързвана със срам и несигурност."

03. Коледата на Мария Жекова

Автор: Мария Жекова

Няколко рецепти, вдъхновени от семейството и философията й за храната.

02. Дюнерът е меме

Автор: Джиджи Лагадинова

Ивайло Спасов, победител в MasterChef 2020, за стереотипите и политиката в кухнята. "Тоталната ми мания по дюнера започна през 2006 г. в Берлин"

01. Вино и ваканция

Автор: Ани Коджаиванова

Надеждата за постковид минимализъм засега е оставена настрана - хората търсят начини щедро да наградят телата и сетивата си и живеят с пълни шепи, позволявайки си удоволствия, които преди по-често са пренебрегвали. Няколко нови, стари и преоткрити идеи за винен (или бирен) туризъм в България.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал