Към Ташкент или Бишкек?

Киното на Централна Азия е фокусът на 14-ото издание на MENAR Film Festival (14 - 30 януари)

"Пътят към края" (Киргизстан)

Над 40 никога досега показвани у нас заглавия от Близкия изток, Северна Африка и Централна Азия ще представи новото издание на MENAR (Sofia Middle East & North Africa Region) Film Festival.

Фестивалът ще бъде открит в Дома на киното с палестинския "Между рая и земята" на режисьорката Наджуа Наджар, за която това е шести филм.

Фокусът тази година е по-нетрадиционен - филмите на Централна Азия, регион, който през последните няколко години провокира все по-голямо любопитство заради съчетанието на ислям и постсоциалистически преход, смесицата на етноси и култури, специфична архитектура, а вече и все по-пробивно кино. Казано иначе, в региона има много отвъд образа на Борат и авторитарните политики.

"Киното на Централна Азия присъства в програмата от няколко години", разказват Здравко Григоров и Ангел Хаджийски, които поставят началото на фестивала през 2009 г. и постепенно развиха траен интерес у българската публика, особено към филмите от Иран, Мароко, Ливан, Турция.

Обичайно те селектират по по три заглавия от централноазиатския регион, а това издание ще представи четири от Казахстан, по един от Киргизстан, Узбекистан и Таджикистан. "Филмите от Централна Азия са това, което бяха допреди няколко години заглавията от Иран - съзерцателни, мълчаливи, с характерни образи и плътни сценарии. Залага се изключително много на актьорската игра. Класическо кино без ефекти."

На зрителите, за които предстои първа среща с киното на Централна Азия, те препоръчват казахстанския "Пещ" на Айжана Касимбек. "Това е трагикомедия, в която много хора ще припознаят и родната действителност." Акцент в програмата е и "Пътят към края", който разказва за живота на киргизстански писател, който прекарва последните си години забравен от всички роднини и приятели. "Силно разтърсващ филм с блестяща актьорска игра и много въздействаща черно-бяла кинематография."

Документалният "Смут по пътя на коприната" ще разкаже за живота на уйгурите, мюсюлманското малцинство (между 12 и 20 милиона) в Китай, което през последните години е свързано с новини за репресии и държавна политика на асимилация, понякога сравнявана с геноцид. Други филми също засягат вътрешните конфликти в някои от страните - игралният "Имало едно време в Иран" разказва за имигрант от Афганистан, който живее незаконно в Иран. Полицията го намира точно когато със съпругата му очакват дете. "Празнота" отправя поглед към миграцията в Европа с историята за иранец, който пристига в Прага, за да издири баща си, заживял там още преди разпадането на Чехословакия.

Прожекциите на филмите са в Дом на киното, Културен център G8, "Евро синема". Повече за всички заглавия на https://menarfest.com/. Програмата ще бъде достъпна и онлайн в платформата Neterra.TV+ (абонаментът за три филма е 15 лева, пет филма струват 20 лева, 10 филма 30 лева, a пакетът от всички филми е на цена 40 лева).