Новият брой:
Образованието: Лунната мисия на България

Мъжете също плачат

За патриархалните модели, токсичната мъжественост и мъжките кръгове, които нормализират емоциите

Shutterstock    ©  Shutterstock

По данни на Евростат 77% от хората, отнели живота си през 2014 г., са били мъже. Причината е, че мъжете по-трудно споделят чувствата си, по-рядко търсят подкрепа и съответно по-лесно изпадат в усещане за безизходица. По нашите детски площадки продължава да се чува репликата "Ти си мъж, не трябва да плачеш", която има сериозни последствия и продължава да възпроизвежда едно нездраво отношение към вътрешните преживявания.

"Преди време близък приятел се разведе и много страдаше. Сега, от перспективата на времето, виждам, че нашата мъжка компания е реагирала абсолютно неадекватно", разказва Владимир Иванов, финансист, в средата на 30-те, който от няколко години се вглежда в темата за емоциите и личностното развитие. Споделя, че с приятелите му били смутени от разговора за емоции - тема, която в мъжките компании често е табу. "Искахме да му помогнем, но не знаехме как да реагираме на неговата тъга. Затова се опитвахме да го разсеем и да сменим темата. След време осъзнах колко странно поведение всъщност е това." Сега Владимир вижда, че приятелят му е имал нужда от подкрепа, от пространство да сподели, да бъде чут и видян. Но защо тогава компанията е реагирала по този начин? Имат ли мъжете нуждата от емоционална подкрепа? Къде могат да я получат и какви са рисковете, ако не я открият?


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  qlv1457856638491655 avatar :-|
  Svetlyo Vassilev
  • + 4

  Капитал, поздравления за статията. Две уточнения, изследванията които цитирате не касаят годишната заболеваемост. 20 % от населението на планетата ще се разболее от депресия в хода на живота си, а не всяка година. Освен това данни за психичното здраве на българите разпределено по полове по отношение на депресивните и тревожни разстройства има благодарение на националното епидемиологично проучване ЕПИБУЛ.

  Нередност?
 • 2
  zmuz avatar :-|
  zmuz
  • + 4

  Значителен фактор за психическите проблеми на мъжете през последните години е прокарваната последователно линия на нетърпимост към признаците и проявите на традиционната мъжественност - това, че момчетата трябва да са готови да отстояват позицията си, ако се наложи - и с юмруци, да са галантни по отношение на жените независимо от отношението на жените към тази галантност, и да са по принцип силни фигури в средата която обитават. Тази тенденция е особено силно насаждана в западните общества и вече дава «плодове» които се изразяват в мъже, които не знаят какво е всъщност да си мъж защото от дете му се е натяквало, че проявите на мъжественост са нещо лошо и обществено неприемливо. Следващият етап на подобно възпитание е в това, че жените по принцип харесват мъже с изразена мъжественост, това си е естествен нагон, отбор, привличане и т. н. Тоест, мъжете възпитани в тази нова матрица - където мъжкото начало активно и съзнателно е подтиснато - са в реалния живот с много по-ниски шансове за успех в създаването на интимни връзки, семейство, деца и т. н. Жената иска мъжът до нея да е уверен в себе си, да стои здраво до нея, да я защитава и тя да усеща мъжкото му начало. Тоест следва да се прави разлика между т. н. «токсична мъжественост» и «естествена мъжественост».

  Нередност?
Нов коментар