Роки, художникът

Osthaus Museum в германския град Хаген показва голяма ретроспектива на 75-годишния Силвестър Сталоун

Силвестър Сталоун на откриването на изложбата в Хаген през декември
Силвестър Сталоун на откриването на изложбата в Хаген през декември
Силвестър Сталоун на откриването на изложбата в Хаген през декември    ©  Sabine Brauer
Силвестър Сталоун на откриването на изложбата в Хаген през декември    ©  Sabine Brauer

Тринадесетгодишен, Силвестър Сталоун рисува първата си картина върху картонена кутия, в която баща му прибира дрехите от химическо чистене. Още в онези години бъдещият актьор, сценарист и режисьор фантазира за работа в киното, но дълго време основният му начин за изразяване е рисуването, а картините си подписва като Майк Сталоун (цялото му име е Майкъл Силвестър Гарденцио Сталоун). Истината е, че най-известният му филмов герой, Роки, оживява през 1975 г., първо под формата на нарисувания от Сталоун портрет Finding Rocky, преди още да се е появил сценарият за филма. През 1976 г. "Роки" печели "Оскар" за най-добър филм и е номиниран в още пет категории, включително за най-добър актьор и най-добър сценарий за Силвестър Сталоун, който се утвърждава като една от най-големите екшън звезди в Холивуд.

Сега Osthaus Museum в германския град Хаген показва (до 20 февруари) изложбата Sylvester Stallone: 75th birthday retrospective. С над петдесет творби, сред които автопортрети и непоказвани досега ранни картини, това е най-голямата изложба, представяща цялостното му творчество от края на шейсетте години на ХХ век до днес. На откриването на изложбата, за което Сталоун пътува до Германия въпреки породените от глобалната пандемия проблеми, той казва, че е "трогнат" от факта, че картините му се показват "на същите стени, на които са излагани най-добрите артисти, сред които аз със сигурност не принадлежа".

Арт критиците откриват в картините му елементи от много от големите течения в модерното изкуство като сюрреализъм, експресионизъм, абстракционизъм.

"С голяма енергия и изразителни образи, които се въртят около теми като мечтите, фантазиите, суровата реалност, вярата и смъртта, Сталоун обрисува нашето съществуване. Художественото му творчество подхранва неговата кинематографична работа и обратно", казва директорът на музея Тайфун Белгин.

Изложбата е придружена от изчерпателен каталог на немски и английски, който ще бъде публикуван в началото на февруари.

"Едно е да играеш във филм, където имаш подкрепата на екип от петстотин души, сред които режисьор, студио, реклама, чудесно осветление, а докато рисуваш, си гол, подобно на мига, в който се раждаш", казва Сталоун, според когото рисуването е "най-чистата от всички форми на изкуство, изискваща най-малка интелектуална намеса". Той споделя, че в голяма степен подхожда към предаването на силни експлозивни емоции в картините си, подобно на някои от най-известните си екшън персонажи като Роки и Рамбо, "като да сграбчиш живота за гърлото".

Първите си картини той рисува и като терапия. Много от тях продава по пет долара, с които по думите му си е плащал билета за автобус до училище. От онези години е запазил само няколко творби, от които се "срамува" и затова те престояват "зад дрехите в гардероба" с десетилетия. Днес част от тях се показват в изложбата за първи път. Насърчава го да ги извади на бял свят неговият приятел и галерист през последните десет години Матиас Расторфер от Galerie Gmurzynska. Той стои и зад предишните две големи изложби на Сталоун - в Държавния руски музей в Санкт Петербург (2013) и в Musée d'Art Moderne et d'Art Contemporain в Ница (2015).

Цените на картините на Силвестър Сталоун са в границите между хиляда и тридесет хиляди евро, като оригинали на някои от по-ранните му творби могат да надхвърлят на търгове и няколкостотин хиляди. От своя страна Силвестър Сталоун е колекционер на съвременно изкуство с подчертан интерес към артисти като Пикасо, Рихтер, Кифер, Ротко. Личното състояние на един от най-известните американски актьори се оценява на четиристотин милиона долара.

В пост в своя профил в инстаграм, където има близо петнадесет милиона последователи, Силвестър Сталоун споделя свои снимки от стълбичката на самолета на път за дома след отриването на "фантастичната изложба в Германия". Той казва, че е бил критикуван за изявата си като художник в началото, но сега всичко се е променило благодарение на неговия агент и страхотната му галерия.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал