Тенденции в интериора 2022

Естествени материали, плетени елементи, цветове и растения

Новата колекция Gioia на италианския производител Gardenia Orchidea
Новата колекция Gioia на италианския производител Gardenia Orchidea
Новата колекция Gioia на италианския производител Gardenia Orchidea
Новата колекция Gioia на италианския производител Gardenia Orchidea

Може би е време да кажем сбогом на белите бани и кухни и да приветстваме в дома си разкошните нови текстури. Тенденциите съвсем не са само мода, а обосновани от времето и условията на живот предпочитания. Спомнете си колко много увлечения имаше и все още има по китайското изкуство за управление на енергиите в интериора feng shui, по японската практика за възприемане на несъвършенствата wabi sabi и т.н. Всъщност те са само средство да изградим своя оазис на вътрешно спокойствие и уют, който в последните години на изолация става все по-важен за всеки от нас. Как го постигаме - с богатството на цветовете и материалите, с разнообразие на текстури, включително и в банята.

Това е проява също така и на подсилената от ограниченията на пандемията тенденция за все повече сетивни преживявания във всеки досег с елементите на интериора. И се получава така, че нашите емоции и усещания управляват пространствата, в които съществуваме. А дизайнерите и производителите бързо откликват на настройките ни.

Независимо че и тази година традиционните януарски изложения за интериора в Кьолн и Париж бяха отложени, животът продължава до голяма степен онлайн и ставаме свидетели на интересни нови продукти, които потвърждават тенденциите, очертали се по време на проведените на живо през миналия септември Cersaie, Supersalone, MAISON&OBJET - устойчивост, многоцветност, биофилия. За последната се говори отдавна и съвсем не са малко продуктите за интериора, които се опитват да наподобяват природата, но сега тя се разраства и навлиза и в банята.

На последното издание на Cersaie на живо в Болоня (27 септември - 1 октомври 2021) новите модели плочки с богатството на десени и цветове приличаха повече на тапети. Производителите на плочки гледат към красотата и оптимизма, вдъхновени от естествения свят. От исторически флорали до модерни абстрактни модели, използвайки авангардни технологии за дигитален печат, съчетани с разнообразие от глазури и текстури, интересните декоративни решения за стени сякаш насърчаваха посетителите да видят потенциала на плочките като алтернатива на тапетите.

Интересно развитие на тези тенденции е появата на нов продукт на известния производител на плочки Mutina - те вече предлагат и дървена настилка за под с цветни декоративни точки в специални леки вдлъбнатини, дизайн на Ronan и Erwan Bouroullec.

Може би в търсене на повече автентичност и уют се забелязва увеличено използване на плетени елементи в интериора - от ратан или други естествени материали.

Заглобалните тенденции за устойчив дизайн, повече свързаноств т.нар. умен дом и многофункционалност на пространствата и мебелите се говори вече отдавна.

По необходимост дигиталният свят става все по-важен в ежедневието ни и интериорният дизайн се адаптира към тази нарастваща свързаност. Интелигентните приложения стават все по-разнообразни, надеждни и лесни за използване и могат да бъдат адаптирани с все по-голяма точност към специфичните нужди на обитателите. Технологиите стават част от обзавеждането, особено в кухнята, която е помещението с най-голяма степен на свързаност благодарение на многото и разнообразни уреди. А свързаността помага да направим живота си по-лесен и интелигентен, но преди всичко помага на околната среда по отношение на енергийната оптимизация, регулиране на температурата, пречистване на въздуха, контрол на водата: това вероятно ще бъде бъдещето на интелигентния дом.

Една друга очертаваща се тенденция: кухнята продължава да расте

По отношение на функционалното разпределение на зоните в интериора - заради увеличеното време, което прекарвахме у дома през последните почти две години, не е чудно, че се наблюдават масови ремонти на кухнята. Тя затвърди ролята си на сърцето на дома не само за готвене и хранене, но и като място за забавление, разговори в Zoom и дори за работа. В резултат на това така нареченият кухненски триъгълник - оптимизираната зона между печката, хладилника и мивката - се превръща в минало. Островът повишава значението си и като място за събиране и забавление, увеличават се работните зони в кухнята, защото често има повече от един готвач в едно домакинство. Освен това, когато работим от вкъщи, имаме нужда от повече пространство, например за безопасно съхраняване на храната и за отделяне на личния си живот от работата. Следователно стаята, предоставена на кухнята, се нуждае от гъвкав план. За тази цел дървото и другите устойчиви материали и антибактериални и самопочистващи се повърхности са за предпочитане.

Тази година кухните ще станат по-смели, по-ярки и по-персонализирани от всякога благодарение на широката гама от вече достъпни цветове, материали и технологии. От наситено боядисани, с блясък и привличащи погледа повърхности до цветни уреди по поръчка. В резултат това, което винаги е било най-скъпата стая в къщата, започва и да изглежда подобаващо. Но другата част, която не се вижда отвън, е по-добрата организация вътре в шкафовете. Проучване на Houzz (най-популярната платформа за интериорен дизайн в САЩ, но и с варианти за други страни и езици) за американските тенденции в кухнята за 2022 г. показа, че популярността на вградените специални органайзери нараства, като повече от половината собственици на жилища надграждат пространството си с решения за съхранение. "Търсят се кухни, които са с висока производителност, без това да е за сметка на добрия дизайн. Клиентите искат кухните им да са удобни, с достатъчно пространство, което да удовлетворява всички нужди - от спокоен кът за работа или пиене на сутрешното кафе до удобни, изработени по поръчка мебели и уреди, които позволяват семейства и приятели да се събират, за да готвят заедно."

От друга страна, вече стана ясно, че модерното доскоро отворено пространство губи популярност, защото когато домът вече е мястото ни и за работа и почивка, се налага отделяне и оформяне на зони за различните дейности.

Съществува важна връзка между домовете и здравето ни, защото всички ние сме продукт на заобикалящата ни среда - логично е, че това, което ни заобикаля, ни влияе. И докато все повече се задържаме вкъщи, тази връзка ще има все по-голямо значение. Разбира се, много от нас знаят това интуитивно, но проучване на Станфордския университет доказва, че околната среда е по-важна от генетиката при определяне на силата на нашата имунна система.

И в стремежа ни да подобрим заобикалящата ни среда и начина ни на живот се появяват все по-интересни проекти. Един от тях, който до голяма степен е свързан и със споменатия вече биофилен дизайн, е The Farmhouse на австрийския архитект Chris Precht, който си поставя за задача да възстанови връзката на човека от големия град с природата.

Той представлява дървен небостъргач, който съчетава в себе си модулни жилищни зони с такива за вертикално земеделие. Живеещите в него ще отглеждат своите плодове и зеленчуци с мисъл за устойчивост - компостът ще се получава от биологичните отпадъци и филтрирана дъждовна и сива вода в система за използване и рециклиране, която ще гарантира, че структурата е практически самодостатъчна

Цветова терапия

Друга интересна тенденция, свързана с грижата за здравето и благополучието - изследване на GlobalData разкрива, че в Обединеното кралство градинарството е станало една от най-популярните дейности по време на ограниченията, свързани с пандемията, докато аранжирането на цветя и цветарството са придобили статут на новата "медитация". А според проучване на Кралското градинарско дружество и университетите на Шефилд и Вирджиния, публикувано в списание Cities, редовното градинарство - поне два или три пъти седмично - може да доведе до повишено чувство за благополучие, сравнимо с това при ежедневните упражнения.

Оказва се, че в резултат на всички трудности и ограничения, които преживяхме и с които продължаваме да живеем вече две години, започваме бавно да се връщаме към естествения начин на живот в близост до природата, в контакт с градината - или градината в интериора, със стремеж към все повече естествени материали в средата, която ни заобикаля. И към свежите цветове и естествено заоблените форми в природата.