Кино на стайна температура

Новото онлайн издание на фестивала за документално кино за изкуство представя филми за Чърчил, Джаксън Полък, Борис Христов

"Безименната, историята на Жана и Бодлер"
"Безименната, историята на Жана и Бодлер"
"Безименната, историята на Жана и Бодлер"
"Безименната, историята на Жана и Бодлер"

Въпреки че киносъбитията се завръщат към обичайния си ритъм, новото издание на фестивала за документално кино Master of Art, което започва на 10 февруари, ще бъде само онлайн, но с богата програма от над 30 пълнометражни и късометражни заглавия. Следващото издание на фестивала с прожекции по кината се планира за 7 април.

Master of Art запазва основната си концепция и включва заглавия, които разказват за живота, креативния процес и малко известните детайли около добре познати имена в изкуството. "Полък и Полък" на френската режисьорка Изабел Ребър разказва как кариерата на художника Джаксън Полък контрастира на начина, по който се развива животът на по-големия му брат Чарлз Полък, чиято работа е далеч по-малко известна.

"Безименната, историята на Жана и Бодлер" също поставя на фокус непозната история: отношенията между френския поет Шарл Бодлер и неговата муза, родената в Хаити Жана Дювал. Те се срещат за първи път през 1842 г., Жана се превръща в любовта на живота му, но много детайли около живота ѝ остават неизвестни. Освен документален филм наскоро излезе и визуална биографична книга за нея. Тилда Суинтън е сред хората, които участват в петгодишното създаване на "Сезоните в Куинси: четири портрета на Джон Бърджър", който разказва за британския писател, критик и художник, който през по-голямата част от живота си живее във Франция. Филмът излиза през 2017 г., когато Бърджър умира на 90-годишна възраст.

"Чърчил и филмовият магнат" на режисьора Джон Флийт поглежда към годините на Втората световна война, но по-специфично към кореспонденцията на британския премиер с продуцентa и режисьор сър Александър Корда, първоначално влиятелно име в немскоезичното нямо кино, впоследствие намерил успех в Холивуд и останал в историята също така като първата личност от киното с рицарско звание. Чърчил разбира колко важен инструмент може да е киното в изграждането на публичния имидж на една държава, а всичко, до което се докосне Корда, стават хит...

В програмата има и премиери на няколко нови български документални филма. "Данте и въздушното перо" на Димитър Липовански разказва историята на съществуващия от 1992 г. фестивал за съвременно изкуство "Процес - Пространство" в Балчик и неговия инициатор Димитър Грозданов, който почина през 2020 г.

В "Христо Берберов, портрет на един художник" режисьорското дуо Елисавета Станчева и Ясен Харалампиев разказва за малко проучваната работа на Берберов, живял между 1875 и 1848 г. "Заветът на Борис Христов" на Борис Славчев, за когото това е първи пълнометражен филм, разказва за академията за оперни певци, която Христов основава в Рим.

Филмите ще бъдат част от каталога на Neterra.TV+ между 10 и 28 февруари. Три филма могат да се купят за 15 лв., билетът за 10 филма е 25 лв., а цялата програма е на цена 36 лв. Повече на masterofartfilmfestival.com.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал