Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock

Книга: "Дървесна история" от Ричард Пауърс

Всичко важно в тази екофантастика, отличена с "Пулицър", се случва около кестена и други дървета

Shutterstock    ©  Shutterstock
Издателство "Колибри"

превод: Деян Кючуков

художник: Неда Ангелова

цена: 30 лв.

В последния ден на януари, когато земята е скована от студ и си мечтаем за пролетното обновление и зеленина, излезе романът "Дървесна история", който през 2019 г. донесе "Пулицър" на автора си Ричард Пауърс. Амбициозният роман от 536 страници е един от най-добрите примери на жанра екофикция и не случайно е носител и на голямата Награда за американска литература през 2018 г.

Увлекателната история на няколко поколения от фамилията Хойл може да се развива в далечните северноамерикански щати като Айова, но един от главните герои в книгата, а именно старият кестен, е добре познат на българските читатели. Книгата започва с цъфтящите кестени, гледка, на която се радваме и по нашите ширини всяка пролет. Всичко важно в историята се случва около кестена и другите дървета. Човешкият живот е показан като кратък и крехък, под кестена героите на Пауърс се раждат и там ги погребват, когато починат, а кестенът само е станал по-голям и могъщ.

Ричард Пауърс навлиза философски в темата за общуването между дърветата и грозящата ни екологична катастрофа. Ако сте прочели "Тайният живот на дърветата" на Петер Волебен, която се превърна в бестселър по цял свят, и вече сте привлечени от тайнството на горите и природата, "Дървесна история" ще си е истински празник. Но и за читатели, които за пръв път откриват жанра екофикция, романът е един от най-добрите начини да се запознаят с тайния живот на кестените, секвоите и банановите дървета. Тук ще прочетете за пилота от американските военновъздушни сили във Виетнам, който е прострелян в небето и именно банановото дърво е това, което го спасява. Или пък за младата любителка на веселия живот в колежа, която след токов удар в края на осемдесетте, умира и се връща към живот благодарение на същества от въздух и светлина.

Тя, пилотът и учен с проблеми със слуха и говора, който открива, че дърветата общуват помежду си, са част от малка група, която се бори за да спаси няколкото акра девствена гора. В романа се усеща мощта, която придобиват хората, обединени от обща кауза, особено когато тази кауза е спасяването на природата. Дърветата и гората от своя страна са същинските спасители - дали буквално, като в случая на пилота, който оцелява благодарение на короните им, или преносно като еманация на мечтата, постоянството и устойчивото. Дърветата са живият свидетел. Хората съществуват само защото дърветата са били тук, преди да се родим, и ще са тук и след като си отидем, те са видели, че ни е имало.

Ричард Пауърс е обявен за един от тримата най-значимите писатели на десетилетието от списание "Ескуайър" още с първия си роман - "Трима селяни, тръгнали на танци" (1985). Следват единадесет други книги, преди да се появи "Дървесна история", която присъства в краткия списък за наградата "Ман Букър" и повече от година е в листата на бестселърите на "Ню Йорк Таймс" и е определена като най-добра книга на годината от "Вашингтон таймс", "Нюзуик", "Чикаго трибюн" и др.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  chitatelsz avatar :-|
  Читател

  Природата може да бъде опазена само ако има драстична редукция на населението на планетата. Иначе - bye, bye, love!

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал