Дума за един милион долара

Как новата игра Wordle завладя света

Не се плашете: странните зелени, сиви и жълти квадратчета, които се появяват в нюзфийда или по стените на приятелите ви от близки и далечни страни, от България до САЩ и Южна Африка, не са нито вирус, нито спам, а нова силно завладяваща игра. Светкавичното й разпространение ни демонстрира нагледно какво означава вайръл. Вече над два месеца хора на всякакви възрасти и с най-разнообразни професии и занимания от всички възможни континенти правят едно и също сутрин, докато си пият кафето или докато пътуват за работа или училище - изпробват силите си, за да познаят думата на деня в Wordle. Тя е на английски език, състои се от пет букви и има възможност само за шест опита, за да бъде отгатната, след това се чака новата дума на следващия ден. Думите се генерират на случаен принцип.

Съвсем иронично името на играта, в която се тества богатството на речниковия запас и правописа, звучи като объркана или сгрешено изписване на думата word на английски. Всъщност Wordle, която на български се произнася "уърдъл", е препратка към името на създателя си - програмиста Джош Уордъл от Бруклин. Той написва кода за увлекателното занимание, за да зарадва приятелката си Палак Ша, която е луда по езикови загадки, пъзели и кръстословици. Тя е и първата, паднала в плен на играта, следва семейството на Джош, колегите му от Reddit, приятелите му в WhatsApp и така, докато не решава, че е по-добре да я пусне свободно за целия свят. Следва лавинообразният ефект на успеха благодарение на социални мрежи като Twitter. Именно там може да се проследи нагледно как нараства популярността й: в края на декември 2021 г., Уордъл добавя възможността играчите да споделят резултатите си и от стотина запалени прерастват на 300 хиляди в началото на януари. Днес вече са милиони.

Една от причините за успеха е, че правилният отговор е само един за всички играещи, без значение къде по света се намират. Другата е, че има само една дума на ден, няма как да се увлечете и да си изгубите времето. Не може да използвате Wordle за извинение за навика си да отлагате. По-скоро удовлетворението от познатата дума би могло да ви даде подтик и ентусиазъм за завършване на списъка със задачи за деня. Средно хората прекарват по три минути на ден, което, разбира се, много зависи от сложността на думата. Самият Джош Уордъл споделя, че продължава да играе и затова наистина не знае каква дума му е подготвил алгоритъмът - "предпочитам да се изненадвам и да не си развалям забавлението".

Силен фактор за успеха на Wordle е и възможността за споделяне на резултата, без обаче да се подсказва и да се развали удоволствието от играта на онези, които още не са пробвали късмета си. По този начин се създава чувство за общност и принадлежност, може да си обсъждате стратегии за останалите запалени по правопис и думи.

Ако вече нямате търпение да се потопите в световната тенденция, можете да намерите играта тук. Появяват се празни бели квадрати и реално първият опит да ги попълните с петбуквена дума си е чиста проба късмет, въпреки че е логично да пробвате без повтарящи се букви и с повече гласни. След като напишете първата дума, която ви хрумне, буквите ще се оцветят: в зелено, ако сте уцелили буква, която присъства в правилния отговор и е на правилното място; в жълто, ако предположената буква присъства в думата, която трябва да бъде отгатната, но не е на правилното място; в сиво, ако предположената от вас буква не участва в думата. Въпреки че думата на деня, или отговорът, се генерира на случаен принцип, това не означава, че се използват всички 12 000 петбуквени думи в английския език. От тях Палак Шан е подбрала 2315, които е разделила на такива, които знае, такива, които не знае, или такива, за които има колебание. Джош Уордъл живее в САЩ, но е родом от Уелс и все пак се спира на американския правопис, което е важно уточнение за някои думи.

След като познаете думата, получавате опция за споделяне на резултата, генерира се картинка, която показва как сте стигнали до правилната дума, без да я разкрива, затова не правете скрийншот в никакъв случай. "Когато играх за пръв път, не знаех това и именно със скрийншота издадох думата, разбрах от коментари и деликатни лични съобщения, че думата за деня не се издава публично, защото е една за всички", казва Вася Атанасова, една от най-запалените фенове на играта, редакторка в българската версия на Уикипедия. Тя споделя, че е попаднала на точното за нея забавление: "По принцип не обичам игри с твърде много правила или които отнемат безконечно много. В този смисъл Wordle е точно като за мен, хем има малко елемент на късмет, хем основната част е свързана с мислене и научаване на нови думи, хем е щадящ за времето ти."

Играчите сравняват резултатите и се хвалят от кой път са уцелили думата. И така изведнъж да си умен и схватлив отново се превръща в нещо секси, което може да ти донесе повече популярност, отколкото да заснемеш безсмислено видео в Tik Tok. И не на последно място остава тръпката от състезателния елемент.

Джош Уордъл също се добива с внезапна популярност. Преди това той е известен само в средите на софтуерните инженери с два предишни свои онлайн експеримента: The Button (2015) и The Place (2017) в Reddit, с които демонстрира познаване на човешката природа и какво е това, което подтиква човек да предприеме дадено действие, като например да натисне бутона, преди да е свършило обратното броене и съответно да го нулира от начало, The Button.

Wordle става толкова популярна, че в началото на февруари The New York Times я купуват от програмиста за поне един милион долара, не уточняват колко точно. Всички фенове се надяват да си остане безплатна, както Джош Уордъл е обещавал неведнъж в интервюта. Още по-важно е, че той се е зарекъл да не използва по какъвто и да е начин данните на потребителите или информацията за потребителското поведение, което, знаем, е най-масовият начин за монетизиране на една игра. На 15 февруари The New York Times направиха и няколко промени в играта, изваждайки от нея думи като slave (роб), които смятат за обидни. Интересно е, че преди време две думи масово затрудниха играещите: rebus и tapir, и двете са идентични с българския им превод.

Wordle вдъхновява версии на други езици, съвсем отскоро и два различни сайта предлагат на български: wordle-bg.ggerganov.com и lordcris.github.io/wordle-bg. Третият вариант в България е duma.fun, където има по две думи на ден: в 9 сутринта и в 9 вечерта. Създателят, програмистът Красимир Цонев, играе оригиналната игра от един месец - "английският ми език обаче много често се оказваше недостатъчен и затова реших, че трябва да играя български вариант". Създава играта за един уикенд, използва онлайн тълковен речник, от който изважда 5000 петбуквени думи. "Реших да филтрирам по-странните думи, свеждайки ги до 2000, от които всеки ден се генерират две случайни", казва Цонев. Смята, че в играта трябва да има само съществителни, защото, когато добавим прилагателни и глаголи и всичките им производни, задачата става доста трудна. Предстои му да доизчиства грешки и е на линия за обратна връзка. А защо е решил да наруши основното правило от една дума на ден: "Човек трябва получи доза забавление в началото, но и в края на работния си ден.🙂 Играта е много "зарибяваща" и по една дума на ден за много хора е твърде малко."

Ако сте много запалени, сте готови и за така нареченото следващо ниво или новите игри, вариращи и гравитиращи около Wordle, които изникват буквално всеки ден, като географската Worldle. Отново имате шест опита да познаете, но този път виждате карта на държавата, ако не я познаете, резултатът показва процента грешка и колко километра сте далеч от верния отговор/държава. Появи се и Quordle, който е на практика Worldle по четири. Вася Атанасова споделя, че за нея номер едно е математическият Нърдъл - "за разлика от класическите "Бикове и крави", които са само напасване на четирицифрени числа, при Нърдъл има аритметически операции и равенства". Нови версии излизат буквално всеки ден, въпросът е кога и дали ще свърши ентусиазмът на играещите.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал