Нова книга: "Защо на картините не им трябват заглавия"

Чешка графична новела, посветена на изкуството за малки и големи

"Защо на картините не им трябват заглавия" от Ондржей Хорак и Иржи Франта е графичен роман или комикс с размерите на голяма енциклопедия с твърди корици. Книга, посветена на произведенията на изкуството, която сама се превръща в изкуство, но и в забавно приключение за деца и родители в света на картините, арт инсталациите, скулпторите и съвременните експерименти.

Автор на текста е Ондржей Хорак, който се e вдъхновил от забавните въпроси, които децата задават за изкуството. Затова и няма как да останете равнодушни към смешните ситуации, в които футболистът Ники, сестра му Ема и техните баба и дядо изпадат, докато обикалят галерии и музеи. Дядото, описан като "темерут и особняк с бейзболна шапка", всъщност е художник и отговаря на въпроси като: може ли всеки да бъде творец и как се появяват картините, каква е разликата между изображенията в интернет и тези в галериите, кои са различните стилове в изкуството и защо между тях има взаимовръзка.

Междувременно напрежението в графичната новела расте, защото новоизлезлият от затвора престъпник Ряпата се опитва да открадне писоар на име "Фонтан". Следват любопитни факти за картини, художници и виртуозни кражби, които ще изненадат и малки, и големи. Не очаквайте традиционно разделение на различни епохи и стилове, но авторът Ондржей Хорак, който има богат опит като сътрудник на галерии и музеи и в работата с деца, знае как да привлече вниманието им, да го задържи и същевременно да научат много за изкуството. Книгата може спокойно да бъде четена и като криминален роман с немалко обрати. Накрая ви очаква изненада: приложения с най-прочутите кражби на книги, показалец на личностите и художествените направления, както и галерия с художествени произведения.

Художникът Иржи Франта вече е познат на българските почитатели на изкуството, защото точно преди година Чешкият културен център показа негова изложба. Той е член на групата Rafani, основател на галерия ETC в Прага, инициатор на комикс фензина EX, многократен финалист на наградата "Индржих Халупецки". Франта е известен още със своите пърформанси, видеоинсталации в обществени пространства, рисува стенописи и графити.

Книгата получи наградата "Магнезия Литера" през 2015 г., а преводът на Анжелина Пенчева от чешки е прецизен и с внимание към всички изкуствоведски термини. Издателство "Ракета", цена 29,90 лв.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал