Insta знанието е сила

Български профили в Instagram се заемат с трудната задача да обясняват и анализират световните събития

Ако все още мислите, че Instagram е само за котки и храна, следвате грешните профили. Държавното управление, правата ни при гласуване, спецификите около активните политически партии у нас, кои са местните политически фигури и какви са различните инструменти за гражданска отговорност, как може да помогнем на пострадалите в Украйна - всичко това има все по-голямо участие в инста таймлайна и има добра причина за това.

Царски пищови

IG: @tsarski.pishtovi

Екипът на "Царски пищови" иска да нормализира информирания избор и да каже, че не е нужно да си експерт, за да разполагаш с пълноценна представа за събитията в по-широк план.

Те намират по-широка публика през април 2021 г., когато се провежда първата от впоследствие трите парламентарни изборни фази. "Бяхме подготвили подробна информация за целия изборен процес, а обобщенията на предизборните програми на основните кандидати предизвикаха голям интерес. Това ни мотивира да разгледаме още теми, които са неясни за младите избиратели", казва Роберта Костадинова, която създава проекта заедно с Анита Рупова и Виктория Лазарова. Всички в екипа учат и работят паралелно с развиването на платформата.

Идеята се заражда половин година преди това, докато Роберта и Виктория обсъждат президентските избори в САЩ и разбират, че са по-информирани какво се случва там, отколкото в България. Решават сами да намерят "царския пищов" към събитията в страната, като сами създадат платформа, която да разяснява новини и термини. "Борим се с информационния хаос, като се стремим да създадем гражданска платформа, към която всеки може да допринесе с добре аргументирани разработки. Целта ни от самото начало е да изградим място за диалог и дискусия, в която да се даде възможност на различни позиции да бъдат чути, а не да информираме едностранно."

Проектът се разраства и вече е цялостен информационен портал: tsarskipishtovi.com, включително с опция да се включите в него като доброволец. "С времето личните ни изисквания, както и тези на последователите ни нарастват. Искаме да правим все по-добре проучено съдържание. Затова екипът ни е винаги отворен за доброволци и хора с експертиза в политически релевантни сфери." Специфичното в Instagram е, че не е платформа, която носи на тежки и дълги текстове. "Това, което научихме с опита, е, че е доста трудно да представиш един казус максимално обективно в няколко слайда и едновременно с това да направиш съдържанието лесно за усвояване."

Землевеж

IG: @zemlevezh

Зад "Землевеж" е 26-годишният Иван Люцканов, роден във Варна, завършил икономика и в момента живеещ в Мюнхен. От ученик има разностранни интереси, което се оказва добра основа за дейността му в момента. В профила той прави инфографики и представя данни по различни въпроси по достъпен начин: в какво се състои износът от Русия към днешен момент, точният брой на вековните дървета в различните общини, как ковид мерките съответстват на заетостта на болнични легла. "Обожавам да търся по-дълбоки структурни причини за обществените явления, например в икономиката и демографията, казва Иван. Забелязал съм, че разбирането на такива теми изисква фонови знания, които липсват у повечето хора."

Люцканов не вижда толкова пропускане на международно важни теми в местните медии, колкото много слаба култура на анализ в интерпретирането им. "В общественото пространство рядко се обсъждат причинно-следствените връзки на която и да било тема, а ако се обсъждат, се маскират с вяли изопачени твърдения. Всяко явление може да се опише и да се анализира по рационален начин с числа и точни определения. Вместо това медиите канят на многочасови седенки псевдоексперти, които не описват явленията рационално или дори пръскат фалшиви новини." Иван наблюдава, че сблъсъкът на различни гледни точки в ефир рядко е за добро: "В името на безпристрастността се дава трибуна на откровено грешни и опасни твърдения."

Скоро "Землевеж" ще се разрасне: по-рано този март Иван обяви, че набира доброволци, които да му помагат в работата с източници, търсенето, обработката и изобразяването на данни.

Активни политики

IG: @active.politics.bg

"Ежедневието на всеки от нас е различно, но това, което ни обединява, е желанието ни да подобрим гражданското общество в България. Правим го от сърце, финансирането е изцяло от нас, а партньорствата ни са органични, от хора и организации, които са повярвали в нас", казва Ивайло Маджаров, основател на "Активни политики". В младия екип, предимно от студенти, са още Мила Добрева, Добромира Велева, Катя Белчинска, Кристиян Бараков.

"Стараем се да изолираме множеството информация, която ни залива всеки ден. Правим го, като четем достоверни източници, подлагаме на съмнение информацията и я проверяваме. Имаме политика, в която всеки свободно изказва мнението си и стига да го защити с аргументи, можем да правим промени. Това ни дава гъвкавост и спокойствие, че всичко публикувано ще носи стойност на аудиторията." Предвид платформата тази аудитория е често съставена от тийнейджъри и хора в своите 20 години. Според Маджаров това определя публикациите им стилово, но има малко влияние върху избора на теми. Аудиторията на "Активни политики" се състои от 60% потребители между 18 и 24 години и 40% между 25 и 35 години.

Кои теми се оказват по-голямо предизвикателство за екипа? "Притесненията ни са свързани с това да не подхлъзнем аудиторията ни с неточна информация - забелязваме този риск в темите, свързани със съдебната власт. Затова работим по партньорство с друга организация, която да ни подпомага в тази сфера." Горещите теми на деня са често повод и за по-груби коментари и сблъсъци на ценности и пристрастия. "Понякога има толкова различни мнения, че е невъзможно да не получим остра реакция или хейт коментар. Например войната в Украйна."

Стража. "Вие затова ли поръчвате убийство?" Ако искате да разберете кой изрича този въпрос в парламента преди близо десетина година, вече има начин. Отскоро присъствие в Instagram има и фондация "Стража", която анализира изказванията на българските депутати, бори се за ясни данни и прозрачност в парламентарните процеси. Името идва от немския проект Abgeordneten Watch, което означава "гледай народните представители", но друг възможен превод на думата Watch е "стража". Основатели са Благослав Михайлов и Фридрих Крепиев. Повече на strazha.bg.

Lessplastic Bulgaria. Профилът е посветен на ограничаването на пластмасата в природата и създателите му детайлно обясняват как различни предмети около нас допринасят за замърсяването на околната среда (бърза препоръка - по-добре не закачайте мартеници по дърветата). IG: @lessplasticbg
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал