След утрешния ден

Новоткритият Музей на бъдещето се превръща в поредната архитектурна емблема на Дубай

Ден преди откриването на "Музея на бъдещето" в Дубай на 22 февруари 2022 г. Железния човек Ричард Браунинг (британският изобретател на реактивния костюм Jet Suit) прелетя през някои от най-известните места в града. Заедно със зрелищните въздушни каскади той раздаваше и "покани за бъдещето". Браунинг държи световния рекорд на "Гинес" за най-бърз полет в контролиран от тялото реактивен костюм, със скорост от 135 км/ч, постигнат през ноември 2019 г. В голяма степен постижението му олицетворява визията за научно-технологичен напредък, а музеят заявява намерението си да бъде "глобална врата към бъдещето", място за изпробване на иновации и срещи на таланти от цял свят.

Дори сградата на Museum of the Future по проект на местното архитектурно студио Killa Design сама по себе си притежава всичко, за да се превърне в поредната внушителна архитектурна забележителност не само в Дубай. Висока е близо осемдесет метра и е изградена без колони върху тридесет хиляди квадратни метра. "Кухият" силует наподобява човешко око, или "бъдещето, което виждаме утре".

Сградата е покрита от 1024 панела, всеки от които специално създаден с помощта на роботи и алгоритми. Броят им съзнателно е равен на един килобайт, основна единица от цифровата система за съхранение на информация на компютрите (един килобайт е равен на 1024 байта). Фасадата от неръждаема стомана е "гравирана" с 14 000 метра арабска калиграфия, създадена от емирския художник Матар бин Лахей. Прозорците с арабски надписи хвърлят светлина в интериора през деня, а през нощта осветяват емблематичния силует с LED светлини. Новият музей се превръща и в единствената сграда в света, покрита изцяло с калиграфско изкуство.

"Бъдещето принадлежи на тези, които могат да си го представят, проектират и превърнат в реалност. Не е нещо, което очаквате, а по-скоро създавате", гласи един от трите калиграфски цитата с автор шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, вицепрезидент и министър-председател на ОАЕ и владетел на Дубай.

"Музеят на бъдещето" е разположен върху голям зелен хълм, който е и градина с над сто вида дървета и растения, отразяващи естественото разнообразие на Дубай. Сред тях са палми, акации и храсти, които успяват добре да се адаптират към пустинния климат. Интелигентната поливна система на градината спомага и за поддържане на местните популации от пчели и птици.

Вътре посетителите се срешат с най-актуалните технологии за виртуална и добавена реалност, анализ на данни, най-новите примери за изкуствен интелект, както и взаимодействието между хората и машините. Различните интерактивни изложби ангажират всички човешки сетива и изследват теми като космическите пътувания, климатичните промени, екологията, здравето, биоинженерните технологии, благосъстоянието и духовността. Също бъдещето на хората, градовете, обществата, живота на Земята.

"Музеят на бъдещето" се представя като "жив музей", който си поставя за цел да допринесе за силно интелектуално движение чрез среща на мислители и експерти от цял свят, да стимулира "нови нестандартни решения за утрешните най-големи предизвикателства", както и "да трансформира самото възприятие за бъдещето, каквото го познаваме".

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал