Roger that: операторът Роджър Дийкинс събра свои бекстейдж снимки във фотокнига

Дийкийс е известен като оператор на филми като "Фарго", "Красив ум", "Изкуплението Шоушенк", "1917", "Блейд Рънър 2049"

Published by Damiani    ©  Roger A Deakins

Филмовото изкуство щеше да загуби истински виртуоз в лицето на британския кинооператор Роджър Дийкинс ("Изкуплението "Шоушенк", "Големият Лебовски", "Красив ум", "007 Координати: Скайфол"), ако той беше последвал семейната традиция и беше станал строител. "Баща ми беше много разочарован от избора ми до момента, в който не дойде на филмова премиера в Холивуд. След това ми каза: "Сега вече разбирам какво точно правиш и защо го правиш", спомня си Дийкинс в увода към фотокнигата Byways.

Италианското издателство Damiani представя в каталога си най-интересното заглавие за тази година - селекцията с фотографии на Дийкинс (р. 1949 г., Англия), заснети през годините на активната му филмова кариера. Всичко започва с една случайно купена в магазин за фотографска техника втора употреба камера Pentax, с която започва да снима в паузите между снимките. Натрупва голяма колекция от интересни кадри от и извън снимачната площадка. Сравнява ценния си фотографски архив с дневник, в който много от снимките би трябвало да носят печат "поверително и лично".

Днес Дийкинс се наслаждава на всеки свободен ден в натоварения си професионален график, защото това му дава възможност да практикува две от любимите си неща - пътешестване и фотография. "Окото е перфектният фотографски апарат и има нужда от постоянно движение, развитие, тренировки", коментира операторът.

Способността на Дийкинс да забелязва важните детайли го превръща в легенда. Като филмов оператор с 15 номинации и два спечелени оскара за "Блейд Рънър 2049" (2017 г.) и "1917" (2019 г.) и много майсторски класове по целия свят Роджър Дийкинс едва намира време да довърши своя албум с фотографии.

Притиска го поканата от режисьора Сам Мендес, с когото работи на снимачната площадка на военния филм "1917", който го кани да се включи в екипа на новия му филм Empire of the Light, в който участват Оливия Колман, Колин Фърт и Тоби Джоунс.

Въпреки двете статуетки "Оскар" е категоричен, че срещата с кралица Елизабет Втора, която му връчи орден за специални заслуги, е най-голямата му награда.

На 24 май Роджър Дийкинс ще навърши 73 години и най-вероятно ще отпразнува рождения си ден така, както прави от десетилетия - на снимачната площадка. Обикновено вдига тост с колегите си и често припомня, че пътят му започва в документалното кино, минава през игралното, но никога не се откъсва от живия живот - най-голямото вдъхновение. И събраните кадри в Byways го доказват.

Сред ценните си находки от последните пет десетилетия откроява снимката, на която се вижда възрастна жена, чакаща на автобусна спирка. "Жената гледа плакат на голо момиче, легнало на слънцето. Този кадър ми харесва точно защото не ни става много ясно за какво точно си мисли тази жена. Дали си мисли за собствената си възраст, за това, че иска да е по-млада. Или пък, традиционно по английски, си мисли за времето, мечтаейки да е по-топло. Или е шокирана от това, което вижда? Всеки кадър, който задава въпроси, е важен", казва Дийкинс. Убеден е, че така стоят нещата и с доброто кино - то задава въпроси, кара ни да мислим.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал